47ο Φεστιβάλ Δράμας: Ο Χρυσός
Διόνυσος στην ταινία “ Γκέκας ”
σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μουτσιάκα
Η ταινία “ Γκέκας ” του Δημήτρη Μουτσιάκα απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο, το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, για την άρτια, διεισδυτική και στιβαρή ματιά που πραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα της τοξικής αρρενωπότητας και του φαύλου κύκλου της βίας.
Έτσι, η ταινία “ Γκέκας ” εξασφάλισε αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.
Επίσης η ταινία Clamor, της Salomé Da Souza (Γαλλία) απέσπασε το βραβείο Grand Prix Drama 2024 και έτσι εξασφαλίζει αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®.
Η ταινία καταγράφει παραστατικά το ταραχώδες, προσωπικό ταξίδι μιας νεαρής γυναίκας και του ξαδέλφου της σε μια τοπική κοινωνία που ζει και λειτουργεί βάσει αυστηρών κοινωνικών και πολιτισμικών κωδίκων. Η ταινία σφύζει από ζωή και επιδεικνύει εντυπωσιακές και αυθεντικές ποιότητες κινηματογράφησης και ηθοποιίας.
Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επέλεξε κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ταινιών μικρού μήκους που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους ταινίας. H εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας να διακριθεί ως ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ μικρού μήκους διεθνώς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφειά που επέδειξε το τελευταίο διάστημα, αλλά και την διαχρονική επιδραστικότητά του στην ανάδειξη των νέων κινηματογραφικών ταλέντων στην Ελλάδα εν τη γενέσει τους.
*Το επόμενο ραντεβού είναι στην Αθήνα, στις 24-27 Oκτωβρίου, στον κινηματογράφο ΙΡΙΣ (Ακαδημίας 56) όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού και του Eθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας και θα διεξαχθεί εργαστήριο pitching.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2024
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας, μεταφραστής, θεωρητικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης (Προέδρος)
Ειρήνη Βαχλιώτη, σκηνοθέτις
Αλεξης Βασιλείου, καλλιτέχνης, διευθυντής στο Θέατρο Ριάλτο
Λήδα Γαλανού, κριτικός κινηματογράφου, συνιδιοκτήτρια flix.gr
Μαρίνα Σιώτου, ηθοποιός
Επικεφαλής προγράμματος:
Γιάννης Σακαρίδης
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Τώρα που φτάσαμε στο τέλος του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Φεστιβάλ και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Γιάννη Σακαρίδη που μας επέλεξαν για να αποτελέσουμε την Κριτική Επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού και κυρίως τις 27 δημιουργικές φωνές που έθεσαν στην κρίση μας τις ταινίες τους.
Στο σύνολο των ταινιών διαπιστώσαμε τεχνικές αρετές, αφηγηματικές δεξιότητες, σύγχρονη θεματολογία που θίγει κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, όπως τη συμπερίληψη, το φύλο, τις οικογενειακές σχέσεις, τους εφηβικούς προβληματισμούς, την απώλεια, τη βία και, πάνω και πέρα απ’ όλα, τον έρωτα.
Θα χαιρόμασταν, ωστόσο, να είχαμε δει περισσότερα ντοκιμαντέρ στο επίσημο πρόγραμμα.
Ευχόμαστε, τέλος, τα ζωτικά προβλήματα του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου που ανακόπτουν όλη αυτή τη δημιουργική ορμή, η οποία έχει αναδείξει τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο ως το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, να επιλυθούν το συντομότερο.
ΒΡΑΒΕΙΑ
ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ. η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το ΕΚΚ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ. H ταινία που θα αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας θα εξασφαλίσει αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®.
Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινία MJ.
Απονέμεται στον Δημήτρη Μουτσιάκα για την ταινία του Γκέκας
Για την άρτια, διεισδυτική και στιβαρή ματιά που πραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα της τοξικής αρρενωπότητας και του φαύλου κύκλου της βίας.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «Τώνια Μαρκετάκη»
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει έπαθλο 3.500 ευρώ και η ΕΡΤ προσφέρει έπαθλο 1000 ευρώ. Επίσης, το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production αξίας 2.500 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Stefilm, η Musou παραχωρεί πρωτότυπη μουσική στο επόμενο project του σκηνοθέτη η Crew United 5ετή συνδρομή Crew United Pass.
