13 νέες δομές στις 13 Περιφέρειες της χώρας….
Τα στοιχεία που δίνει ο Δ.Ο.Μ.
για τη Δομή Φιλοξενίας
στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας
► Καμιά πληροφορία προς το παρόν για νέα δομή προσφύγων στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα, είναι και πάλι αυξημένες σε μέγιστο βαθμό. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, οι άνθρωποι αυτοί γίνονται μέσον της πολιτικής πρακτικής από την πλευρά της Τουρκίας για πολλούς και διάφορους λόγους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, είχαν συνάντηση ενημέρωσης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.
Αυτό που βγήκε ως τελικό συμπέρασμα και απόφαση, είναι η κατανομή όλων των προσφύγων – μεταναστών, όσο το δυνατόν ισόποσα, και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Για το λόγο αυτό, όπως ειπώθηκε, αναμένεται να δημιουργηθούν 13 αντίστοιχες νέες δομές φιλοξενίας.
Τι γίνεται στη Δράμα;
Όπως είναι γνωστό, στη Δράμα σήμερα υπάρχει μία δομή Φιλοξενίας, η οποία ιδρύθηκε από την πρώτη στιγμή που κατέφτασαν στην περιοχή πρόσφυγες – μετανάστες στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.
Πάντως, καμιά άμεση, έμμεση, επίσημη ή ανεπίσημη πληροφορία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον μέχρι χθες, για τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται, προς το παρόν, ως συμπέρασμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» ρώτησε τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, μήπως είχε κάποια σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιο, ή τουλάχιστον αν γνωρίζει κάτι περί νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Δράμα ή ίσως μια πιθανή διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας.
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «προσωπικά δεν έχω καμιά ενημέρωση για το αν θα έρθουν. Από εκεί και πέρα έχω εκφραστεί ότι η Δράμα έχει ήδη πρόσφυγες και νομίζω ότι είναι αρκετοί. Δεν ξέρω την πολιτική του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τι σκέφτονται, ξέρω όμως ότι κάποια πράγματα ανήκουν σ’ εμάς και έχουμε την απόλυτη κυριαρχία και για κάποια πράγματα δεν ρωτούμαστε καν. Κάποια πράγματα γίνονται μέσω του Υπουργείου και των Μ.Κ.Ο. Άρα, όσον αφορά για χώρους της Π.Ε. Δράμας, δεν έχω καμιά ενημέρωση. Νομίζω ότι, αν χρειαστεί να γίνει τέτοιου είδους παρέμβαση, δικαιωματικά θα είμαι ο πρώτος που θα ερωτηθώ».
Η δομή της Δράμας
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες το πρωί με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος υπόκειται στα Όργανα του ΟΗΕ. Από το ΔΟΜ, μας ενημέρωσαν επίσης ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικό με τη δημιουργία δομών ανά τη χώρα, αλλά και ειδικότερα για τη Δράμα. Όπως μας είπαν μάλιστα, ο ΔΟΜ λειτουργεί υποστηρικτικά από τη στιγμή της δημιουργίας μιας δομής, ενώ η δημιουργία τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει κάθε μήνα από την ιστοσελίδα του ο Δ.Ο.Μ., για το μήνα Αύγουστο, στη δομή στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, βρίσκονταν 330 άτομα, ενώ έχει χώρους για υποστήριξη 420 ατόμων συνολικά.
Από αυτούς, οι 63 (18 %) ήταν γυναίκες, οι 101 (30%) άντρες και τα 176 (52%) παιδιά. Η χωρητικότητα κατά τον Αύγουστο ήταν καλυμμένη κατά 80,95%. Μόνοι, χωρίς συζύγους ή οικογένεια ήταν 35 άτομα, 52 ζευγάρια, ενώ στην ασφαλή ζώνη (όπως ορίζεται από το ΔΟΜ) 28 άτομα.
Πάντα για το μήνα Αύγουστο και αναφορικά με τις ηλικίες, διαβιούσαν:
Άτομα από 0 έως 2 ετών το 4,4% αγόρια και 4,1% κορίτσια.
Από 3 έως 5 ετών, 4,7% αγόρια και 4,7 κορίτσια.
Από 6 έως 11 ετών, 7,9% αγόρια και 6,8% κορίτσια.
Από 12 έως 15 ετών 4,1% αγόρια και 3,8% κορίτσια.
Από 16 έως 17 ετών, 10,3% αγόρια και 1,2% κορίτσια.
Από 18 έως 24 ετών, 10,6% άντρες και 5,3% γυναίκες.
Από 25 έως 35 ετών, 10,3% άντρες και 8,8% γυναίκες.
Από 36 έως 59 ετών, 7,6% άντρες και 4,4% γυναίκες.
Από 60 ετών και άνω, 0,9% άντρες.
Αναλόγως με τις χώρες καταγωγής υπήρχαν τον Αύγουστο:
Από το Ιράκ το 58,82%. Από τη Συρία το 29,71%. Χωρίς ιθαγένεια το 4,71% (άγνωστη πατρίδα), Άλλοι 2,65%, από το Πακιστάν το 1,47%, από την Αίγυπτο 1,47% και από τη Σομαλία το 1,18%.
Η απόσταση της δομής από την πόλη της Δράμας είναι 8 χλμ. και η έκτασή της 41.000 τ.μ., ενώ το κτίριο περιλαμβάνει 69 χωριστά δωμάτια / διαμερίσματα.
Εντός της δομής, υπάρχει επίσης χώρος για Νηπιαγωγείο και διάφορες υπηρεσίες βοήθειας προς τον πληθυσμό της, ενώ υπάρχουν 52 τουαλέτες σε κοινόχρηστο χώρο καθώς και 50 ντουζιέρες. Όλοι οι χώροι είναι ξεχωριστοί για άντρες και γυναίκες.