Σε αναμονή από τον Απρίλιο του 2022!
Καθυστερεί η ένταξη του Παρθένου
Δάσους στον Εθνικό Κατάλογο
Μνημείων Φυσικού Κάλλους
Καγιάογλου: Προωθούμε εκ νέου το ζήτημα μέσω των Υπουργείων
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ ΤΟΝ Αύγουστο του 2020, ο «Π.Τ.» είχε ξεκινήσει τα δημοσιεύματα, σχετικά με την εγγραφή του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Εκείνη την εποχή, ο Δήμος Παρανεστίου, δια του δημάρχου του κ. Καγιάογλου, είχαν υπογράψει μια σύμβαση με το τότε Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (σήμερα Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) στη Δράμα και την έδρα UNESCO που εδρεύει στη Δράμα.
Στόχος της προγραμματικής σύμβασης ήταν η ανάδειξη του μοναδικής ομορφιάς μνημείου της φύσης, του Παρθένου Δάσους Φρακτού, σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Con – E – Ect. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναδεικνύονταν όλη η περιοχή, η οποία έχει και μια ιδιαίτερη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία.
Η σύνταξη του φακέλου ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με επικεφαλής το διευθυντή της Έδρας UNESCO Con – E – Ect και τον Μάρτιο του 2022, παρουσιάστηκε και επίσημα στην Αθήνα.
Η παρουσίαση του φακέλου έγινε σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει τότε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μαζί με το Δήμο Παρανεστίου Δράμας και την Έδρα UNESCO CONEECT, η οποία εδρεύει στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, σήμερα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Δράμα.
Το πρώτο βήμα ήταν, το Παρθένο Δάσος Φρακτού, να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο και στη Δυνητική Λίστα, ώστε στη συνέχεια να ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς Παγκοσμίως.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, στο περιθώριο των δηλώσεών του για το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες με τον ευρωβουλευτή κ. Τσιόδρα.
Ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτό το ζήτημα, καθώς μετά από την παρουσίαση του φακέλου το 2022 δεν υπάρχει απολύτως τίποτα νεότερο, απαντάει ότι ο ίδιος έθεσε το ζήτημα αυτό στον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο οποίος έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αυτό που σημείωσε ο κ. Καγιάογλου, είναι ότι έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια προώθησης του φακέλου, μέσω των γενικών γραμματέων του Υπ. Περιβάλλοντος, αλλά και του Υπ. Πολιτισμού.
«Στόχος μας είναι να γίνει επιτέλους το πρώτο βήμα, που είναι η εγγραφή μας Εθνικό Κατάλογο στη Δυνητική Λίστα. Είναι το πρώτο βήμα που δεν έγινε ποτέ. Το βλέπουν θετικά, αλλά είμαστε πάρα πολύ πίσω», καταλήγει ο δήμαρχος Παρανεστίου.
Η αλήθεια είναι ότι το θέμα αυτό έχει κολλήσει στις γραφειοκρατικές καλένδες και καλό είναι το Υπ. Πολιτισμού που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο, να προχωρήσει την υπόθεση αυτή. Δεν μπορούν, ορισμένα τόσο σημαντικά θέματα να λιμνάζουν για χρόνια μέσα στα συρτάρια!