Home > νέα > Ολοκληρώθηκε η Β΄ φάση κλεισίματος στρατοπέδων στο πλαίσιο εξορθολογισμού Η μεταστάθμευση του 518 Μ/Π Τ.Π. από το Νευροκόπι και το κλείσιμο του ΛΕΜ

Ολοκληρώθηκε η Β΄ φάση κλεισίματος στρατοπέδων στο πλαίσιο εξορθολογισμού Η μεταστάθμευση του 518 Μ/Π Τ.Π. από το Νευροκόπι και το κλείσιμο του ΛΕΜ

Ολοκληρώθηκε η Β΄ φάση κλεισίματος

στρατοπέδων στο πλαίσιο εξορθολογισμού

Η μεταστάθμευση του 518 Μ/Π Τ.Π. από το Νευροκόπι και το κλείσιμο του ΛΕΜ

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με δημοσιεύματα χθες στον ελληνικό Τύπο και με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί πλέον η Β΄ φάση του κλεισίματος και συγχωνεύσεων στρατοπέδων στην ελληνική επικράτεια, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η φάση αυτή περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και μετασταθμεύσεις 21 μονάδων που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

Στα ίδια δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι συνολικά στις αλλαγές αυτές, περιλαμβάνονται 8 στρατόπεδο στη Μακεδονίας, 3 στην Πελοπόννησο, 4 στο Βόρειο, Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο και από 2 στη Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα και στην Θεσσαλία.

Αθροιστικά, από τα τέλη του 2024 όταν ξεκίνησε η διαδικασία «συμμαζέματος» στον ελληνικό στρατό, έχουν καταργηθεί 31 μονάδες. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κατά τη Γ’ και τη Δ’ φάση, οι οποίες θα είναι οι πιο σαρωτικές και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, θα καταργηθούν ακόμη 106 μονάδες.

Μέχρι το 2024, σε ολόκληρη την επικράτεια λειτουργούσαν 831 στρατόπεδα, περισσότερα από όσα διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων, αναμένεται ο αριθμός τους να μειωθεί σε 694.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή των 21 στρατοπέδων έγινε κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού και περιλαμβάνει μονάδες που ήταν αδρανείς, υποστελεχωμένες ή αμελητέας επιχειρησιακής σημασίας, με το λειτουργικό τους κόστος να είναι μεγαλύτερο από το όποιο στρατηγικό όφελος.

Σε ό,τι αφορά στην παραμεθόριο, δηλαδή στις 6 μονάδες της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, αποφασίστηκε η συγχώνευση μονάδων της Εθνοφυλακής ώστε να αυξηθεί η στελέχωση σε κρίσιμους σχηματισμούς όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη καθώς και για λόγους καλύτερης διαχείρισης του στελεχιακού δυναμικού.

Οι μεταβολές στη Δράμα

Αναφορικά με τη Δράμα πάντως, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν υπήρξαν άλλες μεταβολές, πλην αυτών που έγιναν στα τέλη του 2024 και αρχές του 2025. Η μία αφορά την μεταστάθμευση της Μονάδας 518 Τ.Π. από το Νευροκόπι στην πόλη της Δράμας και το κλείσιμο του στρατοπέδου εκεί, καθώς και η μεταστάθμευση της μονάδας ΛΕΜ στο στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη από τη Δράμα στην Ελευθερούπολη, όπου οριστικά αναμένεται να συγχωνευτεί και να καταργηθεί.

Αν και οι αιρετοί της Δράμας, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι και άλλοι έκαναν έντονες προσπάθειες για το αντίθετο, παρ’ όλα αυτά στάθηκε αδύνατον να μεταστραφεί η άποψη του Γενικού Επιτελείου και της ηγεσίας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Δομή Δυνάμεων 2024-2035, από το κλείσιμο 137 στρατοπέδων πρόκειται να εξοικονομηθούν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, από την κατάργηση, συγχώνευση και μετακίνηση των 10 μονάδων της Α’ φάσης του προγράμματος, εξοικονομούνται μηνιαίως 130.316 εργατοώρες.