Home > Εκδηλώσεις > Σε διοργάνωση του ΣΦΓΤ Δράμας Παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων «Εφτά Λευκά Πουκάμισα» του Θοδωρή Γκόνη

Σε διοργάνωση του ΣΦΓΤ Δράμας Παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων «Εφτά Λευκά Πουκάμισα» του Θοδωρή Γκόνη

 Σε διοργάνωση του ΣΦΓΤ Δράμας

Παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων 

«Εφτά Λευκά Πουκάμισα» του Θοδωρή Γκόνη

                        

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, έχοντας  θέσει, από πολλών ετών, ως μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων του, να φέρνει σε επαφή τους δραμινούς, με σημαντικούς δημιουργούς, ποιητές και πεζογράφους, των οποίων το έργο συντελεί καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου νεοελληνικού λογοτεχνικού τοπίου και, επιπλέον, συχνά όπως  ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα παρουσιάσεως στην πόλη μας. Έτσι, διοργανώνει αύριο Τετάρτη, 4 Ιουλίου και ώρα 20.00 μ.μ., στον εξωτερικό χώρο του καφέ «Παλιό Ρολόϊ», μία λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στο τελευταίο βιβλίο του Θοδωρή Γκόνη, τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Εφτά Λευκά Πουκάμισα», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα, τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Θοδωρής Γκόνης είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης:  με δέκα βιβλία στο ενεργητικό του, εκ των οποίων τα οκτώ από τις εκδόσεις Άγρα, με μακρά θητεία στη συγγραφή στίχων για τραγούδια, όπου αριθμεί δεκάδες συνεργασίες με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Ανδρέου, Χρήστο Νικολόπουλο, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Κώστα Λειβαδά, Τάσο Γκρούς, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Πέτρο Ταμπούρη και Σταύρο Ξαρχάκο, με ακόμη μακρότερη θητεία στο θέατρο, έως το 1996 ως ηθοποιός και, έκτοτε, ως σκηνοθέτης, έχοντας σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων,  έργα των Μισιτζή, Χουρμούζη, Βιζυηνού, Βυζάντιου, Τερτσέτη, Χόρν, Ξενόπουλου, Παλαμά, Κεχαϊδη, Φάϊς, Γρηγοριάδη, Αναγνωστάκη, Γονατά, Παπαδιαμάντη, Λόρκα, Σαίξπηρ, Αισχύλου για το Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Πατρών, Β. Αιγαίου, Σερρών, Κομοτηνής, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.α. καθώς και, παράλληλα, με πολυετή θητεία στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), έχοντας διατελέσει μέχρι σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου (2000-2007), του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (2008-2011) και, έτι περαιτέρω, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας (2012 έως σήμερα) και του Φεστιβάλ Φιλίππων (2009 έως σήμερα).

Ο Θοδωρής Γκόνης, γνώριμος και αγαπημένος των δραμινών χάρη στα τόσα τραγούδια που έχει συνυπογράψει αλλά και, ειδικότερα, των θεατρόφιλων δραμινών χάρη στην επιτυχημένη πορεία που έχουν σημειώσει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και Φεστιβάλ Φιλίππων επί των ημερών του ως καλλιτεχνικού διευθυντή αλλά και χάρη στις σκηνοθετικές δουλειές του που έχουμε απολαύσει όλα αυτά τα χρόνια, έρχεται, για πρώτη φορά, στη Δράμα, με τη συγκεκριμένη ιδιότητά του, αυτή του λογοτέχνη, προκειμένου να παρουσιάσει το πλέον πρόσφατο βιβλίο του, την εν λόγω συλλογή διηγημάτων «Εφτά Λευκά Πουκάμισα».

Στα πλαίσια της λογοτεχνικής βραδιάς, για τη συλλογή θα μιλήσουν ο ποιητής Κυριάκος Συφιλτζόγλου και ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης, ενώ ο ίδιος ο Θοδωρής Γκόνης θα συνομιλήσει με τους παρευρισκόμενους.

