Home > νέα > Μιλάει στον «Π.Τ.» ο οικογενειακός γιατρός Χρ. Αστεριάδης Άκυρη επί του πρακτέου η απόφαση του Υπ. Υγείας για παραπομπή στα Κέντρα Υγείας από τους οικογενειακούς γιατρούς

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο οικογενειακός γιατρός Χρ. Αστεριάδης Άκυρη επί του πρακτέου η απόφαση του Υπ. Υγείας για παραπομπή στα Κέντρα Υγείας από τους οικογενειακούς γιατρούς

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο οικογενειακός γιατρός Χρ. Αστεριάδης

Άκυρη επί του πρακτέου η απόφαση

του Υπ. Υγείας για παραπομπή στα Κέντρα

Υγείας από τους οικογενειακούς γιατρούς

«Δεν λειτουργεί πρακτικά ο οικογενειακός γιατρός καθώς δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον»

«Πρόκειται για μέτρο που έχει επιβληθεί από την τρόικα…»

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΟΡΕΙ μεν να υπογράφτηκε πριν από μερικές ημέρες, απόφαση του Υπουργείου Υγείας, μέσω της οποίας ορίζεται ότι η παραπομπή ασθενών στα Κέντρα Υγείας θα γίνεται με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι στην πράξη είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, ορίζεται πλέον ότι, μόνο με παραπεμπτικό που θα λάβει ο ασθενής από οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να προχωρήσει σε Κέντρο Υγείας προκειμένου να προβεί σε περισσότερες ιατρικές εξετάσεις. Παρ’ όλα αυτά όμως, έχουν ήδη υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για επικίνδυνος κυβερνητικούς χειρισμούς στην Υγεία. Όπως μάλιστα καταγγέλλουν, η απόφαση αυτή θέτει εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Ο οικογενειακός γιατρός θα πρέπει  να είναι οπωσδήποτε συμβεβλημένος στον ΕΟΠΥΥ, είτε πρόκειται για ιδιώτη, είτε για οικογενειακό γιατρό μέσω της νέας δομής των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Να σημειώσουμε ότι στη Δράμα δεν έχουν δημιουργηθεί ΤΟΜΥ, καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από οικογενειακούς γιατρούς ή γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

asteriadis-interview-2

Δεν θα λειτουργήσει στην πράξη

Ο «Πρωινός Τύπος», συνομίλησε με τον Δραμινό, ιδιώτη οικογενειακό γιατρό, κ. Χρυσόστομο Αστεριάδη, ο οποίος είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να γίνει μια πρώτη καταγραφή για τα διάφορα προβλήματα που έχει το σύστημα αυτό στην πράξη.

Όπως εξηγεί ο κ. Αστεριάδης, κατ’ αρχάς το σύστημα αυτό «έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια των επιταγών του μνημονίου και της τρόικας, ούτως ώστε να διαφανεί ότι από 1 Ιανουαρίου 2018 υπάρχει οικογενειακός γιατρός στην Ελλάδα. Εκ των πραγμάτων όμως δεν μπορεί να υπάρχει για όλους τους πολίτες, ούτε να λειτουργήσει σωστά, γιατί απλά δεν έχουν βρεθεί γιατροί, ενώ τα ΤΟΜΥ δεν έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις πόλεις, όπως ούτε και στη Δράμα. Επίσης, ιδιώτες δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, γιατί οι απολαβές είναι πενιχρές και έχει μεγάλη δέσμευση ωραρίου».

Πενιχρές απολαβές

Στην ερώτηση για το τι ακριβώς εννοεί πενιχρές απολαβές, ο κ. Αστεριάδης επισημαίνει ότι, «για μια λίστα οικογενειακού γιατρού με 2.000 άτομα και ανάλογα με την ηλικία, για νεότερα άτομα θα πήγαινε 0,50 λεπτά ανά άτομο το μήνα, και σε μεγαλύτερη ηλικία περίπου στο 1 ευρώ η κατ’ άτομο αποζημίωση. Κατά μέσο όρο, η αποζημίωση θα ήταν 0,72 ευρώ κατ’ άτομο το μήνα.  Αν η λίστα σου ήταν  πλήρης, στα 2.000 άτομα ένας μέσος όρος βγαίνει στα 1.500 ευρώ προ φόρων πάντα και με μια δέσμευση ωραρίου του ιατρείου περίπου στις 5 ώρες την ημέρα. Έτσι αρκετοί είδαν ότι δεν άξιζε καθόλου, γι’ αυτό και δεν υπήρξε συμμετοχή από ιατρούς για να ενταχθούν στο μέτρο».

Όπως λέει ο κ. Αστεριάδης, το σύστημα με τον οικογενειακό γιατρό βασίζεται σε δύο πυλώνες: στο δημόσιο και τον ιδιωτικό. «Στο δημόσιο τομέα εφαρμόζεται μέσω των ΤΟΜΥ, όπου η κυβέρνηση προσπάθησε να το κάνει μέσω ΕΣΠΑ για δύο χρόνια συν άλλα δύο. Παρ’ όλα αυτά, περίπου στις ίδιες απολαβές για τους γιατρούς: 1.600 ευρώ το μήνα με 8ωρο χωρίς εφημερίες σε δύο βάρδιες. Και γι’ αυτό δεν υπήρχε ενδιαφέρον ιατρών να συμμετάσχουν. Οπότε οι ιδιώτες ήταν μια καλή λύση, υπήρχαν όμως πολλές ανισότητες για όσους δήλωναν οικογενειακοί γιατροί στα ΤΟΜΥ και οικογενειακοί γιατροί ως ιδιώτες».

