Τον Μάρτιου του 2016 είχαν έρθει οι πρώτοι πρόσφυγες στη Δράμα
253.350 € σε Καβάλα, Δράμα
και Ορεστιάδα λόγω προσφυγικού
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΒΡΟΧΕΡΟ βράδυ της 9ης Μαρτίου 2016, τα πρώτα λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες κυρίως από την περιοχή της Συρίας, κατέφταναν στη Δράμα. Λίγη ώρα πριν, για το ίδιο θέμα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Ο Δήμος Δράμας, ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα, που μέσα σε χρόνο μηδέν, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έστησε έναν από τους καλύτερους χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων.
Οι πρώτοι πρόσφυγες ερχόντουσαν με λεωφορεία από το λιμάνι της Καβάλας και ήταν όλοι οικογένειες με μικρά παιδιά. Ο χώρος που είχε στα γρήγορα διαμορφωθεί, ήταν μια από τις μεγάλες αποθήκες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα στη Νομαρχία Δράμας.
Τις προηγούμενες ημέρες, η αποθήκη είχε πλυθεί και απολυμανθεί και είχε βαφεί, ενώ κατασκευάστηκαν άμεσα τουαλέτες στην εξωτερική πλευρά και ταυτόχρονα είχε στηθεί και ένα μικρό ιατρείο μέσα σε ένα μικρό σπιτάκι από εκείνα της Ονειρούπολης.
Πολλοί συμπολίτες μας, όλες εκείνες τις μέρες, προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προς τους ανθρώπους αυτού, ενώ καθημερινά ρούχα, φαγητό και παιχνίδια κατέφταναν στον χώρο φιλοξενίας τους. Ο χώρος είχε μεταμορφωθεί εσωτερικά όσο το δυνατόν καλύτερα.
Στη συνέχεια, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε τον χώρο και ρίχνοντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό – μέσω μιας παράξενης, είναι αλήθεια, διαδρομής της προκήρυξης του έργου – μεταμόρφωσε την αποθήκη σε μικρά κατοικήσιμα διαμερίσματα, με τουαλέτες, μπάνια, κουζίνες.
Στο μεταξύ, είχε ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου με έγκλειστους μετανάστες, όπου κρατούνταν οικονομικοί μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, χωρίς νόμιμα στοιχεία.
Η ισχνή χρηματοδότηση
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το προσφυγικό, είναι γνωστή σε όλους μας. Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο, με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να επιτάξει διάφορα κτίρια και εκτάσεις στα νησιά, ώστε να δημιουργήσει κέντρα κλειστού τύπου. Κάτι που προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις στα νησιά της χώρας και κυρίως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, η κυβέρνηση, αποφάσισε να ρίξει και λίγα ψίχουλα σε ορισμένους Δήμους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίοι φιλοξένησαν το 2019 μετανάστες και πρόσφυγες.
Η συνολική χρηματοδότηση που δίνεται προς τους Δήμους Δράμας, Καβάλας και Ορεστιάδας ανέρχεται στα 253.000 ευρώ, ενώ το ποσό για όλη την Ελλάδα αγγίζει τα 9.491.400 ευρώ και τα μοιράζονται 36 Δήμοι σε όλη τη χώρα.
Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί σε 150 ευρώ ανά μετανάστη και η Δράμα παίρνει απ’ αυτά 55.200 για 368 μετανάστες που φιλοξενούσε εντός του 2019.
Ο Δήμος Καβάλας παίρνει 135.000 ευρώ για 906 μετανάστες που φιλοξενούσε το 2019 και ο Δήμος Ορεστιάδας παίρνει 62.250 ευρώ για 368 μετανάστες την ίδια χρονιά.
Σύμφωνα πάντα με τη σχετική απόφαση του υπουργού μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τα χρήματα θα εκταμιευθούν άμεσα, ενώ για το 2020 η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.