1ος ο Τζερτζίδης Στέφανος στον αγώνα δρόμου Via Egnatia
Αφιερωμένος στην επέτειο
των 100 χρόνων από την γενοκτονία
Το διήμερο των εκδηλώσεων στο «Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia στην ΠΕ Δράμας» ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με τον Αγώνα Δρόμου Ενηλίκων 10 χλμ Ανδρών-Γυναικών, υπό τον τίτλο «Αγώνας δρόμου Via Egnatia Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποί». Η εκκίνηση του αγώνα έγινε στη Μαυρολεύκη του Δήμου Προσοτσάνης και ο τερματισμός και η απονομή επάθλων στο Καλαμπάκι του Δήμου Δοξάτου. Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη θλιβερή Επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα μετάλλια ήταν αφιερωμένα στο γεγονός αυτό.
Ο Αγώνας Δρόμου έγινε στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, διευκολύνοντας τη στρατιωτική, εμπορική και ιδιωτική επικοινωνία. Η Εγνατία οδός της αρχαιότητας, στην πορεία της από Αμφίπολη προς τους Φιλίππους , μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνέχεια, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου, όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη-σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου αι. π.χ.).
Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των αθλητών-δρομέων, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 100, αλλά και η συνδρομή πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, αλλά και μεμονωμένων συμπολιτών μας που στήριξαν εθελοντικά την προσπάθεια.
Ο στόχος της διοργάνωσης του Φεστιβάλ για την ανάδειξη του τριπόλου «Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι», της πολιτιστικής κληρονομίας και των μνημείων γύρω από την αρχαία Εγνατία Οδό επιτεύχθη. Εντέλει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής μας. Ήταν ένα Φεστιβάλ δια του οποίου συνδέθηκε η ιστορία με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ένα Φεστιβάλ που εκτείνεται στα βάθη τις ιστορίας, τονίζοντας την σχέση του χθες, του σήμερα και του αύριο.
Η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και η αξιοποίησή του για την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν ύψιστης σημασίας προτεραιότητες. Για την ιστορία 1ος βγήκε ο Τζερτζίδης Στέφανος με χρόνο 35’30’’, 2ος ο Καλαμπάκας Σταύρος και 3ος ο Σανετσής Αθανάσιος, 4ος ο Ράπτου Δημήτρης και 5ος ο Κεραμιδάς Μάκης, 6ος ο Σαριγιάννης Θεόφιλος, 7ος ο Κασαπίδης Γεώργιος και 8ος ο Αποστολίδης Απόστολος. Στις γυναίκες η Σωτήρ Ελένη τερμάτισε στην 1η θέση με 46΄57΄΄, 2η η Καραγιαννίδου Ελένη και 3η η Λεφά Μαρία.