Home > Νέα > Στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης Ψήφισμα για το Μακεδονικό εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης Ψήφισμα για το Μακεδονικό εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης

Ψήφισμα για το Μακεδονικό εξέδωσε

το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

 

Ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενέκρινε, μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες σε προηγούμενες συνεδριάσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 28 Μαρτίου.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης, παρά τις αντιρρήσεις από πλευρές της αντιπολίτευσης.

Έτσι κατά του συγκεκριμένου ψηφίσματος τάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος κατέθεσε δικό του ψήφισμα στο προεδρείο, η παράταξη της Ριζοσπαστικής Ανατροπής διαφώνησε με τις παραγράφους που μιλούν για τις πράξεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής έχει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Βασίλειος Τραϊφόρος απέρριψε το ψήφισμα που κατατέθηκε, ενώ το καταψήφισε και η κα. Στέλλα Γκανιάτσου, από την παράταξη Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας, παρόλο που ο έτερος σύμβουλος της παράταξης κ. Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης υπερψήφισε το ψήφισμα, με την προϋπόθεση ότι θα αφαιρεθεί η αναφορά στη στάση της κυβέρνησης.

Με το ψήφισμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στα όμορα κράτη της περιοχής μας ως εγγύηση ευημερίας και ανάπτυξης για τους λαούς μας, σημειώνοντας πως βασική προϋπόθεση των ειρηνικών σχέσεων είναι η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός της ιστορίας και το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας.

Με αυτό ως δεδομένο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλεί μέσω του ψηφίσματος την ελληνική Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ζητάει δε η ΠΓΔΜ να απαλείψει από το Σύνταγμα, από τα επίσημα έγγραφα και από οπουδήποτε αλλού κάθε αναφορά, άμεση ή έμμεση, αλυτρωτικού χαρακτήρα κατά της Ελλάδας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ως προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Επίσης ζητάει στη συνέχεια, να επιτευχθεί η καθιέρωση μίας κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, για κάθε χρήση, η οποία θα απέχει σαφώς από αλυτρωτισμούς και την παραχάραξη της ιστορίας, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη Μακεδονία δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ονομασία της γειτονικής χώρας.