Δύο ενδιαφέρουσες ψηφιακές εκδόσεις από το 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο Γυμνάσιο Δράμας
Δύο εικονικά μουσεία
για τα Θρησκευτικά
Μνημεία και τα Graffiti της Δράμας
Και οι δύο εργασίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικοί οδηγοί για την πόλη της Δράμας
Τα θρησκευτικά μνημεία που παρουσιάζονται αλλά και τα ωραία graffiti καταξιωμένων Δραμινών καλλιτεχνών
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΝΑ αξιοποιεί ευκαιρίες ένα σχολείο, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει, για τους μαθητές του αρχικά, αλλά και για την ίδια την παρουσία και ύπαρξή του στην μικρή κοινωνία μιας πόλης.
Για το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, μιας και το έργο που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Συμμετέχει σε κάθε πρόγραμμα που παρουσιάζει, δεν αφήνει κανένα ανεκμετάλλευτο και μέσα από όλα αυτά δραστηριοποιεί τους μαθητές του.
Ο «Πρωινός Τύπος», έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει μέρος των δράσεών του, ενώ μάλιστα με την ευκαιρία της πανδημίας, έχει στηθεί στο σχολείο ένα μικρό τηλεοπτικό studio, με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, ώστε να μπορεί να δημιουργεί μικρές τηλεοπτικές εκπομπές, που θα ζήλευε ακόμα και ένα τηλεοπτικό κανάλι.
Τα έργα τα οποία υλοποιεί το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, είναι Project τύπου STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Μathematics) με την εμπλοκή πολλών Θετικών Επιστημών στην υλοποίηση των έργων. Παράλληλα κάποια αλλά αφορούν και κοινωνικά θέματα, δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας στο πλαίσιο των οποίων δημιουργείται εκπαιδευτικό υλικό με τη μέγιστη εμπλοκή των μαθητών με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.
Στο σχολείο υπάρχει ένα ομαδοσυνεργατικό κλίμα που οδηγεί στην υλοποίηση έργων και κατασκευών αλλά και σε πιθανές διακρίσεις ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων ετών.
Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας συμμετέχει για 4η χρονιά στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» (Μ.Ν.Α.Ε.). Φορέας υλοποίησης και διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων Σχεδίων Δράσης της Μ.Ν.Α.Ε. είναι το ΝΟΗΣΙΣ (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη).
Σε ένα από τα τελευταία μας δημοσιεύματα, είχαμε παρουσιάσει την κατασκευή ενός σεισμογράφου, ο οποίος μάλιστα λειτουργεί άψογα και έχει παρουσιάσει αρκετά σημαντικά αποτελέσματα, ενώ έχει ενταθεί στο Ελληνικό και Πανευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο Σεισμογράφων.
Στο ίδιο αυτό δημοσίευμα είχαμε παρουσιάσει και τη δημιουργία ενός μηχανισμού, με τον οποίο ελέγχεται η ποσότητα των βακτηρίων στο σφουγγάρι της κουζίνας, πράγμα που μπορεί να έχει εφαρμογές και σε άλλα σημεία με νερό.
Ψηφιακό Μουσείο
Από τα τελευταία έργα τα οποία έχει δημιουργήσει το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε, είναι δύο ψηφιακά μουσεία. Το ένα από αυτά, αφορά τα Θρησκευτικά Μνημεία της Δράμας και το δεύτερο αφορά στα Graffiti σε διάφορα σημεία της πόλης. Και τα δύο αυτά έργα, έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Δράμας.
Και οι δύο εργασίες, προς το παρόν έχουν εκτυπωθεί σε λίγα κομμάτια, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανότατα με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, θα τυπωθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά έντυπα για την πόλη της Δράμας.
Θρησκευτικά Μνημεία
Αναλυτικότερα, όσον αφορά το ψηφιακό Μουσείο για τα Θρησκευτικά Μνημεία της πόλης της Δράμας, για το έργο έχουν δουλέψει από το 2ο Γυμνάσιο Δράμας οι εκπαιδευτικοί: Αναστασία Τέγου, Βασίλης Μεσσής και Μαρία Χατζή και από το 1ο ΕΠΑΛ οι Αναστάσιος Σαλής, Δέσποινα Καλπάκη και Κυριακή Φωτιάδου.
