Στον Δήμο Δράμας η ευθύνη ( ; ) για την διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ, κ. Π. Κεραμάρης μιλάει στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, η υπηρεσία του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας, βρέθηκε υπό κατάληψη με σφράγισμα από καδρόνια των εισόδων των κεντρικών κτιρίων του αλλά και το ξήλωμα της πινακίδας του, από μια άτυπη ομάδα κατοίκων των Αμπελακίων με το όνομα «Κάτοικοι Αμπελακίων -Ενωμένοι».
Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, ο οποίος μίλησε σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί και έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το ζήτημα, λέγοντας ότι: «Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στεγάζεται στα Αμπελάκια εδώ και αρκετά χρόνια και υπάρχει μια «διαμάχη» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Αμπελακίων ο οποίος χρειάζεται τον χώρο. Δεν ξέρω τι συμφωνία και τι υποσχέσεις μπορεί να έχει ο Σύλλογος από τον Δήμο Δράμας. Εμείς ως διοίκηση της εκπαίδευσης, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μεταφερθούμε και να αδειάσουμε τον χώρο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Να μεταφερθούμε όμως, σε έναν χώρο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας».
Όπως εξήγησε ο κ. Κεραμάρης, ο Δήμος Δράμας από την πλευρά του πρότεινε το 3ο Γυμνάσιο, για την μετεγκατάσταση του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Εκεί όμως πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις έτσι ώστε να πληροί ο χώρος όλους τους όρους για να στεγαστεί. «Πρέπει να υπάρχει μια σειρά από αίθουσες, όπως καταγράφονται και σε έγγραφα που έχει στείλει και ο προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας, αλλά και αυτό που πρέπει να ισχύει για κάθε ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της χώρας.
Στο παρελθόν κυκλοφορούσε η άποψη, «ας ξεκινήσουμε αυτή την δομή εδώ..όπως είμαστε..και θα δούμε τι θα γίνει αύριο και στο μέλλον».
O περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ κ. Παναγιώτης Κεραμάρης
Προτεραιότητα για εμάς είναι ότι για να μεταστεγαστεί μια υπηρεσία πρέπει να έχει και την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή να πληροί τις προϋποθέσεις για να στεγαστεί.
Εάν λοιπόν γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο 3ο Γυμνάσιο, τότε δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μεταφερθούμε. Οπότε είναι στο χέρι του Δήμου να διορθώσει ότι πρέπει να διορθώσει».
Σε ερώτηση μας για το αν υπάρχει κάποια ενημέρωση από τον Δήμο Δράμας, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος στο 3ο Γυμνάσιο, ο κ. Κεραμάρης απάντησε ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία του με τον δήμαρχο κ. Μαμσάκο, παράλληλα όμως μίλησε με τον αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας, κ. Βασίλη Ξανθόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι έχει διαμορφωθεί ο χώρος, αλλά δεν ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις που χρειάζονται.
«Η λογική είναι να αλλάξουμε πλέον αυτό που επικρατεί στην Ελλάδα, δηλαδή ότι ξεκινάμε κάτι και στη συνέχεια θα δούμε τι θα συμβεί. Ναι μεν το 3ο Γυμνάσιο μπορεί να είναι καλύτερο σε σχέση με τον χώρο που στεγάζεται σήμερα το ΚΕ.Δ.Δ.Υ., παρόλα αυτά όμως θέλουμε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η μετεγκατάσταση που θα γίνει εκεί να εξασφαλίζει τις υπηρεσίες που προφέρει το ΚΕ.Δ.Δ.Υ., για την λειτουργία του.
Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση, τόσο για την ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας όσο και για τις ανάγκες του ΚΕ.Δ.Δ.Υ., και όλα να λειτουργήσουν σωστά», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Κεραμάρης.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κατέκρινε το περιστατικό της κατάληψης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
Στο φύλλο του «Πρωινού Τύπου» της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, δημοσιεύσαμε την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, με την οποία ουσιαστικά καταδίκαζαν την αυθαίρετη ενέργεια του αποκλεισμού, με σφράγισμα από καδρόνια των εισόδων των κεντρικών κτιρίων του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας αλλά και το ξήλωμα της πινακίδας του, από μια άτυπη ομάδα κατοίκων των Αμπελακίων με το όνομα «Κάτοικοι Αμπελακίων-Ενωμένοι».
Σε απόσπασμα της επιστολής του Συλλόγου, αναφέρεται ότι: «Είναι κατακριτέο να παρεμποδίζεται με τον τρόπο αυτό, το εκπαιδευτικό έργο του ΚΕ.Δ.Δ.Υ., που αφορά μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.
Είναι ακόμα πιο λυπηρό, άνθρωποι οι οποίοι έχουν τη θεσμική ευθύνη, να μην παίρνουν θέση, και να μετακυλούν την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος, ο ένας στον άλλον.
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, στηρίζει όλους τους εργαζόμενους στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας και το σημαντικό έργο που επιτελούν.
Καταγγέλουμε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης προσώπων, που εκπροσωπούν θεσμικά το ΚΕ.Δ.Δ.Υ., με προσβλητικές εκφράσεις και απειλές τόσο δια ζώσης, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Καλλινικίδη Λευτέρη.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας, να πάρουν θέση».
Ο ρόλος των ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., είναι οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΔΥ, την Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) και τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων.
Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ., αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο έτος της ηλικίας τους. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από πενταμελή διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ (προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο και έναν λογοθεραπευτή.
Στη διεπιστημονική ομάδα δύναται να συμμετέχει και εργοθεραπευτής ή μέλος του εξειδικευμένου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) του κλάδου ΠΕ 31 κατά περίπτωση, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΔΥ. Οι απόφοιτοι άνω των δεκαοκτώ ετών, που δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ.