Home > Πρώτο Θέμα > Άμεση η ανάγκη επεμβάσεων στο Κολυμβητήριο Δράμας σύμφωνα με τη μελέτη στατικής επάρκειας

Άμεση η ανάγκη επεμβάσεων στο Κολυμβητήριο Δράμας σύμφωνα με τη μελέτη στατικής επάρκειας

Μια πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για το Κολυμβητήριο

Άμεση η ανάγκη επεμβάσεων

στο Κολυμβητήριο Δράμας σύμφωνα

με τη μελέτη στατικής επάρκειας

Καρασαββίδης: «Όσα κολυμβητήρια έκλεισαν για οποιοδήποτε λόγο, πολύ δύσκολα άνοιξαν!»

Τογανίδης: «Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες…»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ δεν υπήρξε αναλυτική συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μελέτης για την στατικότητα του κολυμβητηρίου Δράμας στην 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, εντούτοις το θέμα συζητήθηκε και όλοι πήραμε μια ιδέα, για το τι ακριβώς συμβαίνει με το ζήτημα αυτό.

Αυτό που συμπεραίνει κανείς, αλλά και σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι απαραίτητα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο, τόσο στην οροφή του όσο και στις κερκίδες του, καθώς όλα κινδυνεύουν από τη διάβρωση και όχι μόνο.

Ο τίτλος που αναγραφόταν στο 13ο τακτικό θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο εξής: [Οριστική παραλαβή της τεχνικής υπηρεσίας: «Εκπόνηση εργαστηριακών ελέγχων για την αποτίμηση της στατικής επάρκειας του κλειστού κολυμβητηρίου Δήμου Δράμας».]

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης και οι δύο πρόεδροι των αθλητικών σωματείων που ασχολούνται με την κολύμβηση, όπως ο πρόεδρος του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας (ΚΟΔ) κ. Καρασαββίδης και ο πρόεδρος του «Δράμα ΄86» κ. Τογανίδης. Για το λόγο αυτό, η αντιπολίτευση πρότεινε ώστε το θέμα να συζητηθεί δεύτερο. (Το πρώτο θέμα αφορούσε επιχορήγηση του Συλλόγου Θετικών Επιστημών για τη διοργάνωση του μαθηματικού διαγωνισμού «Βασίλης Ξανθόπουλος» και απαιτούσε τα 2/3 των παρόντων δημοτικών συμβούλων και ψηφίστηκε ομόφωνα).

Τα πρώτα στοιχεία της έκθεσης

Η συζήτηση ξεκίνησε ακόμα από τα προ ημερησίας διάταξης θέματα, όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης αναφέρθηκε στη μελέτη, λέγοντας ότι με την ανάθεση αυτή, καλύφθηκε μέρος μόνο αυτών που πρέπει να γίνουν, ενώ η έκθεση αυτή δεν φτάνει στο δια ταύτα.

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Δράμας είχε πει ότι σ’ αυτή τη συνεδρίαση θα γίνει μόνο παραλαβή της μελέτης και το θέμα θα συζητηθεί άλλη φορά, επισημαίνοντας ότι έτσι έχουμε μεγάλη καθυστέρηση. Σημείωσε ακόμα ο κ. Μλεκάνης, ότι παλαιότερα είχε γίνει μια έκθεση από την επιτροπή ετοιμόρροπων κτιρίων και η δημοτική αρχή «είχε καταχωνιάσει την έκθεση αυτή στα συρτάρια του Δήμου, και όταν τυχαία τη βρήκαμε και την αναδείξαμε, ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για το κολυμβητήριο».

Ο κ. Μλεκάνης διάβασε στην αίθουσα την τελευταία παράγραφο από τα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι: «Συμπερασματικά, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, καθίσταται άμεση η ανάγκη επεμβάσεων για ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, της κερκίδας και της στέγης. Εκτός από ενισχύσεις κρίνεται απαραίτητη, η αναστολή των φαινομένων διάβρωσης, η αποκατάσταση των δομικών στοιχείων που παρουσιάζουν βλάβες και  η αντικατάσταση μελών της στέγης με έντονες διαβρώσεις».

kolymbitirio

Σύμφωνα με τα συμπερασματικά στοιχεία της έκθεσης, τόσο η χαλύβδινη στέγη του κελύφους, όσο και τα δομικά στοιχεία του κελύφους, αλλά και οι κερκίδες, παρουσιάζουν οξειδώσεις και έντονα στοιχεία διάβρωσης των οπλισμών τους. Σύμφωνα με τον μελετητή, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για αύξηση της αντοχής τους, να αυξηθούν οι συντελεστές ασφαλείας, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την παύση των φαινομένων διάβρωσης, το φαινόμενο θα εξελίσσεται με επιδείνωση στις θέσεις όπου εντοπίστηκαν διαβρώσεις και με τη δημιουργία νέων βλαβών σε νέες θέσεις».

Ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι συναντήθηκε με τους δύο προέδρους των αθλητικών συλλόγων, οι οποίοι έδειξαν διάθεση συνεργασίας ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν.

Λίγη ώρα αργότερα, όταν συζητήθηκε το θέμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παπαδόπουλος κατά την εισήγησή του, είπε ότι η μελέτη αυτή αναδεικνύει όσα συμβαίνουν στο κολυμβητήριο, «γιατί σίγουρα δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος εν έτη 2019. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πάμπολλες παρεμβάσεις εξυγίανσης και πρωτίστως είναι η ασφάλεια των παιδιών και όσων βρίσκονται στο χώρο αυτό».

Αναφερόμενος στη μελέτη, είπε ότι γίνεται μετά από 40 χρόνια από της κατασκευής του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια πρόχειρη συζήτηση και δεσμεύτηκε ότι την επόμενη Τετάρτη θα είναι παρούσα στη συζήτηση και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Το κολυμβητήριο κατασκευάστηκε το 1978, ενώ το κέλυφος το 1987.

Όπως είπε μάλιστα, «δεν πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία να θορυβήσουμε τον κόσμο και στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε σοβαρότατες προτάσεις».

Το γενικότερο συμπέρασμα που βγήκε από την όλη συζήτηση του θέματος, είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, ενώ τέθηκε και ζήτημα συνεννόησης και συνεργασίας, προκειμένου τα έργα που θα υπάρξουν, να γίνουν το δυνατόν γρηγορότερα.

Καρασαββίδης: Το κολυμβητήριο είναι σχολείο!

Στο τέλος της συζήτησης, το λόγο πήραν οι δύο πρόεδροι των αθλητικών συλλόγων που ασχολούνται με την κολύμβηση. Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του ΚΟΔ κ. Καρασαββίδης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων  ότι «το κολυμβητήριο δεν είναι μόνο ένας αθλητικός χώρος. Είναι ένα σχολείο. Ξεκινάει από τα νήπια, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο. Που σημαίνει ότι εκεί ξεκινούν να μαθαίνουν κολύμπι τα παιδιά και δεν είναι μόνο για να αθλούνται».

Σε άλλο σημείο ο κ. Καρασαββίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι, «όποιο κολυμβητήριο έκλεισε και για οποιοδήποτε λόγο, πολύ δύσκολα άνοιξε. Όπως της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Θέλουμε να έχετε όραμα, να υπάρχει κολυμβητήριο στη Δράμα, να δουλεύει. Να είναι ασφαλές. Εμείς θέλουμε να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα, πότε θα κλείσει, να ξέρουμε τι θα γίνει και όχι θα κλείσει και μετά θα ξεκινήσουν να κάνουν το διαγωνισμό, να γίνουν οι ενστάσεις και αυτό μπορεί να πάρει και ένα χρόνο. Θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα».

Τογανίδης: «Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες…»

Κατά την παρουσίαση των θέσεών του, ο τεχνικός διευθυντής της «Δράμα ΄86» κ. Τογανίδης, επεσήμανε αρχικά ότι «όλοι αγωνιούμε για την ασφάλεια του κολυμβητηρίου» και αναφερόμενος στις όποιες παρεμβάσεις, είπε: «Πρέπει να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες. (…) Ζούμε σε μια πόλη η οποία φημίζεται για τον αθλητισμό της και το κολυμβητήριο διαχρονικά παρέχει τέτοιες υπηρεσίες στα παιδιά και πέραν του αθλητικού μέρους, έχει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Νομίζω ότι έχει ωριμάσει, ότι έχουμε άμεση προτεραιότητα για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και αυτό μου δίνει χαρά».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τογανίδης, τόνισε ιδιαίτερα ότι «η συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι’ αυτό που έχουμε στη Δράμα. Θέλουμε να γυρίζουμε στην Ελλάδα και να λέμε ότι είμαστε πρωτοπόροι στις αθλητικές εγκαταστάσεις».