Όπως επισημαίνει λοιπόν, «ο πολίτης επί του πρακτέου δεν έχει οικογενειακό γιατρό. Στα ΤΟΜΥ υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δειλή συμμετοχή των πολιτών, ακόμα όμως δεν υπάρξουν ενδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας τους. Ενώ επίσης δεν έχει ξεκινήσει και ο ηλεκτρονικός φάκελος για τους ασθενείς, έτσι προς το παρόν όλα είναι ακόμα πρωτόλεια. Προς το παρόν γίνονται μόνο συνταγογραφήσεις, κάποια επείγοντα περιστατικά κτλ.»

Πώς λειτουργεί η παραπομπή

Ο κ. Αστεριάδης δίνει εξηγήσεις για το πώς θα λειτουργεί η παραπομπή του ασθενή σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. «Θα πρέπει ο ασθενής να περάσει πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό και αν κριθεί αναγκαίο, να πάρει παραπεμπτικό για να πάει σε έναν καρδιολόγο για παράδειγμα. Όταν λέμε όμως καρδιολόγο, εννοούμε κάποιον, ο οποίος θα είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι γιατροί θα πρέπει να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Να πούμε εδώ ότι, για τις παραπομπές αυτή τη στιγμή δεν ισχύει τίποτα. Θα ισχύσει πιθανότατα από 1 Ιανουαρίου 2019. Ο ασθενής συνεχίζει να έχει ελεύθερη επιλογή γιατρού. Αν πιστεύει ότι χρειάζεται κάποιος καρδιολόγο, θα πάει απευθείας σ’ αυτόν. Όπως και τις άλλες ειδικότητες.

Με τα σημερινά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και την απροθυμία γενικότερα που υπάρχει από ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή τη κατάσταση. Οπότε μάλλον η όλη κατάσταση πηγαίνει για την επόμενη κυβέρνηση».

Το Συνέδριο της ΕΛΕΓΕΙΑ

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 30ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). Όπως τονίζει ο κ. Αστεριάδης που συμμετείχε στις εργασίες του, εκλέχθηκε νέα διοίκηση με πρόεδρο τον κ. Μαριώλη, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης.

Στο Συνέδριο θίχτηκαν θέματα που απασχολούν τους οικογενειακούς γιατρούς, ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το ζήτημα της επιβολής του, ως μέτρο μέσω της τρόικα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Σε γενικό πλαίσιο για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, την πληρωμή κατά ηλικία και κατά ωράριο και το κομβικό είναι οι πενιχρές αποδοχές. Σε γενικότερο πλαίσιο συμφωνούμε, επιμένουμε όμως στη βελτίωση της αμοιβής του οικογενειακού γιατρού, για την οποία εμείς προτείναμε στο συνέδριο, να υπάρχει ένα μεικτό σύστημα αποζημίωσης. Να υπάρχει δηλαδή ένα ποσό 25 ευρώ το μήνα κατ’ άτομο, ένα μέρος απ’ αυτό να το δίνει ο ΕΟΠΥΥ και μια συμμετοχή να καλύπτει το ασθενής. Οπότε, με μια αναλογία όπως είναι τώρα 70% ο ΕΟΠΥΥ και 30% ο ασθενής, περίπου εκεί να κυμανθεί. Ώστε και τα πιεσμένα δημοσιονομικά να καλύπτονται και να είναι μικρή η συμμετοχή του ασθενή, όχι τόσο μεγάλη η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και γενικά στον προϋπολογισμό του Οργανισμού θα είναι χαμηλά τα ποσοστά για τον οικογενειακό γιατρό. Όπως έχουμε υπολογίσει, αυτά που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους οικογενειακούς γιατρούς, είναι τα μισά απ’ αυτά που δίνει σήμερα για φυσιοθεραπείες.  Όλα αυτά βέβαια προ φόρων, ενώ θα πρέπει να έχεις και γραμματέα γιατί θα έχεις αρκετό κόσμο.

Για τον ασθενή, εμείς πιστεύουμε ότι, ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που προτείνουμε, ώστε και ο γιατρός να έχει χρόνο και να υπάρχει χρόνος, αφού μ’ αυτά τα μεγέθη θα είναι 8ωρη απασχόληση πλέον. Τώρα με τις πέντε ώρες που μας δίνει την ημέρα, αναλογεί περίπου 15 λεπτά τον ασθενή. Και φυσικά πιστεύουμε ότι ο ιδιώτης οικογενειακός γιατρός που έχει και το κίνητρο, να κρατήσει στη λίστα του τον κόσμο και να του προσφέρει κάτι παραπάνω και ακόμα αν θέλεις, να πάρει έξτρα χρήματα από κάτι έξτρα που θα θέλει να ζητήσει ο ασθενής».