Τα έργα που περιλαμβάνονται στο ψηφιακό Μουσείο για τα Θρησκευτικά Μνημεία αφορούν το Ναό της Αγίας Σοφίας (Μπέη Τζαμί), το Ναό των Ταξιαρχών, το Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας (παλαιά Μητρόπολη), τον Ναό Αγίου Νικολάου (Εσκί Τζαμί), το Ναό της Αγίας Τριάδας (Κουρσούμ Τζαμί), το Σαντιρβάν Τζαμί, το Αράπ Τζαμί, την Αγία Βαρβάρα και το Ναό των Αγίων Αναργύρων.
Για κάθε ένα από τα παραπάνω μνημεία, περιλαμβάνονται ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά την είσοδο του θεατή στο ψηφιακό μουσείο, εμφανίζεται ένα καλαίσθητο εικονικό πλαίσιο, το οποία προσομοιάζει με αίθουσα Μουσείου με εικόνες. (Σύνδεσμος: https://www.artsteps.com/view/623f517066a9486c1ce42103?/currentUser). Πατώντας επάνω στις εικόνες, εμφανίζεται το πληροφοριακό σημείωμα και ορισμένες άλλες εικόνες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά επίσης και η δουλειά που έχει γίνει με συστήματα γεωπληροφορικής, σημεία δηλαδή πάνω σε ένα διαδικτυακό χάρτη, όπου κάποιος μπορεί να περιηγηθεί μέσω του κινητού τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ, κινούμενος σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Δράμας. (Σύνδεσμος: https://storymaps.arcgis.com/stories/a0755dd5bb09412da3e7bd2527222e3d)
Όπως μας πληροφορεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ που είχε και την επιμέλεια, το έργο παρουσιάστηκε από τον ίδιο και από την κα Τέγου Αναστασία στην ημερίδα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών με θέμα «Παρουσίαση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών: Εκπαιδευτικές δράσεις των σχολικών μονάδων κατά το 2021-2022» την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, η Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022.
Επίσης, το έργο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας, στην εκδήλωση – έκθεση μαθητικών έργων του σχολείου μας με θέμα «Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας δημιουργεί_2022».
Graffiti – Ένας λόγος να επισκεφθείς τη Δράμα
Το δεύτερο έργο, επίσης σε ψηφιακή μορφή, αφιερώνεται στα graffiti που κοσμούν σημεία της πόλης και έχουν δημιουργεί από καταξιωμένους καλλιτέχνες της πόλης μας. Και αυτό το έργο έχει γίνει σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Δράμας και έχουν δουλέψει μαθητές των δύο σχολείων καθώς και οι εκπαιδευτικοί: Από το 2ο Γυμνάσιο, Κωνσταντινίδης Γεώργιος, Μεσσής Βασίλειος και Χατζή Μαρία και από το 1ο ΕΠΑΛ, Γιάνναρου Σοφία, Καλπάκη Δέσποινα και Σαλής Αναστάσιος.
Και αυτό το εικονικό ψηφιακό μουσείο (σύνδεσμος: https://www.artsteps.com/view/6221fd9377a9173cf62124b4?currentUser), λειτουργεί όπως και το παραπάνω, προσομοιάζοντας με έναν εκθεσιακό χώρο και εικόνες. Πατώντας επάνω στις εικόνες, μπορεί κανείς να δει τα graffiti, αλλά και να διαβάσει διάφορες πληροφορίες γι’ αυτά, ακόμα και τα βιογραφικά των Δραμινών καλλιτεχνών.
Τα έργα αυτών παρουσιάζονται ανάλογα με το δρόμο (οδός) στον οποίο βρίσκονται ή σε σχολεία, ενώ και εδώ λειτουργεί ένας εικονικός χάρτης, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στην πόλη της Δράμας. (Σύνδεσμος: https://storymaps.arcgis.com/stories/69b75ad410d24f00a7d0327db41d347f).
Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στα graffiti είναι: Ζαμπίδης Κώστας, Κολοβός Γιώργος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (ΤΑΝΩ), Τούλης Λευτέρης (Toulis), Φωτιάδης Νικόλαος (Δον, Δον Κιφώτης, FOKOS) καθώς και ο Δραμινός φωτοειδησεογράφος – ανταποκριτής ξένου Τύπου Δημήτρης Μεσσήνης, ο οποίος έχει φωτογραφήσει τα περισσότερα από τα graffiti που παρουσιάζονται στον οδηγό.