Home > νέα > Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η 1η τροποποίηση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η 1η τροποποίηση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε

η 1η τροποποίηση προϋπολογισμού

της ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Αντιπολιτεύσεις: Να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ και να μοιραστούν στο Δήμο οι αρμοδιότητες

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ για το 2018, κατά την 4η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου 2018.

Το θέμα συνάντησε την αντίδραση όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες το καταψήφισαν, ενώ και τα άλλα δύο θέματα που υπήρχαν πάλι με την ΔΕΚΠΟΤΑ στην ημερήσια διάταξη, προκάλεσαν αντεγκλήσεις και έντονες συζητήσεις. Στο σύνολό της η αντιπολίτευση, καταψήφισε την τροποποίηση, υποστηρίζοντας κυρίως ότι, «αν η δημοτική αρχή δεν μπορεί να τη λειτουργήσει, τότε καλύτερα να την κλείσει».

Αναλυτικότερα, η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού της δημοτικής επιχείρησης, αφορά σε τροποποιήσεις διαφόρων κωδικών και κυρίως ποσών τα οποία μεταφέρονται από το 2017 στο 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται ως εξής:

Έσοδα:

Αρχικό ποσό: 1.484.959,22

Αύξηση εσόδων: 2.065,00

Τελικό ποσό: 1.487.024,22

‘Εξοδα:

Αρχικό ποσό: 1.484.959,22

Αύξηση εξόδων: 50.008,75

Μείωση εξόδων: -47.943,75

Τελικό ποσό: 1.487.024,22

 

«Να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ»

Κατά τα λεγόμενά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, σημείωσε ότι η παράταξή του δεν ψήφισε την τροποποίηση ούτε στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, είπε ότι ο προϋπολογισμός «έχει γίνει στο πόδι»  και ότι «είναι απαράδεκτο σε μια δημοφιλή επιχείρηση, να μεταφέρονται από την προηγούμενη στην επόμενη χρονιά, τόσο μεγάλα ποσά». Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι «το έργο της ΔΕΚΠΟΤΑ παραμένει απλήρωτο, να περιμένουν διάφοροι προμηθευτές, είτε εργαζόμενοι που είχαν την τύχη να εργαστούν για την ΔΕΚΠΟΤΑ και να παραμένουν απλήρωτοι».

Τέλος, είπε ότι, «αν δεν μπορείτε να συνεχίσετε να λειτουργείτε τη ΔΕΚΠΟΤΑ, μήπως είναι καλύτερα να την κλείσουμε. Μπορεί να υπάρξει Δήμος Δράμας και χωρίς τη ΔΕΚΠΟΤΑ».

Αναφορά έκανε επίσης στις αλλαγές που υπήρξαν στο προσωπικό και τους προϊσταμένους «δεν έγιναν με τόσο καλή διάθεση από την πλευρά των υπαλλήλων» και ότι «οι υπάλληλοι που εργάζονται δεν αισθάνονται τόσο ασφαλείς για τις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, διατύπωσε την άποψή του λέγοντας ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ πλέον δεν έχει κανένα ρόλο στα πράγματα που Δήμου. Είναι μια εταιρεία που συν τω χρόνω έχει μαζέψει πάρα πολλά κακά στοιχεία, κάποια στιγμή θα πρέπει να την κλείσουμε και να δούμε το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων της». Όπως είπε, «δεν έχουμε ψηφίσει ούτε τον τρόπο δράσης ούτε τον προϋπολογισμό της, οπότε καταψηφίζουμε».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, εξέφρασε για άλλη μια φορά «τις επιφυλάξεις για την ανάγκη ύπαρξης της ΔΕΚΠΟΤΑ», ενώ όπως είπε, «αυτό συνέβαινε και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, συμβαίνει και με τη σημερινή. Δεν βλέπω μεγάλες διαφορές». Ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έπρεπε να γίνει από έναν Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών «που τον περιμένουμε από το 2014».

Τέλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, τάχθηκε με τη σειρά του υπέρ του κλεισίματος της ΔΕΚΠΟΤΑ, «να γίνει διάλυση της εταιρείας, το προσωπικό να μεταφερθεί στο Δήμο και η επιχείρηση να κλείσει πάραυτα».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Στεφανίδης, είπε ότι «αυτή η πονεμένη ιστορία της Ονειρούπολης, θα συμπαρασύρει τη ΔΕΚΠΟΤΑ σε οικονομικά αδιέξοδα και πολύ φοβάμαι και στον ίδιο το Δήμο Δράμας».

