Τελευταίες δηλώσεις του κ. Δαλακάκη από τη θέση του δημάρχου Δοξάτου
3,6 εκατ. ευρώ στο Δήμο Δοξάτου
για αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης
σε Καλαμπάκι και Πηγάδια
► Δαλακάκης: «Η λειψυδρία στο Δήμο Δοξάτου είναι πραγματική …»
► Συνολικά 37 εκατ. ευρώ σε Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ για έργα ύδρευσης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΑΠΟ τις τελευταίες του δηλώσεις από τη θέση του δημάρχου Δοξάτου, έκανε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Δημήτρης Δαλακάκης. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση του περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου που δόθηκε χθες το πρωί στη δημοσιότητα, σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων ύδρευσης σε Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εγκρίνονται προς χρηματοδότηση 20 προτάσεις για έργα ύδρευσης Δήμων ύψους 37 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των Δήμων αυτών, είναι και ο Δήμος Δοξάτου, ο οποίος είχε προχωρήσει την πρόταση για έγκριση προς την Περιφέρεια και συμπτωματικά εγκρίνεται την τελευταία ημέρα της θητείας του.
Πρόκειται για δύο έργα, που αφορούν το ένα στο Καλαμπάκι και το άλλο στα Πηγάδια Κυργίων και συγκεκριμένα:
- Αντικατάσταση κεντρικού δικτύου ύδρευσης Καλαμπακίου Δήμος Δοξάτου, 1.895.161 €
- Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων Κυργίων Πηγαδίων Δήμου Δοξάτου 1.785.606 €
Δαλακάκης: Αντικαθιστούμε το εξωτερικό δίκτυο του αμιάντου
Προκειμένου να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες στη διάθεσή μας, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον μέχρι χθες (τελευταία ημέρα) δήμαρχο Δοξάτου κ. Δαλακάκη. Στα λεγόμενά του ο κ. Δαλακάκης, επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο μόνο έργα, από ένα σύνολο έργων αξίας 45 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια.
Αναφορικά με το έργο της αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, του αγωγού που ξεκινάει από τις Πηγές για να πάει νερό στα Κύργια και στα Πηγάδια και στην Αγορά, το δίκτυο είναι με αμίαντο και αυτό αλλάζει πλήρως. «Δεν θα υπάρχει άλλο εξωτερικό δίκτυο στο Δήμο μας, το οποίο θα είναι από αμίαντο».
Όσον αφορά το κεντρικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπακίου, «ουσιαστικά αλλάζει ο υφιστάμενος σωλήνας ο οποίος είναι σιδερένιος και παρουσίαζε αρκετές βλάβες, αντικαθίσταται από σύγχρονο αγωγό πολυαιθυλενίου και θα μεταφέρει το νερό από τις Πηγές στο Καλαμπάκι, στην Αγία Παρασκευή, στον Καλαμώνα, στο Νεροφράκτη και στη Φτελιά».
Όπως ανέφερε μάλιστα, επί θητείας του κ. Χατζηλαζάρου, «η πρόταση για τα Κύργια είχε υποβληθεί 4 φορές και είχε απορριφθεί αντίστοιχα, καθώς η μελέτη είχε προβλήματα. Συνεργαστήκαμε με τις υπηρεσίες, διορθώσαμε τα πάντα και υποβλήθηκε με επιτυχία μαζί με αυτό του Καλαμπακίου».
«Υπάρχει πραγματική λειψυδρία»
Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Δαλακάκης θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του νέου δημάρχου Δοξάτου κ. Ζεκερίδη στον «Πρωινό Τύπο» («Π.Τ.» Τετάρτη 18 Αυγούστου), ο οποίος διατύπωνε την άποψή του ότι «η λειψυδρία στο Δήμο Δοξάτου δεν είναι πραγματική».
Ο κ. Δαλακάκης επισημαίνει ότι διαφωνεί πλήρως μαζί του, «για το γεγονός που λέει ότι, δεν έχουμε λειψυδρία, αλλά η λειψυδρία μας οφείλεται στις δεξαμενές και στα δίκτυα. Έχουμε πραγματική λειψυδρία, γιατί η διαφορά μας με την Καβάλα, είναι ότι εμείς κάνουμε γεωτρήσεις. Εμείς πίνουμε από γεωτρήσεις, ενώ η Καβάλα πίνει όλο το νερό από την πηγή. Εμείς παίρνουμε ό,τι αφήνει από την πηγή ο Δήμος Καβάλας».
