Home > νέα > 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου- Καλαμπάκι 18 & 19 Ιουνίου – «Καλαμπάκι 1950» ένα πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου – Με την εικαστική ματιά του λαϊκού ζωγράφου Γιώργου Μυλωνά και τον σχεδιασμό του νεαρού Γιώργου Μαγκριώτη

2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου- Καλαμπάκι 18 & 19 Ιουνίου – «Καλαμπάκι 1950» ένα πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου – Με την εικαστική ματιά του λαϊκού ζωγράφου Γιώργου Μυλωνά και τον σχεδιασμό του νεαρού Γιώργου Μαγκριώτη

2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου- Καλαμπάκι 18 & 19 Ιουνίου

«Καλαμπάκι 1950» ένα

πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι

στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου

Με την εικαστική ματιά του λαϊκού ζωγράφου Γιώργου Μυλωνά και τον σχεδιασμό του νεαρού Γιώργου Μαγκριώτη

 

Σ’ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ επιδαπέδιο παιχνίδι στο Καλαμπάκι, που θα ενθουσιάσει σίγουρα μικρούς και μεγάλους, θα έχουν τη χαρά να συμμετάσχουν όσοι επισκεφθούν το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, που απεικονίζει το Καλαμπάκι του 1950 και έρχεται για να αναδείξει ένα διαφορετικό κόσμο.

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου που διοργανώνεται από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου στις 18 και 19 Ιουνίου, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι με τον τίτλο «Καλαμπάκι 1950».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, ο τόπος μας είναι μικρός, η αγάπη και το μεράκι των νέων ανθρώπων όμως μεγεθύνουν τη μικρή κουκίδα στο χάρτη.  Η ιστορία του τόπου δεν είναι σχολικό μάθημα, δεν είναι μια απλή εξιστόρηση γεγονότων και τοποθεσιών, μπορεί όμως να είναι    ένα .. παιχνίδι!  Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που η τέχνη συναντά τη νέα τεχνολογία, οι σκέψεις και οι ιδέες τριών γενιών συναντιούνται επί … τάπητος!

Το «Καλαμπάκι 1950» είναι ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι.  Με βάση το πολεοδομικό σχέδιο του 1950, με την εικαστική ματιά του λαϊκού ζωγράφου Γιώργου Μυλωνά, με τη δεξιοτεχνία και την άπειρη υπομονή στο σχεδιασμό του νεαρού Γιώργου Μαγκριώτη, βασισμένο στην ιδέα της Αθανασίας Θεοδωρίδου, δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που μας ξεναγεί στην παλιά αγορά του χωριού.

Τα παντοπωλεία, το κουρείο,  το καροποιείο , το γκαζοζάδικο , τα παλιά καφενεία, η παλιά βρύση που προμήθευε νερό τους κατοίκους όταν τα σπίτια δεν είχαν σύνδεση σε  δίκτυο ύδρευσης, η παλιά πλατεία, η πρώτη εκκλησία, ζωντανεύουν και αποτελούν ένα μεγάλο περίπατο στο χθες.

Έναν περίπατο που μετατρέπει την ασπρόμαυρη μνήμη σε ζωηρή χρωματική πραγματικότητα, ένα παραμύθι αλλιώτικο, που δεν το αφηγείται ο παππούς αλλά το ζει το εγγόνι και το δισέγγονο περπατώντας μέσα του.

Το παιχνίδι θα δοκιμαστεί από τους μικρούς παίχτες την Κυριακή 19 Ιουνίου το απόγευμα, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Μια μεγάλη μακέτα με διαστάσεις 8.50 Χ 3.50 μέτρα θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη για να περπατήσουν τα παιδιά, να ρίξουν τα ζάρια για να προχωρήσουν από την αφετηρία στη μεγάλη βόλτα της αγοράς με πολλές εκπλήξεις στο δρόμο!

Ένα μικρό λεωφορείο σηματοδοτεί την αρχή της βόλτας, δεξιά κι αριστερά πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν την παλιά αγορά θα τους καθοδηγούν και θα τους ταξιδεύουν στο παρελθόν μαθαίνοντας τους τη μικρή ιστορία του τόπου τους.

Οι μικροί παίχτες θα πάρουν τη θέση τους στην αφετηρία με φυσική παρουσία κι όχι μετακινώντας πιόνια, θα περπατήσουν ρίχνοντας τα τεράστια ζάρια, θα δοκιμάσουν και θα δοκιμαστούν με τους κανόνες του παιχνιδιού αλλάζοντας τους όπου χρειάζεται, δοκιμάζοντας το, διαμορφώνοντας οι ίδιοι τους όρους που θα αποτελέσουν τον οδηγό για την τελική έκδοση του σε επιτραπέζια μορφή.

Στόχος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, να γίνει η πρώτη επαφή, να συνεχιστεί το παιχνίδι στα σχολεία του χωριού, στα τμήματα του Συλλόγου, στις γειτονιές και την πλατεία.

Και όπως αναφέρουν, «να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά του τόπου μας να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, στους γονείς να παίξουν με τα παιδιά τους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες να θυμηθούν και να αφηγηθούν ιστορίες που δεν είπαν ποτέ.  Στόχος μας να φτιάξουμε όλοι μαζί το δικό μας παραμύθι. Τα πνευματικά δικαιώματα του παιχνιδιού ανήκουν στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου Δράμας.  Δημιουργοί του είναι ο Γιώργος Μαγκριώτης και Γιώργος Μυλωνάς».