 

Ισολογισμοί της ΔΕΚΠΟΤΑ

Σε απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Ψαρράς, έκανε αναφορά για άλλη μια φορά στους ισολογισμούς της εταιρείας, λέγοντας ότι, «ναι μεν υπάρχουν ισολογισμοί του 2011 και του 2012, όμως όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, για να ψηφιστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΚΠΟΤΑ τόσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έπρεπε να συνοδεύονται από τα απολογιστικά στοιχεία και από την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ετήσιου σχεδίου δράσης. Όλο αυτό το πακέτο θα έπρεπε να πάει προς ψήφιση. Εδώ έχουμε το άλλο: προς ψήφιση ήρθε μόνο ένας ξερός ισολογισμός για το 2011 και το 2012. Άρα λογιστικά στοιχεία δεν ψηφίστηκαν. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους θα έρθουν ορκωτοί λογιστές να ελέγξουν και αυτές τις χρήσεις και μετέπειτα να γίνουν και οι επόμενοι ισολογισμοί για το 2013, 2014, 2015, 2016 διαφορετικά δεν μπορεί να κλείσει το 2017».

Ο κ. Ψαρράς, στράφηκε επίσης και κατά του κ. Μλεκάνη, λέγοντας: «Η δική του δημοτική αρχή, όταν έκανε τροποποιήσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ, δεν ερχόταν ποτέ προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν θυμάμαι καλά, είναι πάνω από 20 τροποποιήσεις επί θητείας τους και στο Δημοτικό Συμβούλιο πέρασαν μόνο οι δύο. Γιατί τις υπόλοιπες δεν ξέρω γιατί δεν πέρασαν από Δημοτικά Συμβούλια. Αν δεν μπορούμε εμείς να τη λειτουργήσουμε, καλύτερα ας κοιτάξει τον εαυτό του και θα καταλάβει ποιος δεν μπορούσε να λειτουργήσει τη ΔΕΚΠΟΤΑ».

Τέλος, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος αναφερόμενος στο θέμα είπε μεταξύ άλλων: «Ποιους ισολογισμούς θα παραλάβω, κύριε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όταν το 2013 υπάρχει υπόλοιπο ταμείου εις χείρας και όχι σε καταθέσεις όψεως 150.000 ευρώ; Ποιους ισολογισμούς θα καταθέσω όταν δεν  υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία για να γνωρίζουμε τι γίνεται;»

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «δεν πιάσαμε μόνο τις χρονιές τις δικές σας, πιάσαμε και τις χρονιές τις δικές μας. Γιατί μας ενδιαφέρει η διαφάνεια και όλα στο φως. Θα δείξει. Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Και ότι είναι θα το βγάλουμε στο φως».

 

Καταβολή αντιμισθίας

Στην ίδια συνεδρίαση, στο δεύτερο και τρίτο θέμα, ήρθαν προς συζήτηση θέματα όπως η καταβολή αντιμισθίας στον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ καθώς και περί καταβολής αποζημίωσης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΠΟΤΑ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του οργάνου.

Το θέμα με την αντιμισθία του προέδρου πέρασε ομόφωνα, με την παρατήρηση από τις αντιπολιτεύσεις, ότι, αφενός όσο υφίσταται η ΔΕΚΠΟΤΑ θα ψηφίζουν, αλλά και όσο υπάρχει η ΔΕΚΠΟΤΑ ο πρόεδρος θα έπρεπε να αμείβεται γιατί έχει πολλή δουλειά να κάνει.

Όσον αφορά την καταβολή αποζημίωσης, πέρασε κατά πλειοψηφία με αρνητική ψήφο από την «Πόλη+Ζωή», η οποία είπε ότι, δεν κάνουν κανένα διοικητικό έργο και δεν θα έπρεπε να πληρώνονται. Ο δημ. σύμβουλος κ. Καλαϊτσίδης που είναι και μέλος του Δ.Σ., ζήτησε να μην του καταβάλλεται η αποζημίωση. Ενημερωτικά, η αποζημίωση ανέρχεται σε 7 ευρώ ανά συνεδρίαση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο  συγκεκριμένο θέμα της καταβολής αποζημίωσης, αρνητικά ψήφισε και ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι όταν ήταν ο ίδιος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ως αντιπολίτευση, είχε αρνηθεί να παραλάβει τα χρήματα της αποζημίωσης. Σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος προς τη μείζονα αντιπολίτευση είπε: «μαζί σας είμαι να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ. Να βρεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της, αυτά που αγοράστηκαν το 2011, 2012, 2013 να έρθουν στο σπίτι τους και όχι εκεί που βρίσκονται σήμερα… και υπάρχει και δικαστική εξέλιξη γι’ αυτό. Μέχρι να έρθουν αυτά, αφήστε το κλείσιμο. Εδώ λείπουν ουκ ολίγα!»