Home > νέα > Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη που τοποθετεί τη Δράμα στους Ελληνιστικούς χρόνους Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι Αρχαιολόγοι κα. Πουλιούδη, κα. Σωφρονίδου και κ. Σαλονικιός

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη που τοποθετεί τη Δράμα στους Ελληνιστικούς χρόνους Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι Αρχαιολόγοι κα. Πουλιούδη, κα. Σωφρονίδου και κ. Σαλονικιός

Στην περιοχή του εργατικών κατοικιών του Αρκαδικού

Σημαντική αρχαιολογική

ανακάλυψη που τοποθετεί

τη Δράμα στους Ελληνιστικούς χρόνους

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι Αρχαιολόγοι κα. Πουλιούδη, κα. Σωφρονίδου και κ. Σαλονικιός

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΟΛΛΕΣ φορές τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, ο «Π.Τ.» έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Δράμας. Και η ιστορία της, δεν σταματάει βέβαια στο Βυζάντιο, αλλά εκτείνεται στα βάθη των χρόνων μέχρι και τη Νεολιθική εποχή πριν από 8.500 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας κάνει πραγματικά σημαντική δουλειά και έχει ήδη αρχίσει να δένει τα κομμάτια της ιστορίας της περιοχής, για τα οποία πλέον υπάρχουν σημαντικά ευρήματα. Και όλα αυτά – αν και αποσπασματικά δυστυχώς  ακόμα – έρχονται τμηματικά στο φως εξαιτίας των εργασιών του δικτύου φυσικού αερίου που γίνεται στην πόλη μας.

Όπως είναι γνωστό, την επιστασία για το έργο του φυσικού αερίου έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, με διευθύντρια την κα. Πουλιούδη, και τους αρχαιολόγους, οι οποίοι ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το έδαφος και δεν αφήνουν να ξεφύγει τίποτα. Κάθε χρόνο μάλιστα, έχουν να ανακοινώσουν επίσημα στοιχεία στο μεγάλο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο Μακεδονίας –  Θράκης που γίνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, όλα αυτά τα σημαντικά ευρήματα, έχουν ήδη εκτεθεί και στο Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα από περιοδικές εκθέσεις αλλά και ημερίδες.

Και αυτό έχει να κάνει με την ιστορία της περιοχής μας, η οποία τελικά απ’ ότι φαίνεται είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μπορεί μέχρι πρόσφατα να μην υπήρχαν στοιχεία με τα οποία θα μπορούσε να βεβαιώσει κανείς την ύπαρξη κώμης ή πολισμάτων τα χρόνια των Φιλίππων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ελληνιστική εποχή, φαίνεται όμως ότι το σενάριο αυτό δεν είναι πλέον σενάριο και σταδιακά επιβεβαιώνονται οι υποψίες των αρχαιολόγων.

Ένας ολόκληρος κάνθαρος

Το αντικείμενο το οποίο βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 24 Απριλίου, είναι ένας ελληνιστικός κάνθαρος σε πολύ καλή κατάσταση και χωρίς να είναι σπασμένος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι, το οποίο ιστορικά τοποθετεί τη Δράμα στην Ελληνιστική περίοδο, μεταξύ δηλαδή του 300 π.Χ. και του 100 π.Χ. περίπου.

Στην κλασική αρχαιότητα, η ελληνιστική περίοδος καλύπτει το χρονικό διάστημα της ελληνικής ιστορίας μετά την αρχαία Ελλάδα, μεταξύ του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και του θανάτου της Κλεοπάτρας Ζ΄, ακολουθούμενο από την εμφάνιση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως σηματοδοτείται από τη Ναυμαχία του Ακτίου και η ελληνιστική τέχνη, κρατάει από την περίοδο του 323 π.Χ. μέχρι τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

Ο ελληνιστικός κάνθαρος, είναι ένα αγγείο πόσεως οίνου και η αποκάλυψή του στο συγκεκριμένο σημείο του Αρκαδικού, δημιουργεί σημαντικές υποψίες, ότι στην περιοχή είτε υπήρχε κάποιο νεκροταφείο της εποχής, είτε ότι υπήρχε και κάποια από τις τρεις κώμες – πολίσματα, που λέγεται ότι διατηρούνταν εκείνα τα χρόνια.

Ο νέος κάνθαρος του Αρκαδικού

Για το σημαντικό αυτό εύρημα, μίλησαν χθες στον «Π.Τ.», η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Αρχαιολόγος κα. Πουλιούδη, η Δρ. Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Ε.Φ.Α. Δράμας κα. Σωφρονίδου και ο Αρχαιολόγος κ. Σαλονικιός που παρακολουθεί το έργο της επιστασίας για την Ε.Φ.Α. για το δίκτυο φυσικού αερίου.

Αυτό που επισημαίνουν και οι τρεις, είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, καθώς βρέθηκε στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Αρκαδικού (περιοχή εργατικών κατοικιών). Και είναι ακόμα σημαντικότερο, καθώς ο κάνθαρος βρέθηκε ολόκληρος και άθικτος.

Προς το παρόν, αυτός θα καθαριστεί για να φανεί αν υπάρχει κάτι στο εσωτερικό του καθώς αυτή την ώρα είναι καλυμμένος με χώματα, όπως και για να εμφανιστεί πλήρως και η εξωτερική του εμφάνιση.

Ιδιαίτερα τονίζουν, ότι, ένας παρόμοιος ολόκληρος κάνθαρος είχε βρεθεί παλαιότερα στην ανακάλυψη του Ελληνιστικού – Μακεδονικού Τάφου της οδού Τροίας.

Όπως σημειώνουν, πρόσφατα σε άλλο σημείο των εργασιών βρέθηκαν και άλλα σημαντικά ευρήματα, τα οποία οδηγούν στις ίδιες σκέψεις, ότι πρόκειται για αντικείμενα της ελληνιστικής περιόδου.

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν πάντως, ότι όλη αυτή η περιοχή, πίσω από τα Α΄ Κοιμητήρια της πόλης, από την Ταξιαρχία και τις εργατικές κατοικίες Αρκαδικού, όλος αυτός ο χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αν και προς το παρόν πρόκειται απλώς για υποψίες, εντούτοις επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί να βρεθεί τυχαία ένας κάνθαρος στο πουθενά…» και αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια μικρή κώμη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στη νότια πλευρά του λόφου του Αρκαδικού, λίγα μόνο μέτρα από το σημείο της νέας ανακάλυψης, βρίσκεται ο Νεολιθικός ή Προϊστορικός οικισμός, που χρονολογείται πριν από 8.500 χρόνια, η ανασκαφή του οποίου είχε δρομολογηθεί το 1991.

Ο οικισμός αυτός έχει διάρκεια ζωής από την έναρξη της Νεότερης Νεολιθικής ως την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, και αντικείμενά του εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας (όπως τριπτήρες, γουδιά, μαγειρικά σκεύη με σπόρους δημητριακών και οσπρίων, εργαλεία και άλλα).