Home > Αρθρα > 7 ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Ξάνθης Παθολόγος Διδάκτωρ ΑΠΘ Μεταπτυχιακό στα Εγκεφαλικά Επεισόδια ΔΠΘ

7 ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Ξάνθης Παθολόγος Διδάκτωρ ΑΠΘ Μεταπτυχιακό στα Εγκεφαλικά Επεισόδια ΔΠΘ

7 ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Ξάνθης

Παθολόγος Διδάκτωρ ΑΠΘ

Μεταπτυχιακό στα Εγκεφαλικά Επεισόδια ΔΠΘ

Scope Obesity Professional-Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας

Η 7η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Το φετινό θέμα «Η υγεία μου είναι δικαίωμά μου» τονίζει ότι η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  Επικεντρώνεται στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στην πραγματοποίηση αυτής της κάλυψης.

  Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

  7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.

  Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.

  Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

  Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

Η  ΕΕ οικοδομεί μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας με τους εξής τρόπους:

  • με τη θέσπιση νέων κανόνων για σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και δημιουργία της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές απειλές και κρίσεις στον τομέα της υγείας
  • με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
  • με τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕπου θα εξασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα για όλους τους πολίτες
  • με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό των ψηφιακών δεδομένων υγείας προς όφελος των ασθενών
  • με τη δρομολόγηση τουευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενός από τα πιο φιλόδοξα και ολοκληρωμένα σχέδια δράσης στον κόσμο για την καταπολέμηση του καρκίνου,
  • με συνεχείς προσπάθειες κατά του στιγματισμού των πολιτών που ζουν με προκλήσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας

Η καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση, έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η επίτευξη της υγειονομικής κάλυψης είναι ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα και οι κοινότητες μπορούν να ζήσουν με υγεία και να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.

Στην Ελλάδα -μέσω ΕΣΠΑ- εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής πολιτών: Το πρόγραμμα καλύπτει στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων (όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες) που ευθύνονται για τους πρόωρους θανάτους στη χώρα μας, μέσω της καθιέρωσης δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Για τους άνδρες :

  1. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

– Έναρξη στην ηλικία των 50 ετών με δακτυλική εξέταση και μέτρηση του PSA,

Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου

– Έναρξη στο 50ο έτος ηλικίας και για τα δύο φύλλα :

Α.  κολονοσκόπηση που είναι και η προτιμώμενη μέθοδος

Β. δοκιμασίες ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα (επανάληψη ανά έτος)
– Ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι το 75ο έτος ηλικίας .

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ( π.χ. οικογενειακό ιστορικό , πολύποδες) θα πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο σε μικρότερη ηλικία .

 

Για τις Γυναίκες :

  1. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας .

– οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν το πρώτο τους τεστ Παπανικολάου σε ηλικία 21 ετών ( επανέλεγχος ανά 3ετία σε αρνητικό αποτέλεσμα )
– Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών θα πρέπει να εξετάζονται κάθε 5 χρόνια, με Pap και HPV testing ή κάθε 3 χρόνια με ένα τεστ Παπανικολάου μόνο, σε αρνητικό αποτέλεσμα. Οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξετάζονται για τουλάχιστον 20 χρόνια μετά τη διάγνωση αυτή.

  1. Έλεγχος για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού .

– Έναρξη του ελέγχου με μαστογραφία στο 40ο έτος ηλικίας ( επανάληψη ανά έτος) συνεχίζοντας για όσο διάστημα είναι υγιής .
– Ιατρική ψηλάφηση του μαστού ανά 3ετία για γυναίκες ηλικίας 20-39 και ετήσια για γυναίκες άνω των 40 ετών .
– Οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τα στήθη τους συνήθως και να αναφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό , αμέσως στον Ιατρό τους . Η αυτοεξέταση , είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που πρέπει να αρχίζει στα 20 έτη.

  1. Έλεγχος για οστεοπόρωση – στα 65 έτη ή νωρίτερα σε πρώιμη εμμηνόπαυση

Επίσης στα άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου πριν τα 55 έτη στην οικογενεια ή LDL χοληστερίνης >190mg/dl ή lp(a)>180mg/dl συνίσταται καρδιολογικός έλεγχος με υπέρηχο και τεστ κόπωσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ –