Συζήτηση στην Οικολογική Κίνηση Δράμας για τα πλατάνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
«Τα νερά και τα πλατάνια είναι αλληλένδετα στοιχεία της Δράμας»
Συζήτηση το απόγευμα στις 18.00 στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την σωτηρία των 32 πλατάνων στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, επί των οδών Πατρ. Διονυσίου και Σεφέρη καθώς και άλλων δέντρων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Απριλίου, στο κτίριο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, το θέμα της εκρίζωσης των 32 πλατάνων από τη συγκεκριμένη περιοχή, είχε φέρει στη δημοσιότητα ο «Πρωινός Τύπος», μετά από συνέντευξη του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας κ. Παπαδόπουλου.
Αυτές τις μέρες, το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης έχει συνάντηση με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο για να συζητήσουν το θέμα, ενώ το απόγευμα, στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, πρόκειται να υπάρξει παράσταση διαμαρτυρίας από συμπολίτες μας στην αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα, πιθανότατα ως έκτακτο.
Στην συζήτηση που έγινε στην Οικολογική Κίνηση το βράδυ της Τρίτης, καλέστηκαν να συμμετάσχουν δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ο δήμαρχος δεν μπορούσε να παραβρεθεί στη συνάντηση.
Επίσης, παρόντες ήταν ο επικεφαλής της «Πόλης+Ζωής» κ. Μλεκάνης, ενώ οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος και «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης έστειλαν μηνύματα, καθώς απουσίαζαν από τη Δράμα. Μήνυμα έστειλε επίσης και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Παπαεμμανουήλ.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης κ. Μπακιρτζής, τόνισε ότι επικοινώνησε με το Δασαρχείο Δράμας και του απάντησαν εγγράφως, ότι τα δέντρα είναι υγιή και δεν είναι επικίνδυνα, ενώ μέλη της Οικολογικής γύρισαν τα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής ενημερώνοντας τους κατοίκους. Όπως τονίζει, μόνο μια κυρία ενοχλείται από τα δέντρα εξαιτίας των ψειρών που παρουσιάζονται κάποιες εποχές και ένα κατάστημα.
«Δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να κοπούν τα δέντρα, καθώς δεν είναι επικίνδυνα», είπε ο κ. Μπακιρτζής. «Αν τα δέντρα αυτά ήταν πραγματικά επικίνδυνα, πρώτοι εμείς θα ζητούσαμε να γίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα σε πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει, πήγαμε, ελέγξαμε και ζητήσαμε μάλιστα κάποια να κλαδευτούν ή ένα άρρωστο πεύκο πρέπει να κοπεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις ζητάμε πάντα να αντικατασταθούν».
Επισήμανε ακόμα ο κ. Μπακιρτζής, ότι «πληροφορηθήκαμε ότι, ναι μεν τα πλατάνια είναι 32, αλλά στο συνολικό έργο έχουν ενταχθεί 50 δέντρα περίπου! Θεωρούμε ότι πρέπει να σωθούν αυτά τα δέντρα».
Μάλιστα, καθηγητής από το ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας ο κ. Ραυτογιάννης, έστειλε γνωμοδότηση στην Οικολογική Κίνηση, σύμφωνα με την οποία «η Δράμα φημίζεται για τα νερά και τα πλατάνια της. Αυτά είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία. Τα πλατάνια συνδέουν τον κήπο με την Αγία Βαρβάρα και μάλιστα προτείνει να φυτέψουμε κι άλλα πλατάνια».