Είχε εγκλωβιστεί τον χειμώνα σε παγωμένη
υδατοδεξαμενή στην περιοχή Νευροκοπίου
Ξύπνησε η αρκούδα και
άρχισε τις βόλτες σε δασική
περιοχή κοντά στο Φαλακρό
Βόλτες στη δασική περιοχή που συνδέει τον ορεινό όγκο του Φαλακρού με τα όρη Βροντού – Λαϊλιά άρχισε η… Χριστίνα, η αρκούδα στην οποία είχε τοποθετηθεί ραδιοκολλάρο μετά τη διάσωσή της ανήμερα των Χριστουγέννων του 2017.
Το ζώο είχε εγκλωβιστεί σε μια παγωμένη υδατοδεξαμενή, σε δασική περιοχή κοντά στο Νευροκόπι Δράμας και με επέμβαση ανθρώπων της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», του Δασαρχείου Νευροκοπίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και της Πυροσβεστικής, απεγκλωβίστηκε αφού πρώτα της τοποθέτησαν ένα ειδικό ραδιοκολλάρο για την παρακολούθηση των κινήσεών της.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Καλλιστώς», το ραδιοκολλάρο που είχε τοποθετηθεί στην Χριστίνα άρχισε να εκπέμπει ξανά από διαφορετικά σημεία, εγκαινιάζοντας τις πρώτες βόλτες της μετά από έναν παρατεταμένο χειμέριο λήθαργο.
Μετά από ένα παρατεταμένο χειμέριο λήθαργο, η Χριστίνα ξύπνησε και άρχισε να κινείται στη δασική περιοχή που συνδέει τον ορεινό όγκο του Φαλακρού με τα όρη Βροντού – Λαϊλιά.
Μάλιστα, το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία αυτού του ορεινού τμήματος ως σημαντικού βιότοπου για την αρκούδα, αλλά και ως σημαντικής συνδετικής περιοχής για τους δύο υπο-πληθυσμούς αρκούδας στην Ανατολική Μακεδονία: Αυτόν του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και αυτόν της περιοχής του Όρβηλου.
Η σημασία των στοιχείων αυτών, είναι ακόμη μεγαλύτερη καθότι είναι η πρώτη φορά που συλλέγονται συστηματικά με τη μέθοδο της τηλεμετρίας από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Η Καλλιστώ, θα προωθεί όλα τα νεότερα από τις κινήσεις της Χριστίνας στους ανθρώπους του Δασαρχείου Νευροκοπίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και της Πυροσβεστικής.
Τα αποτελέσματα από τις τηλεμετρίες αρκούδων, χρησιμοποιούνται στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου σύγκρουσης με τις ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο, ζημιές στην αγροτική παραγωγή, προσεγγίσεις σε οικισμούς). Με αυτό τον τρόπο η εγκατάσταση ειδικών αποτρεπτικών μέτρων (ειδικοί ανακλαστήρες φωτός για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων), καθώς και μέτρων πρόληψης ζημιών (ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και ειδικοί ενισχυμένοι κάδοι απορριμμάτων) θα έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Το ιστορικό της διάσωση της «Χριστίνας» το 2017
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η εφημερίδα μας είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ την διάσωση της «Χριστίνας» ανήμερα των Χριστουγέννων του 2017.
Ένας κυνηγός ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή του Γρανίτη Κ. Νευροκοπίου την παραμονή των Χριστουγέννων, εντόπισε μέσα σε μια άδεια ομβροδεξαμενή μια νεαρή αρκούδα, η οποία είχε παγιδευτεί. Η νεαρή αρκούδα είχε πέσει μέσα στη δεξαμενή η οποία ευτυχώς ήταν άδεια, άγνωστο από πότε.
Ο κυνηγός ειδοποίησε άμεσα το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου, το οποίο ειδοποίησε αμέσως το Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κ. Νευροκοπίου και την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», προκειμένου να προβούν στη διάσωσή της. Επειδή όμως ήταν παραμονή Χριστουγέννων, δεν μπορούσε να σχηματιστεί ομάδα διάσωσης και σχηματίστηκε ανήμερα των Χριστουγέννων.
Έτσι, από το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, ομάδα αποτελούμενη από τρία άτομα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κ. Νευροκοπίου, το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου και την οργάνωση «Καλλιστώ», μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να απελευθερώσουν το άγριο ζώο. Στην ομάδα της «Καλλιστώ», συμμετείχε ένας βιολόγος, ένας κτηνίατρος και ένας ειδικός για τις αρκούδες.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», τόσο ο πυρονόμος από το Κλιμάκιο της Π.Υ. Νευροκοπίου κ. Γιώργος Βαϊτσίδης, όσο και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Γιάννης Αραμπατζής, μας είχαν εξηγήσει ότι η ομάδα διάσωσης βρέθηκε στο σημείο από τις 08.30 το πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων και τελείωσαν αργά το απόγευμα.
Αρχικά, υπνωτίστηκε η αρκούδα και στη συνέχεια η ομάδα της «Καλλιστώ» τοποθέτησε στο ζώο ένα κολάρο προκειμένου να παρακολουθείται μέσω GPS το πότε θα έβγαινε και αν μπορούσε να κυκλοφορήσει ελεύθερο.
Στη συνέχεια, κόπηκε ένα παρακείμενο δέντρο το οποίο διαμορφώθηκε σαν σκάλα ώστε να μπορέσει η αρκούδα να ανεβεί και να βγει από τη δεξαμενή όταν θα ξυπνούσε και η ομάδα αποχώρησε.
Αργά το βράδυ των Χριστουγέννων, 25 προς 26 Δεκεμβρίου, η αρκούδα ξύπνησε και αμέσως μετά κατάφερε να βγει από την ομβροδεξαμένη.