Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Μετά την αγελαδοτροφία
καταστρέφουν και
την αιγοπροβατοτροφία
Του Θανάση Πολυμένη
ΗΔΗ ΑΠΟ τις 10 Ιανουαρίου 2018, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί με σχετικά δημοσιεύματα, όσον αφορά τις τιμές του πρόβειου γάλακτος κυρίως, που ζητούν οι γαλακτοβιομηχανίες. Σε σχετική συνέντευξη που είχαμε δημοσιεύσει τότε του προέδρου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκη και του προέδρου Κτηνοτρόφων Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Τσέρνιου, η αιγοπροβατοτροφία αντιμετωπίζει φέτος ιδιαίτερα προβλήματα.
Ένα απ’ αυτά τα ζητήματα, είναι η μείωση στις τιμές που ζητούν οι γαλακτοβιομηχανίες στο πρόβειο γάλα, που αυτή τη στιγμή είναι πλέον σε ιστορικά χαμηλά. Η κατάρρευση πλέον στις τιμές είναι δεδομένη και μαζί με τις τρομερά χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια του Πάσχα, η κατάσταση περιγράφεται ως μια ολοσχερή καταστροφή για τους κτηνοτρόφους της χώρας.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πρεβερέτος, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία, «αλλιώς σε λίγα χρόνια, δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη για την ΠΟΠ Φέτα της χώρας.
Καταστρέφουν την ελληνική αιγοπροβατοτροφία!
Όπως εξηγεί ο κ. Πρεβερέτος στην ανακοίνωση του ΣΕΚ, «η δραματική μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, η οποία ξεκίνησε από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες πριν ένα χρόνο περίπου και εντάθηκε το τελευταίο διάστημα από όλους σχεδόν τους μεταποιητές, απειλεί να εξαφανίσει την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Ουσιαστικά μιλάμε για κατάρρευση των τιμών με μείωση που φθάνει τα 25 λεπτά το κιλό, κάνοντας πλέον την παραγωγή εντελώς ασύμφορη για τους παραγωγούς».
Ο κ. Πρεβετός συνεχίζει επισημαίνοντας ότι, «όπως αντιλαμβάνεται κανείς, από την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίστανται οι αιγοπροβατοτρόφοι, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, στο μεταποιητικό τομέα, στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι οι συνεταιριστικές και άλλοι μεταποιητές που παράγουν Φέτα και τυριά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, στους καταναλωτές και εντέλει στην εθνική μας οικονομία. Οι μεταποιητές μάλιστα έφθασαν στο σημείο να ευτελίζουν την ΠΟΠ Φέτα πουλώντας την στις ξένες αγορές σε τιμή κάτω των 4,50 €/κιλό τυποποιημένη».
Να ληφθούν μέτρα
Ο κ. Πρεβερέτος, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Από την άλλη το ΥπΑΑΤ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πάταξη των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις και προτάσεις μας για συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να τις αποτρέψουν, όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας, στα σημεία πώλησης των προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος μέχρι και τους χώρους μαζικής εστίασης, η εφαρμογή του συστήματος TRACES, η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας σε κάθε επίπεδο.
Ζητάμε από την πολιτεία άμεσα μέτρα προστασίας των παραγωγών, των καταναλωτών και της εθνικής μας οικονομίας, στην κατεύθυνση των προτάσεών μας, ειδάλλως σε λίγο χρονικό διάστημα θα λέμε ότι δεν επαρκεί το αιγοπρόβειο γάλα για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, όπως λένε σήμερα οι βιομηχανίες για την παραγωγή γιαουρτιού».