24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία 15 Οκτωβρίου από ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕΔΗΝ
Η υποστελέχωση φέρνει εντατικοποίηση
της δουλειάς στο Νοσοκομείο Δράμας
Συγκέντρωση την Πέμπτη στην πύλη του Νοσοκομείου Δράμας
ΣΤΗΝ 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ, συμμετέχει την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείο Δράμας, και καλεί όλα τα σωματεία του Νομού, σε απεργιακή συγκέντρωση έξω, στην πύλη του Νοσοκομείου Δράμας και ώρα 10.30 το πρωί.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, γίνεται αναφορά στο ότι, «παρ’ όλο που ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 διαρκώς αυξάνεται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την ατομική ευθύνη, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των δικών της ευθυνών για το χαλάρωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού, για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για το άνοιγμα των σχολείων με τμήματα 25 μαθητών, με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες, για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χρόνο αυτών των 7-8 μηνών της πανδημίας προκειμένου να θωρακίσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας».
Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις «σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με τις κενές θέσεις να υπερβαίνουν τις 30.000 πανελλαδικά και τις 241 στο Νοσοκομείο Δράμας» και όπως επισημαίνεται, «αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς μας. Μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά με προσλήψεις επικουρικών».
Σε άλλο σημείο, γίνεται αναφορά στο ζήτημα των κλινικών ΜΕΘ, οι οποίες «εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, ενώ οι διασωληνωμένοι διαρκώς αυξάνονται. Ενώ απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση επεκτείνει τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αυξάνοντας την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, αναθέτοντας σε μεγάλους «φιλανθρωπικούς» οργανισμούς την επέκταση των υποδομών και την αγορά εξοπλισμού των νοσοκομείων».
Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, επισημαίνει ότι τα κύρια των αιτημάτων τους, αφορούν την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. – Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες. – Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας. – Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. – Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό. – Αύξηση κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. – Εξασφάλιση επάρκειας σε δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. – Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ στους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας -πρόνοιας, στην εστίαση, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. – Κατάργηση των νόμων που βάζουν εμπόδια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.