Home > Πρώτο Θέμα > 106 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας το 1913 από τον τουρκικό και βουλγαρικό ζυγό – Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων 2019»

106 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας το 1913 από τον τουρκικό και βουλγαρικό ζυγό – Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων 2019»

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων 2019»

106 χρόνια από την απελευθέρωση

της Δράμας το 1913 από τον τουρκικό

και βουλγαρικό ζυγό

Μεγάλη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της Δράμας

 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ήδη από χθες Παρασκευή 21 Ιουνίου, οι πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ελευθερίων 2019». Στα φετινά «Ελευθέρια», η πόλη της Δράμας και η περιοχή της, γιορτάζουν τα 106 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας, από τον τουρκικό και βουλγαρικό ζυγό το 1913.

Δηλώσεις για το ξεκίνημα των «Ελευθερίων 2019», έκανε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι φέτος, ο Δήμος Δράμας, «εορτάζει τα 106 χρόνια ελεύθερης Δράμας με κάθε λαμπρότητα, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που το 1913, με το πέρας του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, προσφέροντας τη ζωή τους απελευθέρωσαν τον τόπο αυτό από το διπλό ζυγό Τούρκων και Βουλγάρων».

Ως πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ ο κ. Ψαρράς, προσκάλεσε όλες τις Δραμινές και τους Δραμινούς να συμμετάσχουν στις κορυφαίες εκδηλώσεις των Ελευθερίων 2019, «τιμώντας τη θυσία τους στο βωμό των Εθνικών Δικαίων, με τη συμμετοχή πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων και φορέων».

Καταλήγοντας ο κ. Ψαρράς σημείωσε: «Ας είναι, λοιπόν, η 1η Ιουλίου ημέρα εθνικού εορτασμού και μνήμης, ημέρα σύμβολο του πατριωτικού σθένους του Δραμινού, αυτού του Μακεδόνα Ακρίτα, που τίμησε ιερά και όσια χωρίς ποτέ να υπολογίσει το τίμημα».

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκδοθεί από τη ΔΕΚΠΟΤΑ και το Δήμο Δράμας, για σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

– Στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας ώρα 10.30 π.μ. έως 13.30 μμ:

Ο Σύλλογος Γ.Σ. Δράμας διοργανώνει Τουρνουά Βόλεϊ στο οποίο θα συμμετέχουν 150 παιδιά από διάφορες ομάδες της γύρω περιοχής μας.

– Στο Δημοτικό Κήπο Δ. Δράμας και ώρα 20.00: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Art n Roll στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής», παρουσιάζει μουσική εκδήλωση με το σχήμα νέων μουσικών «Θρακιώτικη Σπείρα».

– Δημοτικό Ωδείο Δράμας ώρα 20.00: 24ο Χορωδιακό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή των:

  • Μικτή Χορωδία Δήμου Δράμας
  • Χορωδία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας
  • Τροβαδούροι Πτολεμαΐδας
  • Χορωδία «Cantus Art» Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης.

– Θέατρο Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης» ώρα 20.30: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακική Εστία παρουσιάζει την ετήσια παράσταση του Συλλόγου.

Κυριακή 23 Ιουνίου

– Την Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 10.30-11.00, στην πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει περιφορά της Τίμιας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

– Θέατρο Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης», ώρα 20.30: Ο Σύλλογος Εβριτών Δράμας “ΕΒΡΟΣ” παρουσιάζει στα πλαίσια των Ελευθερίων, ετήσια παράσταση του Συλλόγου, με τίτλο «Ματωμένες Πατρίδες».

Δευτέρα 24 Ιουνίου

– Θέατρο Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης» ώρα 21.00:  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού “Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος”, πραγματοποιεί πολιτιστική εκδήλωση στα πλαίσια εορτασμού των Ελευθερίων.

AGALMA ELEFTHERIAS

Σύντομο ιστορικό

Η απελευθέρωση της Δράμας ανήκει ιστορικά στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1913-13).

Η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου το Σεπτέμβριο του 1912 βρίσκει την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία, σκιά πια της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κλονίζεται ήδη ισχυρά υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής που αγωνίζονται να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη.

Η πορεία των επιχειρήσεων φέρνει τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία καταλαμβάνει το Νοέμβριο του 1912 την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και, φυσικά, τη Δράμα. Έκτοτε, και επί οχτώ μήνες, η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης βουλγαρικής κατοχής.

Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους, τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους, τους εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους. Έτσι, η μια μετά την άλλη οι ελληνικές πόλεις απελευθερώνονται:

«Πήραμε την Θεσσσαλονίκη μας, τας Σέρρας τας ωραίας και την Δράμα», τραγουδούσαν σε εμβατηριακούς ρυθμούς οι Έλληνες της εποχής.

Στη Δράμα ήδη από τον Απρίλιο του 1913 έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ταχυδρομική ή τηλεγραφική. Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες έχουν από καιρό δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των Ελλήνων της περιοχής. Όλα δείχνουν ότι οι βουλγαρικές αρχές κινούνται βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου με στόχο τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων. Παρά την καθησυχαστική συμπεριφορά του στρατιωτικού και πολιτικού διοικητή, ο ηρωικός Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος αποκαλύπτει ένα όργιο από εκτελέσεις ανύποπτων πολιτών, συλλήψεις και κακοποιήσεις ιερέων, ατιμώσεις γυναικών, και συλήσεις ναών που μετατρέπουν τη ζωή των Ελλήνων της Δράμας σε κόλαση. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η πυρπόληση του Δοξάτου και η σφαγή των κατοίκων του στις 30 Ιουνίου 1913.

Η επομένη, η 1η Ιουλίου ήταν η ημέρα της απελευθέρωσης. Ο ελληνικός στρατός υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικόλαου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη. Γράφει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του ο Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος: «Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν! Κινούμεθα!

Ο Ελληνικός μας στρατός νικητής και τροπαιούχος εισήλθεν εις την Δράμαν! Χαρά! Αγαλλίασις! Άσματα! Ελευθερία!»

Η απελευθέρωση της Δράμας κατοχυρώθηκε νομικά με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913), με την οποία τα ελληνικά σύνορα έφτασαν ως το Νέστο και όλη η Ανατολική Μακεδονία προσαρτήθηκε στην ελληνική επικράτεια. Ο δραμινός λαός που είχε υποστεί τα πάνδεινα μέσα στη δίνη της ιστορίας, κατόρθωσε να ενισχύσει και να χαλυβδώσει τη θέλησή του για Ελευθερία, παρά την ακριτική γεωγραφική του θέση και τη συνύπαρξη του με λαούς διαφορετικών εθνικών προελεύσεων. Με τους λαούς αυτούς ήρθε σε δημιουργική επαφή, χωρίς ποτέ να χάσει ούτε ίχνος της εθνικής του ταυτότητας. Την ελληνικότητά του όμως ο δραμινός λαός επρόκειτο και πάλι να την πληρώσει ακριβά στα χρόνια που ακολουθούσαν.