Στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας
Σεφ της χρονιάς αναδείχθηκε
ο Δραμινός Στέλιος Ιωαννίδης
Στ. Ιωαννίδης: «Στόχος μας πρέπει να είναι η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της κάθε περιοχής μας»
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας – Greek taste beyond borders. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο, πράγμα που δείχνει ότι, η Ελληνική Γαστρονομία έχει μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι, υπάρχουν άνθρωποι εμπνευσμένοι από την ελληνική κουζίνα και την αντιλαμβάνονται ως ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο forum & expo για τα premium brands του Επιχειρείν με φόντο την ελληνική γαστρονομία, το ελληνικό προϊόν και τον γαστρονομικό τουρισμό.
Ο Στέλιος Ιωαννίδης
Ένας από τους μεγάλους νικητές του 1ου Παγκόσμιο Συνεδρίου Ελληνικής Γαστρονομίας, είναι ο Δραμινός Στέλιος Ιωαννίδης, ο οποίος αναδείχθηκε Chef της χρονιάς.
Ο Στέλιος Ιωαννίδης, κατάγεται από το Καλαμπάκι Δράμας. Είναι ο άνθρωπος, που με το γαστρονομικό του ταλέντο, τοποθέτησε την ελληνική γαστρονομία με μεγάλες αξιώσεις στον παγκόσμιο χάρτη, δημιουργώντας μια παραλλαγή του ιταλικού tiramisu με κουμ-κουατ Κέρκυρας αντί για espresso ενώ δικής του έμπνευσης είναι και παραλλαγή κρέμας που δημιούργησε με βάση το στραγγιστό γιαούρτι. Είναι ο Chef που μάγεψε τους λάτρεις της Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.
Απόφοιτος του Ι.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης το 2005 ως «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» με σεμινάρια και αργυρή βράβευση το 2004 στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαγειρικής Τέχνης στην κατηγορία «παράγωγα πουλερικών», συνέχισε την σταδιοδρομία του με προγράμματα ευρωπαϊκής εμβέλειας, με δημόσιους φορείς, όπου του έδωσαν τις προϋποθέσεις να αρθρογραφεί σε μεγάλα περιοδικά του εξωτερικού όπως το import de το οποίο εκδίδεται στην Γερμανία από τον εκδοτικό οίκο New Line.
Από τον Μάιο του 2016 είναι Σύμβουλος και Εξωτερικός συνεργάτης στην Ελβετική Ακαδημία F.B.S.T.I. Swiss Restaurant Management Academy ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 συνεργάζεται με την πρωτοπόρο Ελληνική Εταιρία Midas Gardens τα οποία τα προϊόντα τους βραβεύτηκαν τον Μάιο του ίδιου έτους στον Διεθνή διαγωνισμό Γεύσης Olymp Awards 2017 με αργυρή & χρυσή διάκριση.
Ο σεφ Στέλιος Ιωαννίδης
Είναι ο Chef o οποίος ακολουθεί πιστά τον κανόνα όπου η Σταθμική Ανάλυση του menu ακολουθείται κάτω από ορισμένες συνθήκες με την μορφή καθορισμένης σύστασης που πρέπει να έχει ένα menu και με σειρά προτεραιότητας όπως μας εξηγεί στην συνέντευξη την οποία μας παραχώρησε ενόψει της συμμετοχής του στο 1 Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2018 στην Αθήνα.
Η ελληνική κουζίνα
Αναφερόμενος στην ελληνική κουζίνα, ο Στέλιος Ιωαννίδης επισημαίνει ότι, η ελληνική κουζίνα μετράει σχετικά λίγα χρόνια διεθνούς λάμψης και καταξίωσης: «Η ελληνική κουζίνα δεν είχε ποτέ, στις πρώτες ύλες της, ούτε τα στρας, ούτε την χρυσόσκονη. Η νέα γενιά των Ελλήνων chef, φαίνεται ότι αρχίζει να το καταλαβαίνει. Στις δημιουργίες τους, λάμπει ξανά η αλήθεια της λιτότητας και η σοφία της απλότητας που πάντα χαρακτήριζαν τα γνήσια ελληνικά πιάτα. Και μια εκδοχή της δικαίωσης που συνεπάγεται η στάση τους αυτή είναι τα ολοένα και περισσότερα βραβεία που φέρνουν από διεθνείς διαγωνισμούς γαστρονομίας».
Η δημιουργική κουζίνα
Στην ερώτηση, τι είναι όμως η ελληνική δημιουργική κουζίνα, ο βραβευμένος chef μας μιλάει για την «συλλογική μνήμη των Ελλήνων», όπως αυτή δομήθηκε μέσα από τα οικογενειακά, προσωπικά και κοινωνικά μας βιώματα.
«Ένα σημαντικό στοιχείο, είναι η εντοπιότητα των υλικών με τα οποία φτιάχτηκε το ελαιόλαδο, η φέτα, τα κηπευτικά, οι πατάτες, τα αρωματικά όπως το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η μοναδική μαστίχα Χίου που παράγεται μόνο στο νότιο μέρος της Χίου, και πουθενά αλλού στον κόσμο παρόλο που προσπάθησαν γεωπόνοι να την καλλιεργήσουν και σε άλλα μέρη.
Το ταχίνι, τα όσπρια, τα θαλασσινά, και τα δεκάδες τοπικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Χώρα μας θα πρέπει να είναι εμφανώς παρόντα για να μπορούμε να μιλάμε και να δώσουμε έναν ορισμό της Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας. Όσο ποιο απρόσμενοι και εμπνευσμένοι είναι οι συνδυασμοί, όσο ποιο νέες τεχνικές , όσο ποιο πρωτότυπες η υφή και η παρουσίασή τους, το βασικότερο όμως όσο ποιο νόστιμη η γεύση τους, τόσο περισσότερο δικαιούμαστε να μιλάμε για νέα ελληνική η αλλιώς δημιουργική κουζίνα. Μνήμη και υλικά είναι τα δύο σημεία που πρέπει να κρατηθούν «δογματικά» απείραχτα στη ελληνική δημιουργική κουζίνα. Όλα τα άλλα είναι στην διάθεση του chef να τα υποδομήσει, να τα αναδομήσει, να τα μετατρέψει και να τα μαγειρέψει όπως επιτάσσει το ένστικτο, το ταλέντο, και η αγάπη του για το καλό φαγητό».
Η τοπική κουζίνα
Ο Στέλιος Ιωαννίδης, μίλησε και για την προώθηση της τοπικής κουζίνας, στα ξενοδοχεία κα τα εστιατόρια. Στην ερώτηση αν όντως υπάρχουν οφέλη για την ελληνική γαστρονομία επισημαίνει:
«Βασικός σκοπός είναι να στηρίξουμε την τοπική οικονομία. Σήμερα στόχος μας πιστεύω πρέπει να είναι η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της κάθε περιοχής μας στα ξενοδοχεία μας, και στις τοπικές επιχειρήσεις δημιουργώντας ένα διαφορετικό μοντέλο γαστρονομίας, το οποίο μπορεί να γίνει πόλος έλξης τουριστών και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων.
Η βασική επιδίωξη κάθε τουριστικού προορισμού είναι να τον «ερωτευτεί» ο τουρίστας ώστε να ξαναγυρίσει σε αυτόν. Και ως γνωστόν ο έρωτας περνά από το στομάχι. Να σταματήσουμε να πουλάμε μόνο «ήλιο, θάλασσα και σουβλάκι». Να δημιουργήσουμε τον γαστρονομικό τουρισμό της Κύπρου και της Ελλάδας, στον οποίο οι ταξιδιώτες να επιδιώκουν να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, που ως γνωστό αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στον χώρο του τουρισμού παγκοσμίως. Η γαστρονομία μπορεί μέσα σε μόλις 5 χρόνια να γίνει ένας από τους κύριους λόγους επιλογών της Ελλάδος ως προορισμού διακοπών αρκεί να βασισθεί σε ντόπια υλικά και παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής. Πολλοί προορισμοί και ξενοδοχειακές μονάδες δημιούργησαν τον τουρισμό γαστρονομίας της περιοχής τους όπου αυτό θεωρό ότι είναι ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης της ελληνικής γαστρονομίας».