Στην τελική ψηφοφορία για το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη» συζητήθηκαν οι εξής: η Δέσποινα Κούρτη για την ταινία Numb, ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, η Ίρις Μπαγλανέα για την ταινία Zange, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινία MJ.
Απονέμεται στον Γιώργο Φουρτούνη για την ταινία του MJ
Για την μαεστρία με την οποία στήνει έναν κωμικοτραγικό ήρωα και τον κόσμο του, που ισορροπούν ανάμεσα στη σάτιρα και το προσωπικό δράμα.
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Απονέμεται στο Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία του Honeymoon
Για την τρυφερή απεικόνιση της αγάπης που πάντα κερδίζει, όταν δεν έχει ταυτότητα αλλά έχει αλήθεια.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα: 3.500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ.
Απονέμεται στον Αλκαίο Σπύρου για την ταινία Στρώνουν τον παράδεισο
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: ο Στέφανος Κουτσαρδάκης για την ταινία Χρυσά Βαστά, ο Δημήτρης Μουτσιάκας για την ταινία Γκέκας, το Άλκι Παπασταθόπουλος για την ταινία Honeymoon, ο Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία Αλκυονίδες και ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινια MJ.
Απονέμεται στον Δημήτρη Μουτσιάκα για την ταινία του Γκέκας
ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER
Απονέμεται στο Άλκι Παπασταθόπουλο για την ταινία του Honeymoon
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
Στην τελική ψηφοφορία συζητήθηκαν οι εξής: η Μαίρη Πετρούλιου για την ταινία Honeymoon, η Μαριάμ Ρουχάτζε για την ταινία Αλκυνονίδες, η Εύη Σαουλίδου για την ταινία Treadmill και η Νάσια Συντέτα για την ταινία Honeymoon.
Απονέμεται στην Νάσια Συντέτα για την ερμηνεία της στην ταινία Honeymoon του Άλκι Παπασταθόπουλος
47o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2024
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
- Γιώργος Mαυροψαρίδης, μοντέρ (Πρόεδρος)
- Laurent Crouzeix, μέλος της εκτελεστικής ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κλερμόν Φεράν και της Αγοράς του
- Αθηνά Ξενίδου, σκηνοθέτις, παραγωγός
Επικεφαλής προγράμματος:
Γιώργος Ζώης
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος θέλει να ευχαριστήσει τη διοργάνωση του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και όλους τους σκηνοθέτες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για ένα δυναμικό φεστιβάλ.
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή ταινιών από δυνατούς σκηνοθέτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Όλες οι ταινίες που παρακολουθήσαμε αξίζουν αναγνώριση για τα αδιαμφισβήτητης αξίας ατομικά χαρακτηριστικά τους.
Ως επιτροπή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη λίστα των βραβείων που ψηφίστηκαν ομόφωνα, για κάποιες ταινίες που ξεχώρισαν ιδιαίτερα και μας άγγιξαν βαθύτατα.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Grand Prix Drama 2024
Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap. H ταινία που θα αποσπάσει το βραβείο Grand Prix Drama 2024 θα εξασφαλίσει αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®.
Clamor, Salomé Da Souza (Γαλλία)
Η ταινία καταγράφει παραστατικά το ταραχώδες, προσωπικό ταξίδι μιας νεαρής γυναίκας και του ξαδέλφου της σε μια τοπική κοινωνία που ζει και λειτουργεί βάσει αυστηρών κοινωνικών και πολιτισμικών κωδίκων. Η ταινία σφύζει από ζωή και επιδεικνύει εντυπωσιακές και αυθεντικές ποιότητες κινηματογράφησης και ηθοποιίας.
Υποψηφιότητα «Drama 2024» για το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου / EFA Awards 2024
The Distance Between Us, Léo Fontaine (Γαλλία)
Για την καθηλωτική απεικόνιση του σθένους και της μητρικής αγάπης μπροστά στις αντιξοότητες. Το επιτακτικό ταξίδι της Γιάλα, σημαδεμένο από την αποφασιστικότητα και την ευαλωτότητά της, ξεδιπλώνεται με φόντο μια πόλη, συμβολίζοντας τόσο την απομόνωση όσο και την ελπίδα που καθορίζουν τον αγώνα της και επισημαίνοντας τα πανανθρώπινα ζητήματα της θυσίας, της επιθυμίας και της αναζήτησης σύνδεσης.
