Ανοίγουν τις πύλες τους τα Μουσεία της χώρας από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου
Τα Μουσεία της Δράμας αναμένουν
από Δευτέρα να υποδεχθούν
και πάλι τους επισκέπτες τους
Ανοίγουν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου τα Μουσεία της χώρας, όπως και της Δράμας, και μας περιμένουν όλους, μετά από την 3μηνη παύση της λειτουργίας τους, λόγω του Covid-19.
Η έναρξη λειτουργίας των Μουσείων μας, αποτελεί το δεύτερο, σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας. Προηγήθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι που άνοιξαν, με υποδειγματικό τρόπο, για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία, σε εργαζόμενους και επισκέπτες, από τον covid-19.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνεργάστηκε με την Έφορο και τα στελέχη, τόσο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και των επισκεπτών.
Ανάλογες συνεργασίες για την τήρηση των μέτρων γίνονται σε όλα τα μουσεία της χώρας για την εφαρμογή ειδικών πρωτόκολλων ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε Μουσείου. Ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό.
Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη. Οι επισκέπτες των Μουσείων, για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:
– Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, στην ουρά τηρούνται αποστάσεις 1,5 μ. Συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)
– Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
– Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
– Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.
– Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.
– Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.
Ασφάλεια εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά, οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν, συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.
Τα Μουσεία της Δράμας
Ταμείο ιστορικής μνήμης της πόλης είναι το μικρό αλλά σοφά οργανωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της τοπικής ιστορίας από τις απώτατες απαρχές της (50.000 π.Χ.) μέχρι την απελευθέρωση της Δράμας (1913). Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ευρήματα της προϊστορικής εποχής που προέρχονται από τα ίχνη ζωής των κυνηγών της μέσης παλαιολιθικής εποχής που βρέθηκαν στο Σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη (Μααρά) αλλά και αντικείμενα από τη νεολιθική περίοδο που προέρχονται από τον οικισμό των Σιταγρών.
Εκθέματα των ιστορικών χρόνων συνεχίζουν το νοερό ταξίδι στην ιστορία. Ευρήματα από το Ιερό του Διονύσου στον αρχαίο οικισμό της Δράμας αλλά και από το μνημειακό Ιερό του ίδιου θεού από την Καλή Βρύση, πλήθος νομισμάτων από αρχαίες πόλεις της ευρύτερης περιοχής καθώς και αρκετά ευρήματα των ρωμαϊκών χρόνων. Τέλος, αρκετά εκθέματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου όπως κεραμική, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων κ.ά. τα οποία προέρχονται από την πόλη της Δράμας και την περιφέρεια.
Παράλληλα, υπάρχει και ένα ενδιαφέρον εκκλησιαστικό μουσείο στην πόλη. Πρόκειται για το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, το οποίο ιδρύθηκε κατά τη διακονία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Διονυσίου Α. Στεγάζεται σε πτέρυγα του Επισκοπικού Μεγάρου Δράμας στην οδό Βενιζέλου. Στις ευρύχωρες και εξαιρετικά φροντισμένες αίθουσές του εκτίθενται εκκλησιαστικοί θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας, καθώς και αρχιερατικά άμφια και ιερά σκεύη, πολλά του 19ου αιώνα.