Θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 22 Μαΐου στην Πρώτη Σερρών
Το 5ο Γυμνάσιο Δράμας στην
ΙΓ’ Πανελλήνια Μαθητιάδα
Η αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση που συγκεντρώνει
το ενδιαφέρον μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Περισσότεροι από 1200 μαθητές, από 68 σχολεία της Ελλάδας και 15 χώρες, θα συναντηθούν σε έναν κοινό τόπο αθλητισμού και πολιτισμού
Έλληνες μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, θα συναντηθούν και φέτος στην Πρώτη Σερρών, από 18 έως 22 Μαΐου, για να συμμετέχουν στην ΙΓ’ Μαθητιάδα. Οι τελετές έναρξης και λήξης της Μαθητιάδας, σηματοδοτούν αντίστοιχα την έναρξη και λήξη των εκδηλώσεων της, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τελετή έναρξης, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 20.30 μ.μ., στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πρώτης «Αχιλλέας Καραμανλής». Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η τελετή, που διεξάγεται κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ξεκινήσει με το τελετουργικό μέρος (παρέλαση αποστολών, όρκοι, φλόγα κτλ) και θα ακολουθήσει το καλλιτεχνικό μέρος.
Με κυρίαρχο σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», η μεγάλη αυτή αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση, που παίρνει σάρκα και οστά κάθε δύο χρόνια στην Πρώτη Σερρών, θα συγκεντρώσει φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1200 μαθητές από 68 Γυμνάσια, με 53 αποστολές από Ελλάδα και 15 αποστολές από σχολεία της Ομογένειας. Μεταξύ των σχολείων από την Ελλάδα θα συμμετέχει και το 5ο Γυμνάσιο Δράμας.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τα σχολεία από την Ελλάδα που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην ΙΓ’ Μαθητιάδα, ενώ και από το εξωτερικό 15 σχολεία και φορείς της ομογένειας δήλωσαν συμμετοχή.
Η φετινή ΙΓ’ Πανελλήνια Μαθητιάδα
Η Μαθητιάδα, εκτός από σημείο συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών από κάθε γωνιά του κόσμου, δίνει την ευκαιρία συμμετοχής σε πολιτιστικά δρώμενα και αθλητικούς αγώνες. Η φετινή ΙΓ’ Μαθητιάδα, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων (137 τελικοί αγωνισμάτων), ενώ παράλληλα με τους αγώνες διεξάγονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις Παραολυμπιακών αγώνων από αθλητές με αναπηρία με δυνατότητα βιωματικής συμμετοχής των μαθητών και των θεατών σε Ολυμπιακά, Παραολυμπιακά αθλήματα, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά δρώμενα.
Στις κεντρικές αθλητικές εγκαταστάσεις διεξαγωγής της Μαθητιάδας, λειτουργεί το «Παραολυμπιακό Πάρκο» σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τα παραολυμπιακά αθλήματα και με την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.
Τα Γυμνάσια που συμμετέχουν, λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές δράσεις οι οποίες έχουν σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη του τόπου τους και καλύπτουν όλο το φάσμα των καλών τεχνών. Οι δράσεις αυτές, έχουν επίσης σκοπό την ενεργή συμμετοχή των μαθητών αλλά και των θεατών της Μαθητιάδας. Τέλος, στο πλαίσιο της «Πράσινης Μαθητιάδας» πραγματοποιούνται δράσεις με σκοπό την αφύπνιση των συμμετεχόντων για την προστασία του περιβάλλοντος, με σημαντικότερη δράση τη δημιουργία του «Πάρκου Ελιάς».
Η αγάπη και το ανεξάντλητο μεράκι για την επιτυχία της διοργάνωσης, αντικατοπτρίζεται στην επαναλαμβανόμενη συμμετοχή των εθελοντών, καθώς φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 400, συμβάλλοντας καθοριστικά στην διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Διεξαγωγή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αθλημάτων στην ΙΓ’ Μαθητιάδα
Οι μαθητές, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πλήθος αθλημάτων, τα οποία έχουν ανακοινωθεί ήδη από την Εκτελεστική Επιτροπή και είναι τα ακόλουθα: Άρση βαρών, βόλει, γκόλφ, διάθλο, ιππασία, ιστιοπλοΐα, καγιάκ σλάλομ, κανόε – καγιάκ, καταδύσεις, κολύμβηση, κωπηλασία, μοντ. Πένταθλο, μπάντμιντον, μπάσκετ, μπιτς βόλει, ξιφασκία, πάλη, πινγκ πονγκ, ποδηλασία δρόμου, ποδηλασία ορεινή, ποδόσφαιρο, πυγμαχία, ράγκμπυ, ρυθμική, σκοποβολή, στίβος, συγχρονισμένη κολύμβηση, τάε κβον ντο, τένις, τζούντο, τοξοβολία, τραμπολίνο, τρίαθλο, υδατοσφαίριση, και χάντμπολ.
Το σύνολο των 13 Παραολυμιακών Αθλημάτων που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της Μαθητιάδας, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη σημασία που δίνει η Πανελλήνια Μαθητιάδα στον παραολυμπιακό αθλητισμό και το μεγάλο μερίδιο που καταλαμβάνει αυτός στην όλη διοργάνωση.