Σημειωτέον ότι, μεταξύ των κριτικών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα για τη συλλογή «Εφτά Λευκά Πουκάμισα», είναι και αυτή του Χρίστου Παπαγεωργίου, ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας, στο ηλεκτρονικό περιοδικό λόγου και τέχνης DIASTIXO (12/03/2018), στην οποία ο ανωτέρω αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Ο Θοδωρής Γκόνης είναι ένας πολυτάλαντος δημιουργός: ποιητής, πεζογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, στιχουργός, άρα άνθρωπος προικισμένος με τα εφόδια της Τέχνης, άρα άτομο που σε κάθε του εμφάνιση σε οποιονδήποτε τομέα κάνει τη διαφορά, όχι τόσο από άποψη ποσότητας, αλλά το αντίθετο, από άποψη ποιότητας, η οποία συμπυκνούται στην ψίχα όπως του αμύγδαλου ή του καρυδιού, τόσο πολύτιμη είναι όσο και αυτή των καρπών της φύσης. Έτσι και εδώ, στα τελευταία του διηγήματα(;), μέσα σε μιάμιση σελίδα το πολύ μιλά με ποιητικούς όρους για όλα: για τον έρωτα, για την αγάπη, για τη ζωή και τον θάνατο, για το ποδόσφαιρο (μεγάλη του αδυναμία), για την ψυχαγωγία, για ήρωες παραμυθιών, μυθιστορημάτων, κινηματογραφικών ταινιών, μέχρι και για τους διανομείς, τα παιδιά που αφήνουν στα σπίτια μας δέματα και γράμματα, τους κούριερ με δυο λόγια, για τον τόπο γέννησης, τον τόπο εργασίας, τη χαρτογράφηση της πατρίδας μας, όρη, ποτάμια, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, για τα πάμπολλα ερεθίσματα που τον έχουν σημαδέψει στη διάρκεια μιας πορείας καλλιτεχνικής που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια τώρα, ούτως ώστε να θεωρείται ένας έμπειρος, πλέον, συγγραφέας. Μέσα σε μιάμιση σελίδα, όπως είπαμε, ο Γκόνης κρατά ό,τι του χρησιμεύει στο να δημιουργήσει ένα πεζογραφικά σύντομο, ένα πεζολογικό αεράκι, μια καλοκαιρινή δροσούλα, ένα χειμωνιάτικο τζάκι, ένα λογοτεχνικό στίγμα, μια καταγγελία, μια διεγερτική επίκληση..….Το ποιητικότατο, όχι μόνο λόγω φιλοσοφίας, ύφος, πραγματικά εκπληκτικό, παραπέμπει σε σχεδόν θρησκευτικής προσέλκυσης έκσταση, παιγνιώδες αλλά και υπεύθυνο για λύπη, χιουμοριστικό και παράλληλα σοβαρό όσο δεν περιμένει κανείς, με δυο λόγια χαρακτηριστικό της δουλειάς του Γκόνη από τα πρώτα του έργα, όπου με φόντο αποκαλυπτικό και συγκινησιακό εξυμνούσε θαύματα φθαρμένα αλλά πάντα παλλόμενα. Το ύφος των πεζών του Γκόνη αποπνέει ήθος και ηθική γραφής, δεν προσποιείται για να πετύχει, πετυχαίνει γιατί είναι γνήσιο, και είναι γνήσιο γιατί εμπεριέχει έναν αλλιώτικο τρόπο, όχι μόνο στη ζωή μέσα στην Τέχνη, αλλά και στη ζωή μέσα στην κοινωνία……Η γλώσσα παραπέμπει σε κέντημα φιλοτεχνημένο από έμπειρη κεντήστρα. Απλή, απέριττη, σίγουρη, φορτισμένη όταν οι συνθήκες το απαιτούν με λογοτεχνικά στολίδια, χτίζεται με λέξεις παράξενες, αλλά οικείες (όταν μια λέξη χάσει τον προσανατολισμό της κινδυνεύει ολόκληρο το οικοδόμημα, κάτι όμως που παρά τους φόβους μας δεν συμβαίνει ποτέ), λιτή και κατανοητή, έτοιμη να κερδίσει τη συμπαράσταση του αναγνώστη, ο οποίος πέφτει εντελώς σε αυτή την παγίδα που του στήνει ο συγγραφέας, όχι για να τον εγκλωβίσει αλλά για να τον μαγέψει……».

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Θοδωρή Γκόνη

Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε Οικονομικά.

Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996. Συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού «Εποχή» του Βασίλη Παπαβασιλείου.

Από το 1996 ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία.

Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής, με ΔΗΠΕΘΕ, και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σκηνοθετώντας σύγχρονα και κλασικά έργα.  Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Από το καλοκαίρι του 2009 έως σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Από το 2012 έως σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στη δραματική σχολή του Νεοελληνικού Θεάτρου Γ. Αρμένη.

Έχει συνεργαστεί ως στιχουργός με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, Γαβριηλίδης, Μεταίχμιο.