Home > νέα > Το 15% των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ διεκδικούν πλέον τα ΑμεΑ Σμ. Κρεμμύδας: «Το ζητούμενο όμως είναι ότι πρέπει πρώτα να προκηρυχθούν θέσεις…»

Το 15% των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ διεκδικούν πλέον τα ΑμεΑ Σμ. Κρεμμύδας: «Το ζητούμενο όμως είναι ότι πρέπει πρώτα να προκηρυχθούν θέσεις…»

Σε ισχύ από τις 6 Μαρτίου 2017

Το 15% των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ διεκδικούν πλέον τα ΑμεΑ

Σμ. Κρεμμύδας: «Το ζητούμενο όμως είναι ότι πρέπει πρώτα να προκηρυχθούν θέσεις…»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Ενεργοποιήθηκε από την Δευτέρα 6 Μαρτίου, η διάταξη του νόμου 4440/2016, με την οποία όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ υποχρεούνται στο εξής το 15% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, να αφορούν στα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα αγώνων πολλών ετών, αλλά και δικαίωσης του πάγιου αιτήματος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και των φορέων της, για την εργασιακή αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ισότιμης συμμετοχής στο σύστημα προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους.

Στο ίδιο άρθρο, ψηφίσθηκε και η αυξημένη μοριοδότηση στα άτομα με αναπηρία, γονείς, συζύγους, αδέρφια, τέκνα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σε θέσεις ορισμένου χρόνου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

KREMMYDAS

Με αφορμή την ενεργοποίηση του παραπάνω νόμου, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΠΑΜΘ, κ. Σμάραγδο Κρεμμύδα, προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου για τα άτομα με αναπηρία. Σημαντικό είναι, όπως σημείωσε ο κ. Κρεμμύδας, το γεγονός ότι πλέον συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά των ΑμεΑ στις προκηρύξεις, τα οποία μέχρι τώρα εξαιρούνταν.

«Πρακτικά σημαίνει ότι από εδώ και πέρα όλες οι προκηρύξεις οι οποίες γίνονται μέσω ΑΣΕΠ , και αφορούν τον δημόσιο αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το 15% θα αφορά στα άτομα με αναπηρία, αλλά και των οικογενειών τους. Το 10% αφορά άμεσα τα άτομα με αναπηρία, ενώ το 5% αφορά σε συζύγους, αδέρφια, και παιδιά. Το θέμα των παιδιών, μπαίνει για πρώτη φορά ως ευεργετικό μέτρο γιατί ως τώρα τα παιδιά εξαιρούνταν από τις θέσεις αυτές. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το αναπηρικό κίνημα, κατέβαλλε πολλές προσπάθειες εδώ και χρόνια για να το πετύχει αυτό.

Το ουσιαστικό όμως είναι άλλο, ότι πρέπει πρώτα να προκηρυχθούν θέσεις. Γιατί αν έχουμε έναν ευεργετικό νόμο όπως αυτός, ο 4440/2016, θα πρέπει να προκηρυχθούν και θέσεις. Μπορούμε να προκηρύξουμε ως κράτος, αυτή τη στιγμή θέσεις; Θα ήταν πολύ ευεργετικό αν μπορούσαμε να προκηρύξουμε, και όντως τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους να βρουν μια διέξοδο στην εργασία μέσω αυτού του νόμου».

Επιπλέον, ο κ. Κρεμμύδας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η ΕΣΑμεΑ, προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, καθώς και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης οι οποίες επηρεάζουν όλους τους πολίτες αλλά και τα άτομα με αναπηρία. «Όμως υπάρχει δυσκολία ακόμα και στα ΑμεΑ, όπου θα έπρεπε να λειτουργεί κατ’ εξαίρεση το θέμα της εργασίας, και να μην τους επηρεάζει η μνημονιακή δέσμευση. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως τις περισσότερες φορές φαντάζεται ο καθένας. Σαφώς και ο νόμος αυτός είναι ευεργετικός, από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να υπάρχουν προκηρύξεις ώστε να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία επιτέλους να βρουν εργασιακή διέξοδο.

Αρκεί να δοθεί η ευκαιρία σε ένα άτομο με αναπηρία να κάνει την εργασία που μπορεί να κάνει. Μια στοχευμένη και συγκεκριμένη εργασία, σύμφωνα με τις ικανότητες και τις δυνατότητες του καθενός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα άτομα με αναπηρία γίνονται περισσότερο αποδοτικά, γιατί αισθάνονται ότι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Αποκτά νόημα η ζωή οποιουδήποτε ατόμου με αναπηρία, όταν μπορέσει να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο μέσω της εργασίας».

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *