Από το 2020 σε πλήρη ανάπτυξη το έργο μέσω ΕΣΠΑ ΑΜΘ
347.000 ευρώ στο Δήμο Δοξάτου
για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων
2.900 κάδοι και 289.000 βιοδιασπώμενες σακούλες για όλα τα νοικοκυριά του Δήμου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΝΑ σημαντικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 για το Δήμο Δοξάτου, που αφορά τον τομέα των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διαχείριση των βιοδιασπώμενων υλικών, όπως υπολείμματα κήπων από τις αυλές των σπιτιών καθώς και διάφορα αποφάγια. Η διαχείριση των υλικών αυτών, θα μειώσει κυρίως τα έξοδα του Δήμου Δοξάτου, όσον αφορά την μεταφορά των σύμμικτων υλικών στο γνωστό ΧΥΤΑ στο Παλαιόκαστρο Σερρών, εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοστεί σε όλη του την έκταση και ακολουθηθεί σωστά από τους κατοίκους του Δήμου Δοξάτου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Δευτέρα στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, πρόκειται για ένα έργο που κατάφερε να πάρει η δημοτική του αρχή, και αγγίζει τις 347.000 ευρώ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Το έργο είναι σημαντικό, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη ανάπτυξη των καφέ κάδων για βιοδιασπώμενα υλικά κυρίως για τα νοικοκυριά του Δήμου Δοξάτου και ανάπτυξη μεγάλων κάδων σε δημόσιους χώρους. Το σημαντικό επίσης του έργου, είναι ότι γίνεται και μια μεγάλη προμήθεια από βιοδιασπώμενες σακούλες που θα μοιραστούν στους δημότες.
2.900 κάδοι!
Αναλυτικότερα, όπως τονίζει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Δαλακάκης, τα 347.000 ευρώ του έργου, θα διατεθούν για την αγορά ενός απορριμματοφόρου μόνο για τους καφέ κάδους, καθώς και 2.900 κάδους των 10 λίτρων, που θα διατεθούν στα νοικοκυριά του Δήμου Δοξάτου. Επίσης, γίνεται προμήθεια 90 κάδων των 40 λίτρων, οι οποίοι θα διατεθούν σε καταστήματα κυρίως, καθώς και προμήθεια 100 κάδων μεσαίων και 380 μεγάλων, οι οποίοι θα διατεθούν σε διάφορα σημεία του Δήμου για δημόσια χρήση.
«Το σημαντικό επίσης», λέει ο κ. Δαλακάκης, «είναι ότι θα γίνει και προμήθεια 289.000 από βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες θα μοιραστούν δωρεάν σε κάθε νοικοκυριό, προκειμένου να τοποθετούνται εκεί τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Δαλακάκης, «τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν μπορούν να τοποθετούνται στις κοινές πλαστικές σακούλες γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά μόνο σε βιοδιασπώμενες, καθώς αυτά θα μεταφέρονται σε μονάδα κομποστοποίησης».
Τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα, αποτελούνται κυρίως από υπολείμματα κήπων καθώς και αποφάγια από τα νοικοκυριά κυρίως και στα χωριά τα υλικά αυτά είναι αρκετά σημαντικές ποσότητες. Σύμφωνα με τον κ. Δαλακάκη, «ειδικά τα υλικά των κήπων που οδηγούνται στα απορρίμματα, περιέχουν υψηλή υγρασία και γι’ αυτό αυξάνεται το βάρος τους. Πράγμα που σημαίνει ότι, το βάρος αυτό πληρώνεται αδρά από το Δήμο κάθε χρόνο, προκειμένου να οδηγηθεί στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών. Έτσι, με την ολοκλήρωση της προμήθειας το 2020, ο Δήμος μας θα μειώσει τα έξοδα του και θα μπορεί να μειώσει τα τέλη καθαριότητας. Η σκληρή δουλειά αποδίδει και τα έργα μας θα εκτελούνται για πολλά χρόνια ακόμα», επισημαίνει ο ίδιος.
Οι σακούλες λοιπόν πρέπει να είναι βιοδιασπώμενες, γιατί τα απορρίμματα αυτά θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Δοξάτου, «αντί να πηγαίνουν στις Σέρρες για ταφή, θα μπορούν να πηγαίνουν στη μονάδα κομποστοποίησης που δημιουργείται αυτή την εποχή στο Δήμο Προσοτσάνης και αυτό είναι μια καλή αρχή για τη μείωση των τελών του Δήμου προς τους δημότες του».
Βιολογικός καθαρισμός
Ευκαιρίας δοθείσης, ρωτήσαμε τον κ. Δαλάκη, σε ποιο σημείο βρίσκεται το έργο του βιολογικού καθαρισμού. Όπως εξηγεί, έχει ήδη τελειώσει το πρώτο τμήμα με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών και βρισκόμαστε στη διαδικασία των ενστάσεων από τους αναδόχους. Είναι πέντε ανάδοχοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει πέντε ενστάσεις, και η απόφαση της επιτροπής διαγωνισμού αναμένεται να βγει σήμερα ή και τις επόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα, θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και όποιος δώσει την καλύτερη προσφορά θα πάρει ουσιαστικά και το έργο.
Μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται, οι διαδικασίες προχωρούν αρκετά καλά, και σύντομα θα έχουμε νεότερα. Όπως είναι λογικό, εντός του 2020, αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο, εφόσον δεν υπάρξει κανένα απρόοπτο.