Για το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με άλλα Ιδρύματα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες
Κατηγορίες προς τη δημοτική αρχή Δράμας
από την αντιπολίτευση και αιτήματα
ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ τους και τις επιφυλάξεις τους, κατάθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το απόγευμα της Τρίτης 10 Απριλίου, ενώ χαρακτηρίζουν ως αρνητική εξέλιξη για τη Δράμα, όσα συμβαίνουν στο ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ, με το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Επίσης, χθες Τετάρτη, εξέδωσαν και ιδιαίτερες ανακοινώσεις, τόσο η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», όσο και η παράταξη της μείζονος «Project Δράμα 2020».
«Πόλη+Ζωή»
Αναλυτικότερα, η «Πόλη+Ζωή», κατηγορεί το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, ότι «χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να καταλάβει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποδεχθεί το αίτημα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το μέλλον του ΤΕΙ».
Σε άλλο σημείο, κάνει αναφορά στη συζήτηση που έγινε προχθές Τρίτη, αναφερόμενο στο ζήτημα του Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου: «Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, για το οποίο οι προθέσεις ήταν να μεταφερθεί στις Σέρρες, από όσα μετά από έντονη πίεση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο διαφάνηκαν, είναι πιθανό να συνεχίσει τη λειτουργία του στη Δράμα, αλλά διοικητικά θα ενταχθεί στις Σέρρες».
Κατηγορεί επίσης τη δημοτική αρχή και τον κ. Μαμσάκο για αδράνεια και ότι «υπάρχουν περιθώρια ενός καλύτερο μέλλοντος για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Δράμα», σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, κατώτερη των περιστάσεων».
Η «Πόλη+Ζωή», ζητάει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος «ο οποίος υποστήριξε σθεναρά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Θράκης, στην οποία ήδη έχουν δοθεί έξι νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα και περιμένουμε να υποστηρίξει με τον ίδιο τουλάχιστον τρόπο και την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Δράμα».
Ζητάει επίσης συνάντηση με τη διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου «για να μας ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αφού η αδικαιολόγητη απουσία της μας επιτρέπει να εικάζουμε ότι μπορεί να ήταν και σκόπιμη».
Ζητάει τέλος παράσταση στην Επιτροπή η οποία συνεδριάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, «και θα συζητήσει το χωροταξικό των Τμημάτων μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και θα διατυπωθούν με αποφασιστικότητα τα δίκαια αιτήματά μας. Σε παράσταση στον Υπουργό Παιδείας, όπου επίσης θα διατυπωθούν με αποφασιστικότητα τα δίκαια αιτήματά μας».
Καταθέτει τέλος το αίτημα για την παραμονή σε μια ενιαία Σχολή στη Δράμα και των 3 τμημάτων και ζητάει την ίδρυση Τμήματος Κινηματογράφου με έδρα τη Δράμα στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του νέου Πανεπιστημίου.
«Project Δράμα 2020»
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020», θέτει το ερώτημα: «ΤΕΙ Δράμας: Τελευταία(;)» και επισημαίνει ότι, «η αντίδραση, αν και καθυστερημένη, φέρνει πάντοτε αποτελέσματα». Αναφέρεται στο ζήτημα του Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου, για το οποίο τελικά μετά από πίεση, «ακούστηκε ότι δεν θα φύγει κανένα τμήμα από τη Δράμα».
Μιλάει για «μονόπλευρη ενημέρωση, αφού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν έχουμε ακούσει αν υπάρχει περίπτωση συγχώνευσης με το ΤΕΙ ΑΜΘ. Έτσι, αυτήν την στιγμή, φαντάζει ως μόνη λύση, η οποία είναι και η επιθυμητή από το Υπουργείο Παιδείας, αυτή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου».
Επισημαίνει ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε και να πιέσουμε ώστε η Δράμα να μην πέσει και πάλι θύμα των πιο ισχυρών συμφερόντων, που υπάρχουν στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως στην κεντρική πολιτική σκηνή».
Το «Project Δράμα 2020», καταθέτει τις δικές του προτάσεις, ζητώντας συνάντηση του δημάρχου Δράμας και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με την ηγεσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως ακριβώς είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα με τον Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση και από την πλευρά του ΔΠΘ.
Ζητάει τη δημοσιοποίηση και αποστολή των θέσεων όλων των φορέων της Δράμας, βουλευτών, Αντιπεριφέρειας, Δήμων και υπόλοιπων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων προς τον Υπουργό Παιδείας και της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις συζητήσεις για το μέλλον του ΤΕΙ ΑΜΘ. Κατ’ ελάχιστον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας και των τριών τμημάτων που υπάρχουν και σήμερα στη Δράμα, ως μιας Σχολής με δική της Κοσμητεία, με ταυτόχρονη ισχυροποίησή τους, με περισσότερες θέσεις καθηγητών, δεσμεύσεων για χρηματοδότηση και διαφύλαξη της βιωσιμότητάς τους στο χρόνο.
Ζητάει επίσης, σε περίπτωση επιλογής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, να είναι εφικτή η διεκδίκηση προπτυχιακού τμήματος Κινηματογραφίας στη Δράμας 4ετούς φοιτήσεως.
Τέλος, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι δεν είναι αντίθετη με τη «διαδικασία των συγχωνεύσεων ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων. Είναι μια μεταρρύθμιση, που αν γίνει βάσει δεδομένων και όχι βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα έχει αποτέλεσμα και θα βοηθήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας. Για τη Δράμα, που υπήρξε διαχρονικά η αδικημένη πόλη σε αυτό το θέμα, ιδίως σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές, είναι η ευκαιρία να εδραιωθεί στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και στη συνείδηση της ίδιας μας της κοινωνίας, ως εκπαιδευτικό κέντρο, που προσφέρει σπουδές σοβαρού αντικειμένου και ευκαιρίας επαγγελματικής αποκατάστασης, από τμήματα που θα έχουν σχέση με το περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Αυτή η, τελευταία ίσως, ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».