Home > Πρώτο Θέμα > Συνάντηση των μελών του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράμας με στόχο την κοινή δράση Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου

Συνάντηση των μελών του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράμας με στόχο την κοινή δράση Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου

Συνάντηση των μελών του Δικτύου Άυλης

Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράμας

με στόχο την κοινή δράση

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ πραγματοποίησαν τη Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου τα μέλη του τοπικού Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράμας στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης και το Ιππικό Όμιλο Δοξάτου. Όπως είναι γνωστό, όλοι οι παραπάνω φορείς έχουν εντάξει πλέον στοιχεία τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η συνάντηση αφορούσε ενημέρωση σχετικά με το Πανελλήνιο Δίκτυο, συζήτηση για τη διεύρυνση του τοπικού Δικτύου της Δράμας και με άλλα μέλη, καθώς και οργάνωση της συνάντησης σε επίπεδο Δράμας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν: η κα. Αθανασία Θεοδωρίδου, ο κ. Γιάννης Παπουτσής, ο κ. Αθανάσιος Παλικάρης, η κα. Βενετία Μόσχου, η κα. Παρασκευή Λαζαρίδου, η κα. Αθανασία Γκόλνα, και ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση συνάντησης σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, τη διοργάνωση της πανελλήνιας συνάντησης στο Δήμο Δοξάτου για το 2026, τέθηκαν προβληματισμοί, ομάδες εργασίες, διερεύνηση θερινού σχολείου στον απόηχο της συνάντησης και προγραμματισμός συναντήσεων.

Σχετικά με τη συνάντηση που έγινε την περασμένη Μ. Τετάρτη, ο «Π.Τ.» μίλησε με την πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Αθανασία Θεοδωρίδου, η οποία επεσήμανε ότι «στόχος της συνάντησης ήταν να εκτιμήσουμε τις μέχρι τώρα κοινές μας δράσεις, όπως το συμπόσιο που είχαμε κάνει (τον περασμένο Δεκέμβριο του 2024) και επίσης να προγραμματίσουμε τις δράσεις μας από εδώ και πέρα».

Όπως εξηγεί η κα. Θεοδωρίδου, «αποφασίστηκε επίσης να γίνει ένα κάλεσμα και σε Συλλόγους που έχουν ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο για εγγραφή στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Ε.Α.Π.Κ.) και να κάνουμε μια μεγάλη συνάντηση μέσα στον Ιούνιο με όλους τους Συλλόγους. Στόχος είναι να έχουμε μια κοινή δράση από εδώ και πέρα όλοι μαζί».

Η ίδια σημειώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για την έκδοση των πρακτικών του Συμποσίου του Δεκεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με όσα λέει η κα. Θεοδωρίδου, οι Σύλλογοι που ήδη έχουν περάσει στο δεύτερη φάση της διαδικασίας εγγραφής στο Ε.Ε.Α.Π.Κ., είναι ο Βώλακας, η Καλλίφυτος, η Πετρούσα και οι Πύργοι.

Ένα από τα σημαντικά που αναφέρει η κα. Θεοδωρίδου, είναι ότι όταν η ίδια είχε εκπροσωπήσει τη Δράμα στην πανελλήνια συνάντηση στην Αθήνα, είχε προτείνει ώστε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου Ε.Ε.Α.Π.Κ. να γίνει στο Δήμο Δοξάτου το 2026. Η πρόταση είχε αρχικά θετική απήχηση, ακόμα όμως δεν έχει αποφασιστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο στην Αθήνα σε μια συνάντηση των μελών του Δικτύου. Πάντως θα είναι μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι θα βρεθούν στη Δράμα εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα, που έχουν εγγράψει δρώμενα του τόπου τους στο Εθνικό Ευρετήριο.

Από τη συνάντηση εκπροσώπων Συλλόγων που συμμετέχουν στο τοπικό δίκτυο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δράμας. Από αρ. η Αθ. Θεοδωρίδου, Βεν. Μόσχου, Παρ. Λαζαρίδου, Αθ. Γκόλνα, Αθ. Παλικάρης, Απ. Σταθόπουλος και Γ. Παπουτσής.

Τα δρώμενα της Δράμας

Μέχρι στιγμής, η Δράμας έχει εγγράψει σημαντικά δρώμενα στο Ε.Ε.Α.Π.Κ. με πρώτο το Μοναστηράκι με τους Αράπηδες Μοναστηρακίου. Στη συνέχεια, εντάχθηκε το Καλαμπάκι με το Κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου, τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Κρυονερίου, και την Καλογεροδευτέρα, ενώ έχει καταθέσει και πρόταση για το παραδοσιακό κουσκούς.

Επίσης, στον Εθνικό Κατάλογο έχουν ενταθεί τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης και οι Ιπποδρομίες του Δοξάτου που γίνονται στις 2 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δημιουργία Τοπικού Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, αποτελεί τη μοναδική μέχρι σήμερα παρόμοια πρωτοβουλία, που ήδη προχώρησε και στη δημιουργία τριήμερου συμποσίου τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μια πολύ καλή ερμηνεία για το είναι η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, είχε δώσει η κα. Μαρία Φακιολά, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού.

Όπως είχε δηλώσει στον «Π.Τ.», «η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, απαντά σε όλες σχεδόν τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Τα δύο βασικά προβλήματα στα οποία οι περισσότεροι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είναι σημαντικά, όπως οι ανθρώπινες σχέσεις και το θέμα των πόρων. Εκεί η Α.Π.Κ. μας δίνει παραδείγματα τα οποία εμπνέουν, τα οποία δρομολογούν δυνατότητες μέσα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και ευρύτερα στις κοινωνίες, να διαμορφώσουν μετ’ επιγνώσεως σχέδια και δρόμους διαφορετικούς για την ανάπτυξή τους. Ενδεχομένως και κάποιας μορφής ανάπτυξη από τη συνετή διαχείριση των πόρων και των πρώτων υλών, μέσα από αγαθά τα οποία έχουν φτιαχτεί με μεράκι και ποιότητα. Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί κανείς να πει για τη ζωντανή κληρονομιά. Είναι ο ίδιος όρος, αλλά μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα, όταν λέμε, η ζωντανή κληρονομιά μας.

Είναι αυτό που πυροδοτεί τις κοινότητες, αυτό που δίνει τις δυνατότητες στην τοπική ταυτότητα να  εκφραστεί, κι αυτό το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σαν δυνατότητα, όπου μας ανοίγει περισσότερες επιλογές. Γνώση από το παρελθόν που μας ανοίγει περισσότερες επιλογές για το μέλλον».


Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.