Εκδήλωση της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ στην Προσοτσάνη
«80 χρόνια από την ηρωική εξέγερση
τον Σεπτέμβρη του 1941 και
την εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης»
Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «80 χρόνια από την ηρωική εξέγερση της Δράμας τον Σεπτέμβρη του 1941 και την εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης. Συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…. το Σοσιαλισμό».
Της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Προσοτσάνη, προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τους δολοφονημένους από τους Βούλγαρους φασίστες στην Προσοτσάνη, εκ μέρους της ΤΕ Δράμας και του παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Ομιλία για το ιστορικό των ημερών, εκφώνησε η κα. Μαρία Μάλλη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΕ Δράμας, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στην αντίσταση του ελληνικού λαού, η Εξέγερση της Δράμας, που οργανώθηκε από την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ τον Σεπτέμβρη του 1941, κατέχει ιδιαίτερη θέση. Ο λαός και της περιοχής μας, με εξαίρεση τους προδότες, ταγματασφαλίτες και βουλγαρογραμμένους, με πρωτεργάτες του κομμουνιστές ακολούθησε τον δύσκολο αλλά και ηρωικό δρόμο επιλέγοντας να σπάσει τις αλυσίδες. Τιμάμε, λοιπόν, σήμερα την ηρωική εξέγερση του λαού της Δράμας και πολλών χωριών της περιοχής ενάντια στους Βούλγαρους φασίστες – κατακτητές, τη δεύτερη αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η εξέγερση της Δράμας, όπως κι άλλες αντιστασιακές πράξεις αργότερα σε άλλα σημεία της Ελλάδας, επιχειρήθηκε να συκοφαντηθεί, να παρουσιαστεί σαν πράξη που δεν έπρεπε να γίνει, αφού θα προκαλούσε τα αντίποινα των κατακτητών. Αντίθετα, αποδείχτηκε ότι το κίνημα της Δράμας ήταν μια αυθεντική λαϊκή – ηρωική εξέγερση.
Παρά την έκβασή του, το κίνημα αυτό αποτελεί μια ηρωική σελίδα την ιστορία της πάλης του ελληνικού λαού για τη λευτεριά. Ήταν μια λαμπρή λαϊκή εξέγερση με χαρακτηριστικά αντάρτικου αγώνα. Το κίνημα της Δράμας ήταν λαϊκή και μη προβοκατόρικη εξέγερση με την οποία ακυρώθηκε το βουλγαρικό σχέδιο για ειρηνική αφομοίωση του ελληνικού πληθυσμού. Αποθάρρυνε Βούλγαρους έποικους να εγκατασταθούν στην περιοχή της Δράμας».
(…) «Η Εξέγερση της Δράμας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του Άξονα. Μία ηρωική, πρωτοπόρα αλλά και πρόωρη πράξη αντίστασης των Δραμινών με οργανωτές, καθοδηγητές και μπροστάρηδες τα τοπικά κομματικά στελέχη του ΚΚΕ. Τους Δραμινούς κομμουνιστές που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, αλλά δεν συμβιβάστηκαν, δεν λύγισαν, δεν βουλγαρογράφτηκαν. Που πολέμησαν στο βουνό και στην πόλη, στο χωριό και στην κωμόπολη, άοπλοι και ένοπλοι, επιλέγοντας τον αγώνα κατά του κατακτητή και όχι τη συνεργασία μαζί του, προτιμώντας τη λευτεριά από τη σκλαβιά!»
Όπως σημείωσε επίσης η κα. Μάλλη, «τιμάμε σήμερα όλους όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα γεγονότα, όσοι έδωσαν τη ζωή τους με απαράμιλλο ηρωισμό. Τιμάμε ιδιαίτερα την ηρωική στάση των κομμουνιστών που δε στηρίζεται σε μια απλή αγωνιστικότητα και υπερηφάνεια μόνο. Αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι ο κομμουνιστής έχει δώσει όρκο, έχει υποσχεθεί στον εαυτό του και στο λαό, ότι θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτός ο αγώνας για το σοσιαλισμό – γι’ αυτά τα μεγάλα ιδανικά του ανθρώπου που θα είναι πλήρως απελευθερωμένος από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης – αυτή η γνώση, η πίστη στον τελικό σκοπό, το πείσμα και το πάθος μέχρι την τελική νίκη, είναι που κάνει τον κομμουνιστή να δρα ακούραστα σε όλες τις συνθήκες».