Ο κεντρικός στόχος των δράσεων των παραολυμπιακών αθλημάτων, είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και ιδιαίτερα των μαθητών πάνω σε θέματα που αφορούν στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Οι παραολυμπιακές δράσεις, διεξάγονται ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο με τα Ολυμπιακά αθλήματα. Το στοιχείο αυτό, βοηθάει τους μαθητές να εμπλακούν ομαλά στη διαδικασία αποδοχής των ΑμεΑ και αναδεικνύει ισότιμα τα παραολυμπιακά με τα ολυμπιακά αθλήματα. Μέσα από τη βιωματική συμμετοχή στα αθλήματα, την παρακολούθηση επιδείξεων από υψηλού επιπέδου αθλητές, την επίσκεψη στα περίπτερα των αρμόδιων φορέων αλλά και τη συμμετοχή σε παιχνίδια που αναδεικνύουν τα προβλήματα των ΑμεΑ οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα άτομα με αναπηρία και μαθαίνουν να αποδέχονται το διαφορετικό αλλά ίσο. Αυτή η αποδοχή των ΑμεΑ, βοηθάει επίσης στην συνολικότερη συνείδηση των μαθητών για αποδοχή του διαφορετικού και σε άλλα επίπεδα π.χ. φύλο, φυλή κτλ.
Σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομοσπονδία οι δράσεις των παραολυμπιακών χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στο Παραολυμπιακό Πάρκο και στις δράσεις των Παραολυμπιακών Αθλημάτων.
Το Παραολυμπιακό Πάρκο, είναι ένα μοναδικό στο είδος του πάρκο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες παραολυμπιακών αθλημάτων, σε παιχνίδια προσβασιμότητας, αλλά και να επισκεφθούν τα περίπτερα των αρμόδιων φορέων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομοσπονδίας.
Στους αγωνιστικούς χώρους που γίνονται τα ολυμπιακά αθλήματα, διεξάγονται επίσης ενδιάμεσα και Παραολυμπιακές Δράσεις. Αυτές συμπεριλαμβάνουν αγώνες επίδειξης διαφόρων παραολυμπιακών αθλημάτων από αθλητές εθνικών κατηγοριών, αλλά και συμμετοχή του κοινού σε κάποια από αυτά έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία οι θεατές και οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα αθλήματα.
Η συμμετοχή του κόσμου, των εθελοντών και των μαθητών στις δράσεις των Παραολυμπιακών δράσεων είναι αθρόα και υποδηλώνει το ενδιαφέρον τους και την μοναδικότητα της εμπειρίας. Πολλοί είναι και οι παραολυμπιονίκες που τιμούν με την παρουσία τους την διοργάνωση, και έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν με τον κόσμο, δείχνοντάς τους με τον καλύτερο τρόπο, πως μέσα από την υπομονή, την επιμονή και την συνεχή προσπάθεια αναδεικνύονται οι πραγματικοί νικητές, οι νικητές της ζωής.
Η προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους-εγκαταστάσεις της Μαθητιάδας είναι βασικός στόχος και σκοπός, και κάθε χρόνο καλυτερεύουν οι συνθήκες πρόσβασης σε Α.με.Α, έχοντας ήδη επιτευχθεί σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό η πρόσβαση σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων.
Τα Παραολυμπιακά Αθλήματα που θα διεξαχθούν στην ΙΓ’ Μαθητιάδα, είναι τα ακόλουθα: Άρση βαρών σε πάγκο, βόλει καθιστό, γκόλμπολ, κολύμβηση ΑμεΑ, μπάσκετ με αμαξίδιο, μπότσια, ξιφασκία με αμαξίδιο, πινγκ πόνγκ με αμαξίδιο, ποδόσφαιρο τυφλών, ράγκμπι με αμαξίδιο, στίβος ΑμεΑ, τένις με αμαξίδιο, και τοξοβολία με αμαξίδιο.
Οι Γωνιές της Ελλάδας
Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στο πολιτιστικό πάρκο στον χώρο των γηπέδων, κάθε σχολείο θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νομό ή τη χώρα που εκπροσωπεί προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία, τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής τους καθώς και οτιδήποτε θεωρεί αξιόλογο προβολής.
Οι Γωνιές Ελλάδας, εξαπλώνονται σε μία υπαίθρια έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου «Αχιλλέας Καραμανλής» στην Πρώτη Σερρών, την καρδιά των αθλητικών και όχι μόνο δράσεων της Μαθητιάδας.
Καθένας από τους νομούς αλλά και από τις χώρες της Ομογένειας που συμμετέχουν στη Μαθητιάδα, έχει το δικό του στεγασμένο εκθεσιακό περίπτερο, στο οποίο παρουσιάζει τα τοπικά του προϊόντα και τις ιδιαίτερες παραδόσεις του, καθώς και δράσεις που πραγματοποιούνται από κοινωνικές ομάδες και φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Ο σκοπός αυτής της πολιτιστικής δράσης είναι πολλαπλός:
Σαν ένας ζωντανός πολιτιστικός χάρτης του Ελληνισμού, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες της Μαθητιάδας να ανακαλύψουν την πατρίδα μας και τις ομορφιές της δια στόματος των νεαρών εκπροσώπων της και αποτελεί ένα άμεσο κάλεσμα για να τις επισκεφθούν και να τις γνωρίσουν από κοντά.
Καθώς οι μαθητές προετοιμάζουν αυτή την παρουσίαση του τόπου τους, έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν και να εντοπίσουν αυτά που κάνουν ξεχωριστή την ιδιαίτερη πατρίδα τους, να τα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό προς τους επισκέπτες της δράσης και να τα εκτιμήσουν διαφορετικά. Παράλληλα, κατά την παρουσίασή τους και παίρνοντας ιδέες και κίνητρα από τις παρουσιάσεις των άλλων συμμετοχών, έχουν την ευκαιρία να γεννήσουν καινούριες ιδέες για δράσεις που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του τόπου τους.
Έτσι, οι Γωνιές Ελλάδας γίνονται ο καλύτερος πρεσβευτής της και μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους Έλληνες μαθητές να έρθουν κοντά και εκτός του αθλητικού στίβου.