Από κτηνοτρόφους της περιοχής Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης
Κατάθεση αγωγής για τις απώλειες
από το καταρροϊκό πυρετό του 2014
56 κτηνοτρόφοι από Καβάλα και από 1 στη Δράμα και τη Ροδόπη!
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΤΑΘΕΣΗ αγωγής αποζημίωσης κατά της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και του Ελληνικού Δημοσίου, κατέθεσαν κτηνοτρόφοι από τους Νομούς Καβάλας, Δράμας και Ροδόπης, για τις ζημιές που υπέστησαν από τον καταρροϊκό πυρετό του 2014.
Η κατάθεση αγωγής αποζημίωσης, έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, ενώ αγωγές κατέθεσαν μόνο ελάχιστοι κτηνοτρόφοι, σε σχέση με όσους υπέστησαν ζημιές, έχασαν δηλαδή πολλές δεκάδες ζώα ο καθένας. Συγκεκριμένα, από την Καβάλα σε σύνολο 230 κτηνοτρόφων, κατέθεσαν μόνο οι 56, ενώ στη Δράμα και τη Ροδόπη μόνο από 1 κτηνοτρόφο.
Η κατάθεση της αγωγής αποζημίωσης, έγινε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου (αρ. κατάθεσης 261) στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, από την πληρεξούσια δικηγόρο των κτηνοτρόφων.
Ο κ. Νίκος Δημόπουλος.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, μας εξηγεί ότι «την άνοιξη του 2014, είχαμε σε όλη την Περιφέρεια πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό. Χάσαμε χιλιάδες ζώα τότε. Κάποια στιγμή, το 2015, μας δόθηκε μια αποζημίωση, υποτίθεται για τον καταρροϊκό πυρετό. Δεν ήταν όμως για όλα τα ζώα, αλλά για όσα ζώα είχε πάρει τότε η εταιρεία ΚΑΥΣΙΣ για να τα αποτεφρώσει».
Από τονίζει ο κ. Δημόπουλος, γι’ αυτά τα ζώα οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν με 30 ευρώ το καθένα, και αυτό για την δειγματοληψία που έγινε γι’ αυτά τα ζώα. «Στην ουσία κοροϊδεύουν τον κόσμο, είπαν ότι μας πλήρωσαν για τον καταρροϊκό πυρετό».
Σε ερώτηση αν ήρθαν σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει: «Προσπαθήσαμε να βγάλουμε μια άκρη στο Υπουργείο, μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι έπρεπε να γίνει οτιδήποτε τότε, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η όλη ιστορία σήμερα, μας έχει αναγκάσει να φτάσουμε ως εδώ, αφού οι ημερομηνίες τελειώνουν και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι μετά».
Σε ερώτηση του τι ζητάνε οι κτηνοτρόφοι με τις αγωγές τους, ο κ. Δημόπουλος εξηγεί ότι «σκοπός μας είναι να πάρουμε ολόκληρες τις αποζημιώσεις, γιατί ανάλογα με το ζώο που έχει χάσει ο καθένας, η υπουργική απόφαση έλεγε με 140 ευρώ και όχι με 30 ευρώ».
Ενώ ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι ειδοποιήθηκαν όλοι οι κτηνοτρόφοι μέσω των Συλλόγων τους σε όλους του Νομούς όσο και στη Δράμα, παραξενεύει το γεγονός ότι από τη Δράμα κατάθεσε αγωγή μόνο ένας κτηνοτρόφος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αγνοούσε το ζήτημα.