Σακχαρώδης διαβήτης και άθληση με μετρήσεις σακχάρου
Διαδραστικές εκδηλώσεις για τον σακχαρώδη
διαβήτη από το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας
Συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πεζών – Ποδηλατών Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ διαδραστική εκδήλωση με θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη και την άθληση, πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πεζών – Ποδηλατών Δράμας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ποδηλατοπορεία από το Πάρκο του Διαβήτη που βρίσκεται στην περιοχή της ανάπλασης απέναντι από το γήπεδο Κραχτίδη και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, μπορούσαν να κάνουν μετρήσεις σακχάρου του αίματος, αρτηριακής πίεσης, πελματογράφημα, έλεγχο των ποδιών από ειδικό ποδολόγο, έλεγχο αρτηριακής πίεσης από καρδιολόγο και έλεγχο θυρεοειδούς από ενδοκρινολόγο. Υπήρχε επίσης και διατροφολόγος, ο οποίος μπορούσε να δώσει διάφορες συμβουλές.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας κα. Πόλυ Τορούνογλου, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διαδραστική εκδήλωση είχε θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη και την άθληση και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σακχαρώδους Διαβήτη. Όπως σημείωσε η κα. Τορούνογλου, «ο Σύλλογος, γνωρίζοντας τις δυσκολίες των ανθρώπων και ότι αυτοί θα πρέπει να ελέγχονται και να μαθαίνουν για τον σακχαρώδη διαβήτη, οργανώνει αυτές τις εκδηλώσεις.
Ο Σύλλογος, καλεί συχνά τον κόσμο να κάνει τις μετρήσεις αυτές, γιατί μέσα απ’ αυτές μπορούν να βρεθούν άτομα που δεν γνωρίζουν τα προβλήματά τους και τα προβλήματα του διαβήτη. Ο διαβήτης δεν είναι ένα εύκολο νόσημα και ακολουθείται από πολλές επιπλοκές. Γι’ αυτό και όλοι οι επιστήμονες μαζί μας και μας βοηθούν.»
Η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών, τονίσει ότι «όλο το χρόνο ο Σύλλογος πηγαίνει στα χωριά του Νομού, προβαίνει σε ενημερώσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιακά νοσήματα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα. Ο ρόλο του συλλόγου είναι να ενημερώνει σωστά και πλήρως τους κατοίκους, γι’ αυτό και βρισκόμαστε συνεχώς ανάμεσα στους συνανθρώπους μας. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε τη βοήθεια που πρέπει, για να έχουμε πάντα καλά αποτελέσματα. Για να μην φτάσουμε στις επιπλοκές, όσο το δυνατόν πιο αργά. Για να ενημερωθούν τι είναι ο διαβήτης και να προλαβαίνουμε τις επιπλοκές. Πρέπει να παντρέψουμε την άθληση και τη διατροφή μας.»
Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, η κα. Τορούνογλου σημειώνει ότι στο Νομό Δράμας υπάρχουν περίπου 9.000 διαβητικοί, ενώ ο Σύλλογος περιλαμβάνει πάνω από 3.000 μέλη, με επίσημα παραστατικά από το Νοσοκομείο.