Υπεγράφη η ένταξη των επενδύσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Ανοίγει ο δρόμος για οικιακό φυσικό
αέριο στη Δράμα και άλλες πόλεις
της Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝΟΙΓΕΙ πλέον ο δρόμος για το οικιακό φυσικό αέριο, τόσο για την πόλη της Δράμας, όσο και για 5 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και συνολικά για 18 πόλεις σε υπόλοιπες Περιφέρειες. Ο «Πρωινός Τύπος», καλύπτει το θέμα από το 2017 ακόμα, ενώ έχει ήδη παρουσιάσει τις πρώτες υπογραφές από τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2018.
Αναλυτικότερα, πρέπει να πούμε ότι οι πρώτες υπογραφές είχαν πέσει στις αρχές Μαρτίου, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 48 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας.
Στο μεταξύ, στις 10 Μαΐου, σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Χρηματοδοτήσεων της ΔΕΔΑ κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, εξηγούσε ότι η Δράμα θα είναι η πρώτη πόλη στην Αν. Μακεδονία – Θράκη που θα πάρει φυσικό αέριο. Αυτό, ως συνέπεια ενός πρώτου πιλοτικού προγράμματος στο οποίο μπαίνει η πόλη της Δράμας.
Το πιλοτικό πρόγραμμα για τη Δράμα, θα αφορά σε μήκος 2.500 μέτρων και σε λίγες συνδέσεις οικιών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο αυτό. Το πιλοτικό πρόγραμμα δεν αφορά την έγκριση της ένταξης της Δράμας στον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία θα γίνει στη συνέχεια και ίσως το 2019 ή και το 2020.
Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Στο μεταξύ, χθες Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, για το γενικότερο πρόγραμμα επενδύσεων σε 18 πόλεις συνολικά, των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεά Ελλάδας, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης. Οι δυο, υπέγραψαν για την συγχρηματοδότηση της συνολικής χρηματοδότησης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ.
Αναλυτικότερα για κάθε Περιφέρεια
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα δίκτυα διανομής θα αναπτυχθούν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (νομός Έβρου), Κομοτηνής (νομός Ροδόπης), Ξάνθης (νομός Ξάνθης), Δράμας (νομός Δράμας) και Καβάλας (νομός Καβάλας). Προβλέπεται η κατασκευή δικτύων συνολικού μήκους 485 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 64,2% με χρηματοδότηση κατά 50% από το ΠΔΕ και διάρκεια υλοποίησης τα 5 χρόνια.
-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα δίκτυα θα κατασκευαστούν στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας (νομός Ημαθίας), Κατερίνης(νομός Πιερίας), Σερρών (νομός Σερρών), Γιαννιτσών (νομός Πέλλας) και Κιλκίς (νομός Κιλκίς). Το συνολικό μήκος είναι 327 χιλιόμετρα και το ύψος της επένδυσης 44,1 εκατ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 48,5%.
-Και στη Στερεά Ελλάδα τα δίκτυα συνολικού μήκους 320 χλμ. θα γίνουν στις πόλεις Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας) με κόστος 47,4 εκατ. και χρηματοδότηση 45%.
Από τις Περιφέρειες αυτές διέρχεται ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η τροφοδοσία περιοχών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές η λύση που προωθείται για την διείσδυση του φυσικού αερίου προβλέπει τη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή. Για το σκοπό αυτό με άλλη απόφαση εντάσσεται στο ΠΔΕ το έργο του ΔΕΣΦΑ για κατασκευή σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας, προϋπολογισμού 5,3 εκατ. με ποσοστό χρηματοδότησης 57,5%