Βραβείο Σκηνοθεσίας
What Mary Didn’t Know, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (Ελλάδα)
Η ταινία εκτυλίσσεται επί του κρουαζιερόπλοιου Νεορομάντικα συλλαμβάνει περίτεχνα την ουσία του εφηβικού έρωτα, δοσμένου μέσα σε ένα παιχνιδιάρικο μεσογειακό σκηνικό. Η σκηνοθέτρια συνυφαίνει τον νεανικό έρωτα με την ελληνική μυθολογία και τις σύγχρονες πραγματικότητες και συγκεντρώνει με δεξιοτεχνία ένα ποικιλόμορφο καστ για να δημιουργήσει ένα συναρπαστικό αφήγημα. Η πλούσια ανάπτυξη των χαρακτήρων και το συναισθηματικό βάθος μάς αγγίζουν βαθιά, καθιστώντας την ταινία μια οπτική και ειλικρινή εμπειρία.
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5MONDE
If the Sun Drowned into an Ocean of Clouds, Wissam Charaf (Λίβανος)
Παραγωγή των Aurora Films και Né à Beyrouth
Για την εκπληκτική χρήση μίας και μοναδικής εξωτερικής τοποθεσίας γυρισμάτων για την απεικόνιση μιας ολόκληρης δυσλειτουργικής κοινωνίας, με χιούμορ, ανθρωπιά και μια όμορφη πινελιά φαντασίας.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται, Δάφνη Χαιρετάκη (Ελλάδα)
Για τον πρωτότυπο και αυθεντικό συνδυασμό διαφορετικών στιλ και ειδών – όπως ντοκιμαντέρ και μιούζικαλ – με πρόσχαρο και δημιουργικό τρόπο ώστε να δημιουργήσει μια μοναδική, αναζωογονητική, και ανθρώπινη αφήγηση που αψηφά τους παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τη δέσμευση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και το κενό που αυτή δημιουργεί στη νέα γενιά που παλεύει να βρει τη δική της φωνή και τον δικό της σκοπό στην τέχνη.
Ειδική Μνεία
Cross my heart and hope to die, Sam Manacsa (Φιλιππίνες)
Παρότι περιορισμένη σε ένα μοναδικό περιβάλλον, με την κάμερα να ξεφεύγει μόλις μία φορά στο εσωτερικό ενός κοντινού εστιατορίου και με μοναδική εστίαση τις δυσκολίες μια νεαρής απλήρωτης εργαζόμενης, η ξεχωριστή αυτή ταινία καταφέρνει να ανοίξει τους ορίζοντές μας, εξετάζοντας με ιδιαίτερο τρόπο όχι μόνο την προσωπική και επαγγελματική ζωή της πρωταγωνίστριας, ή μάλλον την έλλειψη αυτής, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, κοινωνικά αποδεκτό και μη, που ελέγχει τις ζωές των καθημερινών ανθρώπων, με συχνά φρικτές συνέπειες.
Ειδική Μνεία
Dreams like Paper Boats, Samuel Suffren (Αϊτή)
Ειδική μνεία για την συγκινητική του εξερεύνηση της πολυπλοκότητας του έρωτα και της επιθυμίας μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Μέσα από τον φακό των καθημερινών δυσκολιών στο Πορτ-ο-Πρενς, η αφήγηση αποτυπώνει με όμορφο τρόπο το συναισθηματικό βάθος της ακλόνητης αφοσίωσης ενός πατέρα προς την κόρη του, τη Ζάρα, και τον αντίκτυπο που έχει η απουσία στους οικογενειακούς δεσμούς, αφήνοντας ένα βαθύ αποτύπωμα.
Βραβεία σε ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος από ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές:
ΒΡΑΒΕΙΟ Ανθρωπίνων Αξιών της Βουλής των Ελλήνων
Το βραβείο απονέμεται σε μια ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.
Απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Workers Wings του Ilir Hasanaj από το Κόσοβο*
Μια ταινία που κινηματογραφεί με ποιητική ματιά πρόσωπα εργατών που έχουν υποστεί ατυχήματα, αποτυπώνοντας τις αγωνίες, τους φόβους και τις ελπίδες τους.