Home > Πρώτο Θέμα > 97 αντιρρήσεις δασικών χαρτών έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Ν. Δράμας εκ των οποίων οι 88 από το Δήμο Δράμας

97 αντιρρήσεις δασικών χαρτών έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Ν. Δράμας εκ των οποίων οι 88 από το Δήμο Δράμας

Έως 27 Ιουλίου 2017 η κατάθεση αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

97 αντιρρήσεις δασικών χαρτών

έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο Ν. Δράμας

εκ των οποίων οι  88 από το Δήμο Δράμας

Πέντε αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΑΡΧΕΣ του 2017, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι δασικοί χάρτες του Ν. Δράμας. Από τότε μέχρι σήμερα, έγινε αρκετή συζήτηση σε γενικότερο επίπεδο για τα διάφορα λάθη, σφάλματα και άλλα ζητήματα. Η κατάθεση αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από κάποια παράταση, στις 27 Ιουλίου 2017.

Τι έγινε όμως με τις αντιρρήσεις στο Νομό Δράμας; Πόσες κατατέθηκαν, από ποιους και σε τι ζητήματα αφορούν;

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τη Δ/νση Δασών και τον αρμόδιο για το ζήτημα αυτό, τον κ. Παντελή Ξόφη, ο οποίος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Ξόφης, μέχρι σήμερα στη Δ/νση Δασών έχουν κατατεθεί 97 αντιρρήσεις δασικών χαρτών και 5 αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Οι αιτήσεις προδήλου σφάλματος, αποτελούν μια ειδική κατηγορία, οι οποίες κατατίθενται ατελώς και αφορούν διορθώσεις όπου έχουν εμφανώς λάθος απόδοση του δασικού χάρτη.

«Μπορεί να πρόκειται για ένα κομμάτι αγροτικής έκτασης, ένα χωράφι για παράδειγμα που βρίσκεται εν μέσω δασικών εκτάσεων, το οποίο θεωρήθηκε ως δασικό διάκενο και κρίθηκε ότι είναι δασική έκταση. Μπορεί ο πολίτης να μας πει ότι είναι ένα αγροτεμάχιο και να αποδείξει ότι αυτό καλλιεργείται εδώ και κάποια χρόνια και μπορεί να το αποδείξει με τα διάφορα έγγραφα», επισημαίνει ο κ. Ξόφης.

Μια άλλη περίπτωση προδήλου σφάλματος, είναι μια φυτεία. Ένα παράδειγμα είναι μια φυτεία λεύκης, η οποία εμφανίζεται ως δασική έκταση. Τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται κυρίως κοντά σε ρέματα και θεωρούνται ως κομμάτι της βλάστησης του ρέματος.

DIEFTHINSH DASON DRAMAS

88 αντιρρήσεις από το Δήμο Δράμας

Όπως δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ξόφης, από τις 97 αιτήσεις αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, οι 88 έχουν κατατεθεί από το Δήμο Δράμας. Ο αριθμός φαίνεται να είναι υπερβολικός, μιας και αυτές υποβάλλονται ατελώς από τους Δήμους.

Στην ερώτηση σε τι αφορούν οι αντιρρήσεις του Δήμου Δράμας, ο κ. Ξόφης επισημαίνει ότι, «αφορούν κυρίως την περιοχή των Ταξιαρχών, όπου έχει παραχωρηθεί στο Δήμο ένα μεγάλο κομμάτι δασικής έκτασης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι αγροί έχουν να καλλιεργηθούν αρκετό καιρό και έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση.»

Μια από τις αντιρρήσεις των πολιτών, αφορά στους πρόποδες του Κορυλόβου, όπου υπάρχει μια αναδασωτέα έκταση και κάποιες εκτάσεις συμπεριλήφθηκαν μέσα σ’ αυτές. Γι΄ αυτές τις εκτάσεις αιτήσεις αντιρρήσεων έκανε και η Δ/νση Δασών για περιπτώσεις προδήλου σφάλματος, όπου αναγνωρίζεται ότι κάτι δεν έγινε σωστά.

 

Ο δημοτικός κήπος της Δράμας

Κάποια στιγμή είχαμε εντοπίσει ότι ακόμα και δημοτικός κήπος της πόλης της Δράμας, είχε χαρακτηριστεί ως δασική έκταση. Σε ερώτηση προς τον κ. Ξόφη τι έγινε μ’ αυτό το ζήτημα, μας απάντησε ότι όντως αυτό είχε γίνει στην αρχή, αλλά δεν έφταιγε σ’ αυτό η υπηρεσία. «Ωστόσο έπρεπε να εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη. Για να μπορέσουμε εμείς να τον εξαιρέσουμε από το δασικό χάρτη, θα έπρεπε να γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα όρια της πόλης, τα οποία έπρεπε να δώσει εγκαίρως ο Δήμος Δράμας. Ο Δήμος όμως δεν τα έδωσε εγκαίρως, τους κάνουμε μια ενημέρωση στη συνέχεια και έπειτα περάσαμε όλους τους οικισμούς του Δήμου Δράμας στους δασικούς χάρτες. Προς το παρόν αυτό έγινε μόνο για το Δήμο Δράμας» λέει ο κ. Ξόφης και τονίζει:

«Επομένως εξαιρέθηκε όλο το σχέδιο πόλης και οι δασικές εκτάσεις που βρίσκονται μέσα στο σχέδιο πόλης. Ακόμα και η αναδασωτέα έκταση που βρισκόταν μέσα στο σχέδιο πόλης εξαιρέθηκε από το δασικό χάρτη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι άλλαξε το καθεστώς, ότι δεν θα είναι αναδασωτέα, που σημαίνει ότι πάλι θα έχουν προβλήματα αν δεν κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν αιτήματα στον συντονιστή για την άρση της αναδασωτέας έκτασης. Το δασικό χάρτη δεν τον απασχολεί το σχέδιο πόλης, το οποίο έχει εξαιρεθεί από την ανάρτηση και οτιδήποτε είναι μέσα στην πόλη δεν μας απασχολεί.»

 

Η σύσταση των επιτροπών

Στην ερώτηση τι θα γίνει με το τέλος της προθεσμίας των αντιρρήσεων, ο κ. Ξόφης μας πληροφορεί ότι, όταν τελειώσει η προθεσμία την κατάθεσης των αντιρρήσεων, στις 27 Ιουλίου καλώς εχόντων, η υπηρεσία θα καταθέσει ένα υπόμνημα, δίνοντας κάποιες πληροφορίες στις επιτροπές αντιρρήσεων που θα συσταθούν με τη λήξη της προθεσμίας.

Μια απ’ αυτές τις επιτροπές θα είναι υπεύθυνη για το Νομό Δράμας, θα συζητήσει τις αντιρρήσεις, θα λάβει υπόψη τα υπομνήματα της Διεύθυνσης Δασών Ν. Δράμας, τυχόν τεχνικές εκθέσεις που θα καταθέσουν οι πολίτες και θα πάρει μια απόφαση για το αν η αντίρρηση γίνει αποδεκτή ή όχι.

Οι εργασίες των επιτροπών αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Αυγούστου και πιθανότατα μέχρι τέλος του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί. Ο στόχος είναι, ο δασικός χάρτης να κυρωθεί τον πρώτο μήνα του 2018.