Home > νέα > 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ► Νέο ρεκόρ με 240 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους ► 199 ταινίες από 64 χώρες σε όλα τα προγράμματα

42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ► Νέο ρεκόρ με 240 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους ► 199 ταινίες από 64 χώρες σε όλα τα προγράμματα

15 – 21 Σεπτεμβρίου 2019 στη Δράμα

42ο  Φεστιβάλ Ταινιών

Μικρού Μήκους Δράμας

► Νέο ρεκόρ με 240 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

► 199 ταινίες από 64 χώρες σε όλα τα προγράμματα

► Συμμετοχή ταινιών από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ν. Αφρική και την Ανδόρα, μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

 

 

ΤΑ 42 χρόνια του κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και παρά τα χρόνια του, παραμένει πάντα νεανικό στην ψυχή, ενώ για άλλη μια χρονιά, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Έλληνες μικρομηκάδες, στην πιο κεφάτη γιορτή του ελληνικού σινεμά. Κάθε Σεπτέμβριο, το Φεστιβάλ Ταινιών της Δράμας, μεταμορφώνει το κέντρο της Δράμας σε ένα ξέφρενο κινηματογραφικό πλατό.

Φεστιβάλ Δράμας είναι άλλωστε οι δεκάδες νέοι σκηνοθέτες που κάθε χρόνο το επιλέγουν για την πανελλαδική τους πρεμιέρα, αλλά και οι εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, που γεμίζουν ασφυκτικά τις αίθουσες και το πανέμορφο υδάτινο πάρκο της πόλης, όπου στεγάζεται το Φεστιβάλ.

Το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία, είναι εδώ για να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας.

Το 42ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αντώνη Παπαδόπουλο, θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, έχοντας τα μάτια στραμμένα στην ανακατασκευή της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει επιτέλους τη διοργάνωση, μετά την περσινή ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Συνολικά θα προβληθούν 199 ταινίες από 64 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.

 

Ελληνικό Διαγωνιστικό

Από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος (νέο ρεκόρ για το φεστιβάλ), 60 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 42ης διοργάνωσης.  Από αυτές οι 6 είναι ντοκιμαντέρ, οι 3 animation και οι 10 σπουδαστικές.

Συμμετέχουν πολλά νέα ταλέντα αλλά και αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν. Την πανελλαδική του πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει στη Δράμα και ο Βασίλης Κεκάτος που πριν μερικούς μήνες έγινε ο πρώτος έλληνας μικρομηκάς που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».

Και φέτος, το ένα τρίτο των σκηνοθετών που διαγωνίζονται είναι γένους θηλυκού (22 είναι οι γυναικείες υπογραφές), ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των Ελλήνων του Κόσμου (16). Στο φετινό ελληνικό διαγωνιστικό θα προβληθούν συνολικά 21 ταινίες Ελλήνων που γύρισαν την ταινία τους σε ξένη γλώσσα: 14 από αυτές είναι αγγλόφωνες, 2 γαλλόφωνες, 2 γερμανόφωνες, ενώ υπάρχουν και κάποιες γυρισμένες στα ιταλικά, τα αραβικά και τα κουρδικά.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, διάρκειας απο 4 έως 29 λεπτά, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές, ενώ κάποιες έχουν  χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογραφου, την ΕΡΤ, την Cosmote και το Onassis Culture.

Το  προσφυγικό, ο πόλεμος, και οι συνέπειες τους στα παιδιά, συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών, όπως η ανεργία, η φτώχια, η επαγγελματική κατάρρευση και τα διαψευσμένα όνειρα των νέων στην σύγχρονη Ελλάδα. Η διαχείριση της απώλειας, της ανημπόριας και των γηρατειών, οι σχέσεις μάνας-γιού και κόρης-πατέρα, ο έρωτας -και μάλιστα οι γκέι ερωτικές ιστορίες- φέτος φαίνεται να εμπνέουν ιδιαίτερα τους μικρομηκάδες.

Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν ταινία αληθινά γεγονότα επί εμφυλίου, άλλοι αφηγούνται εφηβικές ιστορίες σεξουαλικής αφύπνισης, ενώ κάποιοι σχολιάζουν την Αθήνα του AIRBNB, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και της διαδικτυακής πορνείας.

Και αν λείπουν οι κωμωδίες, θα δούμε ένα …βαμπίρ μιούζικαλ α λα ελληνικά,  μια ταινια με φαντάσματα και μια αλληγορία για το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πολλοί είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιώργο Πυρπασόπουλο, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννη Κοκιασμένο, Ερρίκο Λίτση, Στέλλα Φυρογένη, Ρομάνα Λόμπατς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Γιώργο Αρμένη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Γάλλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κώστα Ξυκομηνό, Βασίλη Κουκαλάνι,  Σοφία Κόκκαλη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Παύλο Ιορδανόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, Σίσσυ Τουμάση, Χρήστο Καρτέρη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, αλλά και την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ.

