Home > νέα > Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχες Μακεδονίας και Δήμαρχοι της Β. Ελλάδας Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχες Μακεδονίας και Δήμαρχοι της Β. Ελλάδας Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχες Μακεδονίας και Δήμαρχοι της Β. Ελλάδας

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος

είναι δημοκρατική διέξοδος

 

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, με αντικείμενο το Μακεδονικό ζήτημα.

«Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αποφασίζει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός πρέπει να πάρει την κυρίαρχη απόφαση. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος» επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε αυτή τη συμφωνία. Εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψή του, παρά το σεβασμό που τρέφω στο θεσμό που εκπροσωπεί. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν με βάση τις θεσμικές μας αρμοδιότητες να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να απαιτήσουν αυτές το δημοψήφισμα».

Παρεμβάσεις στη Συνέντευξη Τύπου έκαναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χ. Μέτιος,  η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας Π. Βριζηίδου, εκπροσωπώντας τον κ. Βοσκόπουλο, ο  Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας Ε. Λαμπάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ι. Λώλος.

«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη «όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι δεν θα επικυρώσουν καμία τέτοια συμφωνία με την ψήφο τους, αν και όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία».

«Η πλειοψηφία της Αυτοδιοίκησης εξέφρασε πολύ καθαρά τη διαφωνία της με τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού».

Ειδικότερα τόνισε πως η διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς και των εθνικών συμβόλων δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, επικαλούμενος και την οργή των πολιτών με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και «με τις αλυτρωτικές προθέσεις των γειτόνων μας», που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται.

«Διαπιστώνω από την παρουσία μου στη Μακεδονία τις τελευταίες ημέρες, ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνον της Μακεδονίας, αλλά όλης της Ελλάδος, είναι εξοργισμένοι .Είναι εξοργισμένοι γιατί κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα και γιατί βαφτίστηκε το ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, ως αναγκαία υποχώρηση και μέρος της λύσης σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε» τόνισε.

Επιπρόσθετα εστίασε στην «πρωτοφανή αγριότητα» με την οποία η Αστυνομία αντιμετώπισε την προηγούμενη Κυριακή τους πολίτες εκείνους που ήθελαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Πολλή βία, αδικαιολόγητη βία, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε και την «ειρωνική στάση» του κ. Κοτζιά απέναντι σε όσους διαφωνούν με τον τρόπο που χειρίστηκε το Μακεδονικό ζήτημα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όμως, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου Κλεισθένης του υπ. Εσωτερικών, έθεσε και μία άλλη διάσταση του θέματος. «Αν ψηφίσουν την απλή αναλογική έτσι όπως την παρουσίασαν, θα δημιουργήσουν όχι μόνον ζήτημα κυβερνησιμότητας σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά θα ανοίξουν πληγές σε ευαίσθητα εθνικά περιοχές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρεμβάσεων από δυνάμεις και πρόσωπα που ελέγχονται από εξωχώρια κέντρα και προωθούν αλλότρια εθνικά συμφέροντα», τόνισε.

«Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανατροπή της απόφασης»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες, ώστε το θέμα, όπως ανέφερε, όχι απλά να μείνει ψηλά στην ατζέντα της καθημερινότητας, αλλά να ανατραπεί μια απόφαση «που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη». Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στη σύγκληση, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας,  την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής – διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός πάνω από κόμματα. Ο δικός μας ο στόχος είναι να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Να συμβάλλουμε θετικά, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα και ως λαός να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι» σημείωσε  χαρακτηριστικά.

Απ. Τζιτζικώστας: Πρωτοβουλίες για να μην επικυρωθεί η απόφαση

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν κάποτε ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».

Η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι η σύγκληση την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής – διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. «Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η ‘συμφωνία των Πρεσπών’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

«Σήμερα, δεν ερχόμαστε μοιρολατρικά να αποδεχτούμε ως τετελεσμένα τα γεγονότα και τα αποτελέσματα της κατάπτυστης ‘συμφωνίας των Πρεσπών’. Σήμερα είμαστε εδώ ενωμένοι όσο ποτέ για να αποτρέψουμε να μετατραπούν τα γεγονότα και τα αποτελέσματα αυτά, σε τετελεσμένα. Ξεκάθαρα, επαναλαμβάνω αυτό που είπα δημόσια και το Σάββατο, πριν την υπογραφή της ‘συμφωνίας’: Η Αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η συμφωνία να μην επικυρωθεί ποτέ. Τα ψέματα τελείωσαν. Η βουβή και κρυφή διπλωματία τελείωσε. Η ώρα της ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά ξεκίνησε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Λάζαρος Κυρίζογλου- Πρόεδρος ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας

Στην παρέμβασή του ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα χωρίς εκλογές, χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία, την οποία δεν αποδεχόμαστε. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας , αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Αν τολμήσουν να μας συκοφαντήσουν και να παραχαράξουν τα όσα λέμε, τους απαντάμε: Δεν σας φοβόμαστε. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη και η συνείδηση του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τη δεχτεί. Το πατριωτικό αυτό ζήτημα υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες».

Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τόνισε την αντίθεσή του στη «συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ», όπως είπε και σημείωσε ότι «η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή επειδή εκτός των άλλων δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του ζητήματος των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό. Πιστεύουμε σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας και στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης, αλλά με όρους αποδεκτούς».

Την αντίθεσή τους στη «συμφωνία» δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης και η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυσίδου, ενώ το παρών έδωσαν και πολλοί Δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας.