Home > Εκδηλώσεις > Ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας φιλοξενεί Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες κριτικούς λογοτεχνίας, τον κ. Γ. Αράγη

Ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας φιλοξενεί Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες κριτικούς λογοτεχνίας, τον κ. Γ. Αράγη

 

Ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας φιλοξενεί

Έναν από τους σημαντικότερους

Έλληνες κριτικούς λογοτεχνίας, τον κ. Γ. Αράγη

 

Τον δοκιμιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας, κ. Γιώργο Αράγη, έναν από τους σημαντικότερους και πλέον έγκριτους, έλληνες κριτικούς λογοτεχνίας, φιλοξενεί ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Δράμας.

Ο κ. Αράγης έρχεται, κατόπιν προσκλήσεως του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας, στην πόλη μας για να δώσει μία διάλεξη, δεκαετίες μετά την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα επίσκεψή του στη Δράμα. Η διάλεξή του, η οποία θα λάβει χώρα, σε διοργάνωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας, την Κυριακή 20 Μαΐου, στις 19.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δράμας, πραγματεύεται το ιδιαιτέρως νευραλγικό και πάντα επίκαιρο, θέμα: «Ποιοί είναι οι δάσκαλοί μας στον τομέα της παιδείας μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Δράμας, εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά του για την αποδοχή από τον κ.Γιώργο Αράγη της σχετικής πρόσκλησης που του απηύθυνε καθώς και για την επικείμενη πραγματοποίηση της διάλεξής του στην πόλη μας και καλεί όλους τους δραμινούς να παρευρεθούν στην εκδήλωση προκειμένου να  τύχουν της μοναδικής ευκαιρίας να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του εν λόγω θέματος από έναν από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς της λογοτεχνίας, συνομιλώντας, συγχρόνως, μαζί του, στα πλαίσια της  διαλογικής συζήτησης που θα ακολουθήσει της διάλεξης.

 SFGT DIALEXH 1

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Αράγη

Γεννήθηκε στο Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων, το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα ιατρική και σκηνοθεσία κινηματογράφου Εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός και αργότερα ως ελεύθερος επαγγελματίας.  Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια. Στα γράμματα παρουσιάστηκε με ποίημα στο περιοδικό Ἠπειρωτική Ἑστία το 1955, ενώ, όντας φοιτητής, χρημάτισε μέλος της εκδοτικής ομάδας (1962-1967) στο λογοτεχνικό περιοδικό Ενδοχώρα, το οποίο έβγαινε στα Γιάννινα. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά και εφημερίδες της επαρχίας και της Αθήνας (Ενδοχώρα, Δοκιμασία, Αντί, Διαβάζω, Εκηβόλος, Η Λέξη, Γράμματα και Τέχνες, Πλανόδιον, Νέα ΕστίαΠαρατηρητής, Εντευκτήριο, Φιλόλογος, Ποίηση,  «Κ», Μανδραγόρας κλπ., «Ἡ Καθημερινή», «Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Αυγή», «Ηπειρωτικός Αγών» κλπ.). Έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει πάρει μέρος σε διάφορα φιλολογικά συνέδρια.  Συνεργάστηκε στις τρεις σειρές της πολύτομης πεζογραφικής ανθολογίας (Η Παλαιότερη Πεζογραφία μας, Η Μεσοπολεμική Πεζογραφία, Η Μεταπολεμική Πεζογραφία) που κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Σοκόλη. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Ζητήματα Λογοτεχνικής Κριτικής, τόμ. Α΄, Γιάννινα 1980, Δωδώνη 1982, 1988, (εξαντλημένο), Ζητήματα Λογοτεχνικής Κριτικής, τόμ. Β΄, Δωδώνη 1980, (εξαντλημένο), Ασκήσεις Κριτικής, Σοκόλης, Ἀθήνα 1990, Προσεγγίσεις, Πατάκης, Αθήνα 1996,  Κίμων Τζάλλας, Εταιρεία Συγγραφέων, Αθήνα 1990, Αστική Εμπειρία και Αστική Ιθαγένεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Σοκόλης, Αθήνα 2001 (Βραβείο δοκιμίου του περιοδικού Διαβάζω 2002), Ζητήματα Λογοτεχνικῆς Κριτικής, τόμ. Γ΄, Σοκόλης, Αθήνα 2003, Η Μεταβατική Περίοδος της Ελλαδικής Ποίησης (Η σταδιακή της εξέλιξη από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ως το 1930), Σοκόλης, Αθήνα 2006. Για τον Γιώργο Ιωάννου, Ίνδικτος, Ἀθήνα 2007. Νεοελληνική κριτική της Λογοτεχνίας. Αξιολογικές διακρίσεις,  Σοκόλης 2015. Έχει γράψει την Εισαγωγή στην ανθολογία Η Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά (1950-1970) του Ανέστη Ευαγγέλου, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1994. Τη διετία 2007-2008, συμμετείχε στην κριτική επιτροπή των λογοτεχνικών βραβείων πού απένεμε, κάθε χρόνο, το περιοδικό Διαβάζω. Συνεργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας με τα περιοδικά Πλανόδιον και Νέα Εστία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.