9ο Θερινό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας, μετάφρασης και πολιτισμού στη Δράμα
Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν
35 φοιτητές από 8 χώρες
που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα
► Με τις χορηγίες της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κύκλωψ»
και της Εταιρείας Raycap, και τις υποδομές του Δήμου Δράμας
ΕΝΑ ενδιαφέρον πρόγραμμα ξεκινάει από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο παλαιό δημαρχείο της Δράμας για αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για το 9ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, που το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Δράμας, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική επιτυχία που είχε το περσινό καλοκαίρι, αλλά και στη γενναιόδωρη συμβολή των συνδιοργανωτών φορέων: τις χορηγίες της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κύκλωψ» και της Εταιρείας Raycap, και τις υποδομές που θέτει στη διάθεσή του ο Δήμος Δράμας.
Τα μαθήματα θα διεξαχθούν και πάλι στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Παιδείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας (Παλιό Δημαρχείο).
Σημαντική είναι επίσης η συμβολή και συνεργασία διαφόρων φορέων και θεσμών της πόλης και του Νομού Δράμας, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Ιερά Μητρόπολη, η Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Δράμας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου, ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου και το Πνευματικό κέντρο Δοξάτου.
Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν 35 φοιτητές, που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, προερχόμενοι από 8 χώρες: Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδαβία, Παλαιστίνη. Παράλληλα όμως, θα προσφερθούν δωρεάν μαθήματα ισπανικής γλώσσας για νέους της Δράμας.
Το πρόγραμμα θα έχει δύο κατευθύνσεις:
α) Μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε 4 επίπεδα: Αρχαρίων ΙΙ, Μέσο I και II, και Προχωρημένο.
β) Δύο εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά προς τα ισπανικά και τα τουρκικά. Τα κείμενα, που θα αποτελέσουν αντικείμενο των μαθημάτων, ανήκουν στο Δραμινό συγγραφέα Νάσο Βαγενά, ενώ στο περσινό θερινό πρόγραμμα μεταφράστηκαν διηγήματα του Βασίλη Τσιαμπούση.
Οι μεταφράσεις θα εκδοθούν από την «Κύκλωψ» σε έντυπη μορφή και από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών σε ηλεκτρονική, η οποία θα προσφέρεται σε ελεύθερη πρόσβαση on line για το αναγνωστικό κοινό της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεωρητικά μαθήματα ελληνικού πολιτισμού (αρχαίου, βυζαντινού, νεότερου) και πολιτιστική δραστηριότητα:
- Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της φύσης
- Μαθήματα δημοτικών χορών
- Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κ.λπ.
Εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν με διαλέξεις διάφορες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, λογοτεχνικό και πολιτιστικό χώρο: Νάσος Βαγενάς, (ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ-συγγραφέας), Βασίλης Τσιαμπούσης (συγγραφέας), Ζωή Γαβριηλίδου (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ.), Ροδόλφος Μασλίας (Διευθυντής Ορολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Βασιλική Πουλιούδη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας), Μαρία Κοντογιαννοπούλου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας), Ανδρονίκη Δισλία (Θεολόγος-Φιλόλογος), Κυριάκος Συφλιτζόγλου (ποιητής), Δημήτρης Βλάχος (Φιλόλογος-συγγραφέας), Κώστας Βιδάκης (ΤΕΙ Δράμας), Άννα Κονδυλάκη (Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Δράμας), Δημήτρης Καζάκης (Δάσκαλος), Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής (αγιογράφος).
Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Δράμας και της περιοχής της πραγματοποιώντας διάφορες επισκέψεις: παρθένο δάσος του Φρακτού, ποταμό Νέστο, νησί της Θάσου, αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων (όπου θα παρακολουθήσου την παράσταση του Οιδίποδα του Σοφοκλή) , κωμοπόλεις Δοξάτου και Προσοτσάνης, οικισμοί Μοναστηρακίου και Καλής Βρύσης (όπου θα παρακολουθήσουν τοπικά δρώμενα), σπήλαιο Μααρά.
Ένας από τους λόγους της επιλογής της Δράμας για την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι ο φιλόξενος και εξωστρεφής χαρακτήρας των κατοίκων της. Συγκεκριμένα, οι ξένοι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους νέους της Δράμας, τόσο στις εγκαταστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων, όσο και σε νεανικό πάρτι, την Τρίτη 16 Ιουλίου, όπου είναι προσκεκλημένοι όσοι νέοι της πόλης το επιθυμούν.
Η τελετή έναρξης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 12.00΄, στο Παλιό Δημαρχείο Δράμας, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των διπλωμάτων θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 20.30΄ στο Γυμνάσιο Αρρένων, όπου θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών από τον συνεργάτη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας, καθηγητή Θανάση Κουτσογιάννη. Και στις δύο εκδηλώσεις είναι ευπρόσδεκτοι όσοι Δραμινοί το επιθυμούν.