Home > νέα > Το Δασαρχείο Δράμας διένειμε δασικά και καλλωπιστικά φυτάρια στους Δραμινούς πολίτες

Το Δασαρχείο Δράμας διένειμε δασικά και καλλωπιστικά φυτάρια στους Δραμινούς πολίτες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Το Δασαρχείο Δράμας διένειμε

δασικά και καλλωπιστικά φυτάρια στους Δραμινούς πολίτες

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της πόλη μας, πλήθος εκδηλώσεων και ομιλιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, πριν από 40 χρόνια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επαγρύπνηση των πολιτών για τα δάση και την αναγνώριση της αξίας τους. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας έχει θέμα: «Δάση και βιώσιμες πόλεις».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε διανομή φυταρίων δασικών και καλλωπιστικών ειδών στο Άγαλμα Ελευθερίας, στον Δημοτικό Κήπο, από το Δασαρχείο Δράμας.

Πλήθος Δραμινών, έσπευσε στο σημείο από νωρίς προκειμένου να προμηθευτεί τα δέντρα, ενώ τα προσφερόμενα είδη γρήγορα εξαντλήθηκαν.

dasoponoia1

Η Δασολόγος του Δασαρχείου Δράμας, κα. Αναστασία Τεκτέσογλου

Η Δασολόγος του Δασαρχείου Δράμας, κα. Αναστασία Τεκτέσογλου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και ταυτόχρονα με την πρώτη ημέρα της Άνοιξης.

Τα δάση, όπως ανέφερε η Δασολόγος, καλύπτουν περίπου το 1/3 του πλανήτη μας, και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις εθνικές οικονομίες. Υπολογίζεται ότι είναι πηγή τροφής, εισοδήματος, υλικών κατασκευής, και καυσίμων για περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ 65-80% εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί με θεραπευτική αγωγή, προερχόμενη κυρίως από φυτικά είδη.

«Είναι μια αφορμή τώρα με την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, να αφυπνιστούμε και να δούμε στην πράξη την ατομική και συλλογική ευθύνη που έχουμε όλοι μας σχετικά με τα δάση, τα φυσικά οικοσυστήματα και τελικά με τον πλανήτη μας.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, μοιράσαμε κάποια φυτά στους δραμινούς πολίτες, για να τους ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο και να δούμε την ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς. Τα είδη που μοιράστηκαν ήταν κατάλπες, πικροδάφνες, δάφνες, ιτιές κλαίουσες, καρυδιές κλπ.», δήλωσε η κα. Τεκτέσογλου.

 

Ο δασικός πλούτος της Δράμας και η έλλειψη προσωπικού στο Δασαρχείο της περιοχής μας

Η Δράμα είναι ένας δασικός νομός, ο οποίος αποτελείται κατά το 70% περίπου από δασική έκταση.

Τα δάση του νομού Δράμας είναι από τα πλέον παραγωγικά στην χώρα μας και διαδραματίζουν βασικό ρόλο, ενώ έχουν έντονη συνεισφορά και παρουσία στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Μπορούν βέβαια να αναπτυχθούν περισσότερο με ήπια διαχείριση, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας στην κοινωνία, όπως σημείωσε η κα. Τεκτέσογλου, πάντοτε βέβαια με σωστή διαχείριση και την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας.

«Στο παρελθόν η δασική υπηρεσία, προσέφερε πάρα πολλά στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς ήταν πρότυπο οργάνωσης και προσφοράς. Τώρα σιγά σιγά έχει κατακερματιστεί και συρρικνωθεί. Ο ελλιπής κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδότησης, το μειωμένο δασικό προσωπικό και οι πολλές κενές οργανικές θέσεις που έχουμε, συνθέτουν το δασοπονικό πρόβλημα  της χώρας μας. Γενικά στην Ελλάδα αλλά φυσικά και στο Δασαρχείο της Δράμας».