 

Διεθνές Τμήμα
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 67 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου, από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ν. Αφρική και την Ανδόρα, μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα:

«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»» – Βασίλης Κεκάτος

«Cloud» – Mιχάλης Δημητρίου

«Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» -Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Και από την Κύπρο:

«Εξομολόγηση» -Ανδρέας Σιεηττάνης

Το φετινό πρόγραμμα, ιδιαίτερα πλούσιο, παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις:

– Την αγγλική  ταινία «The Trap» έχει σκηνοθετήσει η Λένα Χίντι, η γνωστή Σέρσεϊ Λάνιστερ από το Game of Thrones η οποία επέλεξε για ηρωίδα της την συμπρωταγωνίστρια της στο πασίγνωστο σίριαλ Λαίδη Κάτλιν Σταρκ -κατά κόσμον Μισέλ Φέρλι.

– Ο χολιγουντιανός σταρ Τζέιμς Φράνκο (συν)σκηνοθετεί την Κλοέ Σεβινί στην αμερικανική ταινία «Birth of a poet», ένα παλιότερο πρότζεκτ του για μεγάλου μήκους που τελικά γύρισε σε short βερσιον.

– Ο ηθοποιός της σειράς Chernobyl Φίλιπ Μπαραντίνι υπογράφει την συγκλονιστική αγγλική ταινία «Boiling Point» που διαδραματίζεται στην κουζίνα ενός εστιατορίου.

– Ο γνωστός αμερικάνος ηθοποιός Τομ Σκέριτ δάνεισε την φωνή του για το animation  «The Phantom 52» (HΠΑ-Ιαπωνία), ενώ η ταινία animation «Daughter» της νεαρής Daria Kashcheeva από την Τσεχία ηταν φέτος υποψήφια για τα Student Oscars.

– Στην ταινία «Gupsy Hunt» από τη Δανία, μετά τη συγχώνευση μιας πολυεθνικής, οι εργαζόμενοι ψυχαγωγούνται κάνοντας σαφάρι …Τσιγγάνων.

Και σίκουελ μικρού μήκους

Φέτος, στη Δράμα επανέρχονται με τις νέες τους ταινίες σκηνοθέτες που στο παρελθόν έχουν βραβευτεί στο Φεστιβάλ, όπως η ιταλίδα Αλεσάντρα Πεσέτα (2018), ενώ θα δούμε μέχρι και σίκουελ: το “Elena” από την Κολομβία αποτελεί συνέχεια της βραβευμένης στη Δράμα το 2017 ταινίας “Genaro”:

Μια ματιά στην θεματολογία του φετινού διαγωνιστικού φανερώνει μια διεθνή τάση προς «βαριά» θέματα: δυσλειτουργικές οικογένειες, παιδιά στο δρόμο, προβληματικές σχέσεις γονέων-παιδιών, τρίτη ηλικία, καταπίεση των μουσουλμάνων γυναικών, Τζιχάντ, εργασιακές σχέσεις και συγχωνεύσεις πολυεθνικών, «ανθρωποφαγία», και μια άλλη, υπόγεια τρομοκρατία που καλλιεργεί τον φόβο της τρομοκρατίας. Η τάση για weird ταινίες είναι ορατή, αλλά οι κωμωδίες παραμένουν και εδώ λιγοστές –κι αυτές πικρές, θίγουν κυρίως κοινωνικα ζητήματα. Ο έρωτας, ευτυχώς, πάντα παρών.

 

Η Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος

Πρόεδρος Δημήτρης Χαρίτος, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας

Μέλη:

Μαρία Λάφη, σκηνοθέτις

Σπύρος Σιάκας, σκηνοθέτης animation, επίκουρος καθηγητής 3D Animation ΠΑΔΑ.

Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Γιάννης Φώτου, διευθυντής Φωτογραφίας

Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η ιστορικός  κινηματογράφου και διδάσκουσα ιστορίας κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

 

Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς

Πρόεδρος:  Ovidiu Georgescu, σκηνοθέτης, καθηγητής σκηνοθεσίας, κοσμήτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου Θεάτρου & Τηλεόρασης UNATC,  Ρουμανία

Μέλη

Jacques Kermabon, κριτικός κινηματογράφου, αρχισυντάκτης περιοδικού Bref, Γαλλία

Francois Bierry, σκηνοθέτης (βραβευμένος με το Grand Prix Drama 2018 για την ταινία “VIHTA”), Bέλγιο

Nikolas Khabbaz,  σκηνοθέτης, διευθυντής Τμήματος Οπτικοακουστικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Notre Dame της Βηρυτού), καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους NDU, Λίβανος

Διομήδης Νικήτας,  σκηνοθέτης, παραγωγός, εκπρόσωπος της Κύπρου στο Eurimages,  Κύπρος

Grand Temoin του Διεθνούς προγράμματος θα είναι η Manuela Cernat (Ρουμανία), καθηγήτρια πανεπιστημίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτις.

 

DRAMA PITCHING LAB

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο  πλαίσιο  της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας  DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί  και φέτος εργαστήριο  παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Pitching Forum).

To Drama Pitching Lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Από φέτος στους υποστηρικτές του Drama Pitching Forum προστίθεται και η εταιρεία Authorwave που προσφέρει παροχές εργαστηρίου σε ένα από τα σχέδια που θα παρουσιαστούν. To Drama Pitching Lab θα διεξάγεται καθημερινά από Δευτέρα 16/9 έως και Παρασκευή 20/9. Το Pitching Forum θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20/9 (12.30-15.30).

Στο Εργαστήρι θα συμμετάσχουν 14 σχέδια (για περισσότερες πληροφορίες  https://www.dramafilmfestival.gr/6th_drama_pitching_lab_2019_selected_projects.html)

Στους σταθερούς εκπαιδευτές του Drama Pitching Lab που είναι η Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις) και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός) προστίθεται για φέτος ο  Tony Watts από το Λονδίνο ο οποίος θα διδάξει τους pitchers  και θα δώσει masterclass  για τους νέους κινηματογραφιστές με τίτλο “Cutting Through the noise”. Ο Tony Watts είναι παραγωγός και programmer. Στα 35 χρόνια  καριέρας  του, ίδρυσε το Thames Film Festival και το Sci fi Film Festival στο Λονδίνο και, μεταξύ άλλων εργάστηκε ως προγραμματιστής για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, ενώ υπήρξε διευθυντής προγράμματος στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Εργάστηκε για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο Φεστιβάλ του Sundance και για τρία μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο (Celestial, Fox και Universal).

 

Το Υπόλοιπο Πρόγραμμα

 

-5ο  Βαλκανικό Πανόραμα

Φιλοξενεί μια επιλογή σημαντικών  ταινιών τελευταίας παραγωγής  που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ στις όμορες  χώρες και περιλαμβάνει δύο σκέλη.

  1. Βαλκανικό Σπουδαστικό Πανόραμα με ταινίες πρόσφατης παραγωγής των σημαντικότερων σχολών κινηματογράφου των Βαλκανίων
  2. Focus στη Σλοβενία.

 

-Short Matters! 2018

Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (EFA awards).

 

-EUandΜΕ

Επτά ταινίες μικρού μήκους ενημερώνουν για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαική Ένωση (Κινητικότητα, Δικαιώματα, Δεξιότητες και Επιχειρηματικότητα, Βιωσιμότητα και Ψηφιακή Εποχή).

 

-10 Corti (Δέκα Μικρές)

Ένα αφιέρωμα σε ιταλικές ταινίες που σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας του Φεστιβάλ Δράμας με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ιταλικό Κέντρο Κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία. Οι δέκα ιταλικές ταινίες θα προβληθούν παρουσία της διευθύντριας του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Άννα Μοντάβιο.

Ως παράλληλη δράση έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις κόμικς από Έλληνες και Ιταλούς κομίστες στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας που θα πραγματοποιηθεί στις 8-22 Σεπτεμβρίου.

 

-Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια 16-20/9)

σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Στον δημοφιλή θεσμό του Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος οι: Αλέξης Πανσέληνος, Βασίλης Γκουρογιάννης, Νίκος Χρυσός, Σταυρούλα Παπασπύρου, Στέργια Κάββαλου, Νίκος Θεοδοσίου, Βαγγέλης Αυδίκος και Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου. Ο Βασίλης Καρδάσης θα παρουσιάσει τη νέα εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ στους προσκεκλημένους είναι και ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού www.oanagnostis.gr.

-Γνωριμία των διαγωνιζόμενων σκηνοθετών με το κοινό Καθημερινό Q&A στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ.

 

-Δράσεις για παιδιά 

– Μαθήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης από το Νεανικό Πλάνο: θα διεξαχθεί Εργαστήρι Animation για παιδιά και νέους και θα προβληθούν τρεις πολυβραβευμένες ταινίες –μία για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

– Πρωινές προβολές για παιδιά του Δημοτικού. Στο φετινό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους θα προβληθεί και η ταινία «Boogaloo & Graham»  του  Michael Lennox (Iρλανδία) που έχει βραβευθεί με BAFTA  και ήταν υποψήφια για όσκαρ το 2015.

– Σινεμά Διάβασες; Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες  που έχουν δημιουργήσει παιδιά στο πλαίσιο διεθνούς  διαγωνισμού ψηφιακού βίντεο για μαθητές –μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Δράμας, της ΕΡΤ, του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών.

-Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς.