Με πληροφορίες από την Τουρκία… η πέτρα σημάδι!
Θετικά τα μηνύματα για την αναζήτηση
του θησαυρού στο δημοτικό κήπο της Δράμας!
Ο Δραμινός κ. Ν. Γεωργιάδης, έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανασκαφή του θησαυρού
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ ΤΙΣ έντεκα χθες το πρωί, οι ενδιαφερόμενοι για την αναζήτηση ενός θησαυρού στην περιοχή του δημοτικού κήπου της πόλης, άρχισαν να ψάχνουν με ένα ειδικό μηχάνημα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως υπάρχει θησαυρός στην περιοχή.
Όπως είχαμε γράψει και πριν από μερικές μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την άδειας αναζήτησης σε περιοχή του δημοτικού κήπου, επί της οδού Καραϊσκάκη, προκειμένου ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, να αναζητήσουν έναν θησαυρό, που πιθανότατα να υπάρχει σ’ εκείνο το σημείο.
Τις όλες ενέργειες για τις νόμιμες διαδικασίες, κίνησε ο Δραμινός κ. Νίκος Γεωργιάδης, συνταξιούχος, ο οποίος όπως λέει στα μέσα ενημέρωσης της πόλης, ασχολείται με τέτοια ζητήματα εδώ και 30 χρόνια, ενώ χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «χρυσοκυνηγό»!
Όπως εξηγεί μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης, οι πληροφορίες έφτασαν στον ίδιο μέσω μιας οικογένειας από την Τουρκία, ενώ του μίλησαν για μια πέτρα ως σημάδι, η οποία υπάρχει και σήμερα, στο ίδιο σημείο που του είπαν.
Στο σημείο ανεύρεσης του θησαυρού, χθες το πρωί, ήταν ο ίδιος μαζί με έναν άλλον κύριο ο οποίος χειριζόταν ένα μηχάνημα αναζήτησης χρυσού και ευγενών μετάλλων, καθώς αρκετή αστυνομική δύναμη, ήτοι αστυνομικοί και άνδρες της Ασφάλειας, οι οποίοι παρακολουθούσαν από κοντά τις ενδείξεις του μηχανήματος.
Οι υπηρεσίες προβάλλουν δυσκολίες
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνει ότι ο ίδιος ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με τέτοια ζητήματα και για την συγκεκριμένη υπόθεση αναφέρει: «Έχουμε πληροφορίες από την Τουρκία, ότι σ’ αυτό το σημείο περίπου, υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Κάναμε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Δηλαδή, θα ψάξουμε πρώτα να διαπιστώσουμε αν όντως υπάρχει κρυμμένος θησαυρός και στη συνέχεια θα βγάλουμε και την άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία για να προχωρήσουμε στην ανασκαφή.»
Σε ερώτηση για το ποιας εποχής είναι ο θησαυρός, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι τουλάχιστον 100 χρόνια πριν, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, και άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα είναι από την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών με την Τουρκία, όταν οι τελευταίοι Τούρκοι έφυγαν από τη Δράμα.
Όταν ρωτήθηκε, γιατί σ’ αυτό το σημείο συγκεκριμένα, απάντησε ότι, «η πληροφορία ήρθε από την Τουρκία και μάλιστα μας είπαν για ένα σημάδι σε μια πέτρα που είναι εδώ δίπλα. Τότε, εκείνα τα χρόνια, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν τζαμί και εδώ γύρω υπήρχαν πολλά σπιτάκια και στενά δρομάκια και απ’ όσο ξέρουμε, εδώ ζούσε κάποιος σχετικά πλουσιότερος και πρέπει να τα έκρυψε φεύγοντας.»
Ερωτώμενος για το πόσο μεγάλος θα μπορούσε να είναι ο θησαυρός, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας θησαυρός, αλλά σίγουρα θα είναι αρκετά μεγάλος».
Οι νόμιμες ενέργειες
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ιδιαίτερα στα λεγόμενά του, ότι ο ίδιος έκανε όλες τις νόμιμες ενέργειες, και είπε ότι και πέρυσι μάλιστα είχε μια μεγάλη άδεια για την περιοχή των Ποταμών στο Νευροκόπι. «Θέλω πάντα να είμαι νόμιμος όταν κάνω κάτι τέτοιο, αλλά το Υπ. Οικονομικών δεν βοηθάει ιδιαίτερα και κάνει μεγάλο λάθος σ’ αυτό».
Όπως είπε, «δεν διευκολύνουν τους χρυσοκυνηγούς, και γι’ αυτό σπρώχνουν τους περισσότερους στην παρανομία. Θα μπορούσε το Υπ. Οικονομικών να τους διευκολύνει και να βγάζουν πιο γρήγορα άδειες. Αυτοί αντίθετα δυσκολεύουν τα πράγματα και αυτό είναι μεγάλο λάθος».
Αναφερόμενος στην όλη διαδικασία, ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί ότι μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο που έδωσε την άδεια για την αναζήτηση θησαυρού, και αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, θα ακολουθήσει η άδεια από την αρμόδια πλέον Κτηματική Υπηρεσία, η οποία θα εγκρίνει την ημέρα και ώρα ανασκαφής του πιθανού θησαυρού, σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο που θα υποδειχθεί από τους ενδιαφερόμενους.
Όπως λέει μάλιστα ο συμπολίτης μας, «επειδή όλες οι Κτηματικές Υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας έχουν ένα κέντρο πλέον, τη Θεσσαλονίκη, και επειδή πρέπει να κρίνουν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, η όλη διαδικασία αργεί χαρακτηριστικά».
Το κόστος όλης αυτής της υπόθεσης, έγκειται κυρίως στον χρόνο και στα διάφορα έξοδα, ενώ για την ανασκαφή που γίνεται πάντα υπό νόμιμες διαδικασίες, πρέπει να κατατεθεί και μια εγγυητική στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο παίρνουν πίσω, όταν αποκαταστήσουν τον χώρο στον οποίον θα σκάψουν.
Να σημειώσουμε, ότι, το μηχάνημα αναζήτησης χρυσού και άλλων ευγενών μετάλλων, έδωσε θετικές ενδείξεις και έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρήσουν στη διαδικασία της ανασκαφής τις επόμενες ημέρες.
Τέλος, αξίζει να γράψουμε ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναζήτησης ενδείξεων από το ειδικό μηχάνημα, υπήρχε αστυνομική δύναμη και μάλιστα άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας παρακολουθούσαν συνεχώς τις ενδείξεις του μηχανήματος.
Η διαδικασία ανασκαφής
Αν και όταν ξεκινήσει η διαδικασία της ανασκαφής, πέρα από τους ενδιαφερόμενους, στο χώρο παρευρίσκεται σχετική αστυνομική δύναμη, υπάλληλοι του Δήμου Δράμας και της Κτηματικής Υπηρεσίας, καθώς και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, καθώς μπορεί να βρεθούν και αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Δήμος Δράμας, εφόσον είναι στην ιδιοκτησία του, διεκδικεί το 50% της αξίας του θησαυρού, ενώ σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, προβλέπονται εύρετρα αξίας 25% ή ακόμα και 50% αναλόγως της αξίας του. Σε περίπτωση που χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός θησαυρός, τότε είναι πιθανόν ολόκληρο το εύρημα να περιέλθει στο κράτος.
Αναλόγως των περιπτώσεων πάντως, συνήθως σε περιπτώσεις εύρεσης λιρών, το 50% πηγαίνει στον οικείο Δήμο, το 26% στους ενδιαφερόμενος και το υπόλοιπο στο κ