Την ημέρα του Σαββάτου του Λαζάρου στη Δράμα
Σημαντική ανταπόκριση από τους Δραμινούς
για προσφορά μυελού των οστών
ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου στη Δράμα, η εκδήλωση για το κάλεσμα συμπολιτών μας, να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», το Δίκτυο Φορέων Υγείας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και τους εθελοντές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλικιάς ένας ήρωας για πολλούς» και γίνεται μετά από πρωτοβουλία της συμπολίτισσάς μας κας Τριανταφυλλίδου η οποία έχασε την κόρη της.
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς», κα. Φιλαρέτου σημειώνει ότι «μαζεύουμε δείγματα, για να δώσουν την ευκαιρία ζωής και ελπίδας σε παιδιά και μεγάλους που το έχουν ανάγκη».
Κάθε χρόνο στη Δράμα, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, ώστε συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δείγμα σιέλου και να καταχωρηθούν στην πανελλήνια λίστα των εθελοντών. Στόχος είναι, όταν ένα παιδί ή ένας ενήλικας το χρειαστεί και βρεθεί ο συμβατός δότης, να προσφερθεί και να σωθεί μια ζωή.
Ένα μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν η προσφορά του Δραμινού προπονητή Χάντμπολ κ. Σάκη Βαλαβάνη, του οποίου το δείγμα είχε βρεθεί να είναι συμβατό με μια γυναίκα από τη Χίο, η οποία τελικά τον ευχαρίστησε με μια μεγάλη γιορτή που έκανε στο σπίτι της.
Μεγάλη εκδήλωση αποτελεί επίσης και η καθιερωμένη ετήσια προσπάθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας, κάθε Δεκέμβριο στην Ονειρούπολη, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν δότες εθελοντές.
Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα και σ’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας, ηλικίας από 18 έως 45 ετών, ώστε να γίνουν εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.
Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/ μυελού των οστών ενεργοποιείται αναζήτηση για συμβατό δότη, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό, αδελφή). Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να βρεθεί κατάλληλος δότης.
Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας.
Πώς να γίνει κάποιος εθελοντής δότης;
Για να εγγραφεί κάποιος ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών αρκεί να είναι 18-45 ετών, υγιής.
Επίσης, θα πρέπει να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).
Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.
Πως γίνεται η λήψη μοσχεύματος
Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής μοσχεύματος:
Συλλογή κυττάρων από το αίμα:
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα (80%) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Αρχικά, χορηγείται υποδόρια αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας (ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό μας) για τέσσερις συνεχείς μέρες για την αύξηση και κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Η συλλογή τους γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας. Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις, εάν ο αριθμός των κυττάρων δεν επαρκεί μπορεί να γίνει μια δεύτερη λήψη την επόμενη ημέρα. Μετά τη λήψη ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητες του. Η συχνότερη παρενέργεια, που συνδέεται με τη χορήγηση του αυξητικού παράγοντα, είναι πονοκέφαλος και πόνος στα οστά και τους μυς, ο οποίος είναι ήπιος έως μέτριος και υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η χορήγηση του αυξητικού παράγοντα δεν έχει ενοχοποιηθεί για καμία επιπλοκή μακροχρόνια.
Συλλογή κυττάρων από τον μυελό των οστών:
Η συλλογή μυελού των οστών γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες και δεν περιλαμβάνει χειρουργική τομή. Συλλέγεται συνήθως λιγότερο από 5% των προγονικών κυττάρων του μυελού, τα οποία αναπληρώνονται πλήρως σε λίγες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο μερικές ώρες μετά τη διαδικασία. Η πιθανότητα μιας σοβαρής επιπλοκής είναι μηδαμινή. Μερικοί δότες μπορεί να έχουν τοπικά ελαφρύ πόνο για μερικές ημέρες.