Διασπασμένοι σε πολλά κομμάτια χωρίς κοινή γραμμή!
Απρόθυμοι για κινητοποιήσεις
αγρότες – κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ
Θ. Καλπακίδης: «Ποτέ δεν ήμασταν κατά των κινητοποιήσεων. Θέλουμε να συμμετέχουν όλοι σ’ αυτές»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΠΟΡΕΙ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όλης της χώρας να είναι κοινά, όμως όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, εκεί υπάρχει μια μεγάλη διάσπαση. Και αυτή εκφράζεται με διαφόρους τρόπους, κυρίως όμως στον τρόπο που αυτές γίνονται τη φετινή χρονιά.
Ο Ιανουάριος, είναι ο μήνας των αγροτικών κινητοποιήσεων εδώ και χρόνια. Και πρώτοι βγαίνουν πάντα οι Θεσσαλοί, με το κομματικό κυρίως μπλοκ του Μπούτα, του αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ. Όμως, μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2016, ο τρόπος που συνεργάστηκαν μεταξύ τους αγρότες και κτηνοτρόφοι εκείνη τη χρονιά, έχει διαρραγεί πλέον. Και όπως λέει μια μεγάλη πλειοψηφία στην περιοχή της Δράμας, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, φταίει ότι οι αγρότες του Μπούτα, «πούλησαν τον αγώνα το 2016».
Όπως είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα και στο φύλλο του «Πρωινού Τύπου» στις 29 Ιανουαρίου 2018, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται διασπασμένοι. Στη συνάντηση της Σίνδου, όπου συμμετείχαν και από τη Δράμα και ο συνδικαλιστής Χρ. Γκόντιας, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις και στη Βόρειο Ελλάδα. Το πώς και πότε, θα αποφασιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Από την άλλη πλευρά όμως, κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης με άτυπο επικεφαλής τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Ν. Δημόπουλο, τάσσονται κατά των φετινών κινητοποιήσεων. Με την έννοια ότι, όπως είχε δηλώσει στον «Π.Τ.» ο κ. Δημόπουλος, «αν έχει 400 τρακτέρ, πρέπει να έχουμε και 400 άτομα στα μπλόκα», αλλά κυρίως και απέναντι στην «προδοσία» Μπούτα στον αγώνα του 2016.
Πληροφοριακά πάντως, εντός της εβδομάδας ή μέχρι το τέλος της, θα συνεδριάσει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας για να αποφασίσει τι θα κάνει. Επίσης, σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, μας είπε ότι χθες βράδυ επρόκειτο να υπάρξει συνάντηση στην Ξάνθη των οργάνων τους, για να κινηθούν ανάλογα. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Καλπακίδης.
Καλπακίδης: «Δημιουργήθηκε απαξίωση στον κόσμο…»
Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Καλπακίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ιδιαίτερα ότι έχει δημιουργηθεί μια γενικά απαξίωση στον κόσμο εξαιτίας αυτού που έγινε πριν από δύο χρόνια και δηλώνει πάντα υπέρ των κινητοποιήσεων, με αποφάσεις όμως που θα παίρνει ο ίδιος ο κόσμος. Τέλος, σε άλλο σημείο, επισημαίνει ότι είναι καιρός να δημιουργηθούν μεγάλοι σύλλογοι και να προχωρήσει το κίνημα σε ομοσπονδίες, για να μπορέσει να έχει θεσμική αναφορά.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καλπακίδης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αλλάξει όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί στο μυαλό του κόσμου. Μια απαξίωση σε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε πριν από δυο χρόνια. Ουσιαστικά έδειξαν κάποιοι, ότι είναι πραγματικά ανάξιοι να εκπροσωπούν τον αγροτικό κόσμο. Αυτό θα αλλάξει μόνο αν συμμετέχει ο κόσμος και είναι εκεί όταν γίνονται όλες αυτές οι διεργασίες, προκειμένου να αποφασίζουν οι εκπρόσωποί τους. Όσο δεν συμμετέχουν, κάποιοι θα κάνουν ό,τι θέλουν».
Σε ερώτηση αν είναι κατά των κινητοποιήσεων αυτή την εποχή, ο κ. Καλπακίδης εξήγησε: «Κατά των κινητοποιήσεων δεν ήμασταν ποτέ. Απλώς το θέμα είναι ότι, οι κινητοποιήσεις δεν είναι προσωπικό ζήτημα ενός ανθρώπου, αλλά για το συμφέρον όλων και θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Από την στιγμή που δεν υπάρχει διασφάλιση ότι θα συμμετέχει ο κόσμος, δεν υπάρχει λόγος να γίνονται και κινητοποιήσεις. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η απαξίωση απέναντι σε όλους αυτούς τους οποίους, το προηγούμενο διάστημα εκπροσωπούσαν, στην κυριολεξία υποτίθεται, όλους τους αγρότες, αν δεν αλλάξει αυτό, αν δεν αλλάξουν αυτά τα πρόσωπα, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, αν δεν οργανωθούμε σε συλλόγους και ομοσπονδίες, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να εκτεθούμε απέναντι στην κοινωνία.
Από εκεί και πέρα, οι προσπάθειες θα γίνονται, γιατί ένας αγώνας χαμένος είναι αυτός που δεν δίνεται. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του κόσμου να αντιληφθεί την πραγματική του δύναμη και να συμμετέχει. Έχουν μάθει οι περισσότεροι, ουσιαστικά, να λειτουργούν δια της αναθέσεως και να αφήνουν να τους εκπροσωπούν άτομα, τα οποία ούτε γνωρίζουν ούτε και μπορούν να ελέγξουν. Όσο δεν υπάρχει έλεγχος και όσο δεν υπάρχει συμμετοχή, θα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Για παράδειγμα, εδώ σ’ εμάς, τις περισσότερες φορές εκτός ορισμένων περιπτώσεων που ήταν αναγκαίες, τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο κόσμος. Αυτό που κάνουμε, είναι να είμαστε οι κομιστές της άποψης του κόσμου και όχι οι κομιστές των προσωπικών μας απόψεων. Αυτό θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος και να συμμετέχει προκειμένου να ακούγεται η άποψή του. Αυτό που κυκλοφορεί είναι ότι κάνουν ό,τι θέλουν οι συνδικαλιστές, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνεται, γιατί τότε οδηγούμαστε εδώ που οδηγηθήκαμε τώρα».
Σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε μέχρι σήμερα μετά από δυο χρόνια το ζήτημα της δημιουργίας μιας ομοσπονδίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Καλπακίδης επισημαίνει:
«Το ζήτημα κολλάει στο ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την αδιαφορία πολλών συναδέλφων για τη δημιουργία συλλόγων, έχει να κάνει με το διαχωρισμό που υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις διαφόρων τάσεων, στρατηγών, υποστρατήγων και διάφορα τέτοια, και έχει να κάνει με το ότι κάποιοι θέλουν να είναι διαλυμένο το αγροτικό κίνημα. Όπως όλα τα κινήματα γενικότερα βέβαια. Είναι στο χέρι μας και δεν μπορούμε να κατηγορούμε κανέναν, γιατί δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια ομοσπονδία η οποία χρειάζεται εννέα (9) Αγροτικούς Συλλόγους. Οπότε την ευθύνη την έχουμε αποκλειστικά και μόνο εμείς, κι αυτοί οι οποίοι κωλυσιεργούν ή αδιαφορούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος και να πάμε παρακάτω στις Ομοσπονδίες και να προχωρήσουμε».