Home > νέα > Την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο Δήμο Δράμας Δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Δράμας

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο Δήμο Δράμας Δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Δράμας

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο Δήμο Δράμας

Δημόσια διαβούλευση για

το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής

Κινητικότητας Δήμου Δράμας

 

 

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση, μέσω σχετικής ημερίδας, φέρνει ο Δήμος Δράμας, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητα του Δήμου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου και ώρα 11.00 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Η διαβούλευση γίνεται από το Δήμο Δράμας και τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα πλαίσια του κοινού ερευνητικού έργου τους,  για τις κατευθύνσεις μιας στρατηγικής πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης για μια βιώσιμη και ανθρώπινή πόλη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11.00 θα υπάρξει χαιρετισμός του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις:

– 11.10 π.μ.  Καθ. Θάνος Βλαστός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  Συγκοινωνιολόγος – Πολεοδόμος,  Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το ΕΜΠ για τη Δράμα Ομιλία: «Προς τη βιώσιμη κινητικότητα του Δήμου Δράμας»

– 11.50 π.μ.  Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  Πολεοδόμος, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, PhD  Ομιλία: «Παρουσίαση της προκαταρκτικής πρότασης και των σεναρίων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Δράμας».  Τοποθετήσεις:

– 12.20 μ.μ.  Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας

– 12.30 μ.μ.  Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας

– 12.40 μ.μ. Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό (ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες).

– 14.00 μ.μ. Λήξη εκδήλωσης.

 

Ανοικτή πρόσκληση

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διαβούλευσης, η εκδήλωση αποτελεί ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου Δράμας, για τις κατευθύνσεις μιας στρατηγικής πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης για μια βιώσιμη και ανθρώπινή πόλη

Στην κοινωνία της Δράμας, απέναντι στα γνωστά σε όλους προβλήματα, έχει ωριμάσει η απόφαση ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά σε σχέση με τη σημερινή ταυτότητα του αστικού περιβάλλοντός της και γενικότερα με την λειτουργία της. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να βρουν λύση και υπάρχει η κοινωνική συναίνεση για αυτό. Αστικό περιβάλλον δεν είναι μόνο το υπόβαθρο αλλά και όσα συμβαίνουν σε αυτό, η καθημερινή ζωή στην πόλη, η κίνηση ανθρώπων και οχημάτων, και φυσικά οι δραστηριότητες και η παρουσία των ανθρώπων στο δημόσιο χώρο. Το αστικό περιβάλλον έτσι όπως έχει σήμερα δεν αντιστοιχεί στους στόχους της Δράμας για το αύριο. Οι προσδοκίες της πόλης, το όραμά της, είναι για μεγαλύτερο ποσοστό ήπιων μετακινήσεων, πιο σημαντικό ρόλο που θα αναλάβει η δημόσια συγκοινωνία, περισσότερο περπάτημα, πιο πολλούς που θα στέκονται στο δημόσιο χώρο, θα κάνουν ποδήλατο. Αυτοί είναι που θα κρατούν την πόλη ζωντανή, γιατί αυτοί έρχονται σε επαφή με τις οικονομικές δραστηριότητες της πόλης και τις κρατούν ζωντανές.

Κατά την τελευταία δεκαετία έχει γίνει πια σαφές ότι οι πόλεις, περιλαμβανομένης φυσικά και της Δράμας, είναι αντιμέτωπες όχι μόνο με προβλήματα του τοπικού τους περιβάλλοντος αλλά και με άλλα, πολύ πιο σοβαρά, που αναφέρονται στο περιβάλλον του πλανήτη, στο σύνολό του. Η αλλαγή του κλίματος αγγίζει κάθε σημείο και κάθε πόλη, ανεξάρτητα αν είναι μικρή ή μεγάλη. Όλοι λοιπόν έχουν ευθύνες και από όλους ζητείται να κινητοποιηθούν. Πρόκειται για προβλήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των μετακινήσεων και τα πολύτιμα στοιχεία που καταναλώνουν, περιλαμβανομένης της ενέργειας και του δημόσιου χώρου. Αν το κάνουν, τα κέρδη θα είναι μεγάλα και ως προς το τοπικό τους περιβάλλον, επομένως ως προς την υγεία των κατοίκων τους, και ως προς την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της πόλης και την οικονομική ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Δράμα θα σημαίνει άσκηση πολιτικών που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει γενικά στην ευρωπαϊκή πόλη. Οι πολιτικές αυτές θα εφαρμόσουν τις αρχές της ήπιας κινητικότητας, τόσο ως προς την εξοικονόμηση χώρου και ενέργειας, όσο και ως προς ένα διαφορετικό αστικό πολιτισμό στο δρόμο και στους άλλους δημόσιους χώρους της πόλης.

Ίσως ο αστικός πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα για το μέλλον της Δράμας. Είναι απαραίτητο να αναλάβει η ίδια η πόλη καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα προστατεύσουν το περιβάλλον της και θα την κάνουν γνωστή σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να συμμετάσχουν στους

σχεδιασμούς. Οι διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού θα συμβάλουν σε αυτό. Η πρόταση που θα παρουσιαστεί στη διαβούλευση, που τώρα ξεκινάει, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες της πόλης και στους σχεδιασμούς καθώς και στην ποιότητα ζωής, στο περπάτημα, στην άσκηση και στο ποδήλατο. Η υλοποίησή της θα συμβάλει στο να αναπτυχθεί μια μεγάλη συζήτηση και η κοινωνία να αντιμετωπίσει ώριμα και αποφασιστικά τα προβλήματά της.

Η εκδήλωση υλοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου: «Έρευνα του εφικτού ανάπτυξης αποτελεσματικών πολιτικών κινητοποίησης των αστικών κοινωνιών απέναντι στις σημερινές προκλήσεις ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Ερευνητική συνεργασία ΕΜΠ και Δήμου Δράμας για δοκιμαστικές εφαρμογές».