Συνεχίζοντας ο κ. Δαλακάκης, επισημαίνει ότι «επομένως, το πραγματικό πρόβλημα λειψυδρίας, δεν εστιάζεται στα δίκτυα, όπου εξάλλου είναι τα μόνα δύο δίκτυα τα οποία απέμειναν: αυτό του Καλαμπακίου και αυτό των Κυργίων που ήδη εντάχθηκαν για να αλλάξουν».
«Συγκρούστηκα με την κυβέρνηση για το νερό»
Παραμένοντας στο ζήτημα της Καβάλας, ο κ. Δαλακάκης λέει ότι, «ένα από τα κεντρικά ζητήματα με τα οποία συγκρούστηκα με την κυβέρνηση, η οποία ήθελε να μας πάρει το νερό, δίνοντας τόσα λεφτά μαζί με τον ΤΑΡ για να κατασκευαστεί το δίκτυο, ήταν κυρίως αυτό. Κι αυτό αποτέλεσε το κύριο σημείο έντασης με την κυβέρνηση και δεν ήταν το Σκοπιανό ζήτημα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Την μεγαλύτερη σύγκρουση με την κυβέρνηση την είχα σ’ αυτό το θέμα, γιατί απλά δεν ανεχόμουν να πάρουν όλο το νερό από το Δήμο χωρίς κανένα αντίτιμο».
Η Καβάλα οφείλει να πληρώσει…
Τονίζει επίσης ότι, παραδίδει στη νέα δημοτική αρχή «γνωμοδότηση από δικηγόρο, μελέτη δηλαδή, η οποία τεκμηριώνει πλήρως σε κάθε επίπεδο, όχι ότι μόνο η Καβάλα οφείλει από εδώ και στο εξής να λαμβάνει κάθε χρόνο, λογαριασμό για το νερό το οποίο καταναλώνει, αλλά η γνωμοδότηση περιλαμβάνει τιμολόγηση του νερού, το οποίο έχει καταναλώσει ο Δήμος Καβάλας τα τελευταία 20 χρόνια».
«Παλέψαμε πραγματικά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Οι απαιτήσεις του Δήμου Δοξάτου τα τελευταία 20 χρόνια προς την Καβάλα είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Αυτό το οποίο κατανάλωσαν, οφείλουν να το πληρώσουν. Γιατί; Γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε να πληρώνουν αυτό το οποίο θα καταναλώνουν και στο μέλλον και κάθε χρονιά. Δυστυχώς ο Δήμος Καβάλας, δεν σέβεται το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα».
Ο κ.Δαλακάκης, υπενθυμίζει προς τον κ. Ζεκερίδη, ότι, «όσον αφορά τα δίκτυα, ο κεντρικός αγωγός ο οποίος συνδέει τις πηγές με το Δήμο Καβάλας, έχει ηλικία σχεδόν 50 ετών από το 1971 που κατασκευάστηκε, ο οποίος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΥΑΚ, έχει διαρροές πάνω από 70%. Από εμάς ξεκινάνε 30 εκατ. κυβικά το χρόνο, για να καταλήξουν στην Καβάλα, περίπου τα 4,5 εκατ. κυβικά. Επομένως, αν μιλάει κάποιος για κακή διαχείριση ύδατος, αυτός θα πρέπει να είναι πάντοτε ο δήμαρχος του Δοξάτου. Εμείς δεν κάνουμε κακή διαχείριση ως Δήμος Δοξάτου. Αυτός που κακοδιαχειρίζεται το νερό, είναι ο Δήμος Καβάλας. Ο δήμαρχος Δοξάτου, θα πρέπει να απαιτεί από το δήμαρχο Καβάλας, να μην κάνει κατασπατάληση του νερού. Το δίκτυο της Καβάλας είναι διάτρητο. Και γιατί πρέπει να ανεχόμαστε εμείς την κατασπατάληση αυτή; Όλο το νερό το παίρνει η Καβάλα με ελεύθερη ροή από την πηγή και εμείς αντλούμε με αντλίες ό,τι μένει από την πηγή. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της λειψυδρίας».