Home > νέα > Προχωράει η δημιουργία μνημείου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Δράμα

Προχωράει η δημιουργία μνημείου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Δράμα

Κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Προχωράει η δημιουργία μνημείου

για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

του Ποντιακού Ελληνισμού

Αρνείται τη δωρεά ιδιώτη η αντιπολίτευση για την ανέγερση του μνημείου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ το ζήτημα της δημιουργίας μνημείου για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Όπως είχε δημοσιεύσει στις 8 Απριλίου 2018 ο «Πρωινός Τύπος», ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, στις 30 Μαρτίου 2018, είχε συνάντηση με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Δράμας σχετικά με την ανέγερση μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η συζήτηση έγινε γύρω από ένα παλαιό αίτημα των Ποντιακών Συλλόγων Δράμας, σχετικά με τη δημιουργία ενός μνημείου στη Δράμα, με θέμα την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην πρόσφατη εκδήλωση, την πρώτη εντός του 2019, για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία που έγινε στην αίθουσα του δημαρχείου, ο δήμαρχος Δράμας είχε αναγγείλει τη δημιουργία του μνημείου εντός του 2019. Σύμφωνα με όσα είπε, το μνημείο αυτό πρόκειται να στηθεί σε σημείο του δημοτικού κήπου της πόλης μας. Οι διαστάσεις του μνημείου θα είναι 12 μέτρα πλάτος και 3,5 μέτρα ύψος.

Στην Οικονομική Επιτροπή

Το θέμα προχώρησε ως φαίνεται και ήδη συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, που συνεδρίασε στις 12 Μαρτίου 2019. Το θέμα της συνεδρίασης δεν ήταν το θέμα της δημιουργίας του μνημείου, αλλά η αποδοχή της δωρεάς για την ανέγερση του μνημείου. Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε από το τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση, Δραμινή επιχείρηση μαρμάρου, πρόκειται να αναλάβει την χορηγία μαρμάρου για το μνημείο.

Από τη συνεδρίαση που έγινε, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κ.κ. Γιάννης Στεφανίδης («Λαϊκή Συσπείρωση») και Στέργιος Ηλιόπουλος («Αυτοδιοίκηση Πολιτών»), διαφώνησαν με την χορηγία.

Ο μεν κ. Στεφανίδης μειοψήφησε, λέγοντας ότι ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, όπως και ο προηγούμενος κ. Χαρακίδης, «αλλά και παλαιότερα άλλοι θεσμικοί φορείς» της Δράμας, «ζητούν τις χορηγίες ανθρώπων και επιχειρήσεων κατά τα άλλα εύρωστων και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια (αναφέρει συγκεκριμένη εταιρεία μαρμάρου), που είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον τομέα της, έχοντας μάλιστα επενδύσει τα τελευταία χρόνια τεράστια ποσά στη Βόρεια Μακεδονία».

Στο σημείο αυτό ο κ. Στεφανίδης, κάνει αναφορά και στο ζήτημα ότι, «εν ώρα διαλείμματος δεν επιτρέπουν μάλιστα να μπαίνουν ανώτερα συνδικαλιστικά στελέχη για την ενημέρωση των εργαζομένων που είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Με τέτοιου είδους δωρεές δεν μπορούν να ξεπλένουν την όλη ιστορία τους. Τρανταχτό παράδειγμα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα σε επίπεδο Δράμας», τονίζει και καταλήγει λέγοντας ότι, «ο Δήμος της Δράμας από τα έσοδά του θα μπορούσε να καλύψει αυτήν την δαπάνη, γιατί δαπανά δεκάδες χιλιάδες Ευρώ σε άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες δεν είναι του ανάλογου ενδιαφέροντος».

Δικαιολογώντας την καταψήφιση του θέματος ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνει ότι ένα τέτοιο μνημείο για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα έπρεπε να γίνει με δαπάνη των χρημάτων του Δήμου, «ώστε να είναι ένα μνημείο που να έχει κοινή αναφορά σε όλους τους δημότες και όχι σε μια συγκεκριμένη εταιρεία». Σημείωσε επίσης ότι, όσον αφορά το ζήτημα της αισθητικής του μνημείου, θα αναφερθεί όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.