Home > νέα > Χωρίς τέλος τα προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου και γεμάτο ασάφειες το μέλλον της καλλιέργειας

Χωρίς τέλος τα προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου και γεμάτο ασάφειες το μέλλον της καλλιέργειας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

Χωρίς τέλος τα προβλήματα στην παραγωγή

και διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου και

γεμάτο ασάφειες το μέλλον της καλλιέργειας

Από το φθινόπωρο θα διαφανεί η νέα τιμή της πατάτας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί πατάτας του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, δεν λένε να τελειώσουν. Έπρεπε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπουν σε καραντίνα κάποια χωράφια, όταν υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα με ένα μικρόβιο. Η ζημιά αυτή εν γένει έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, αν και κάποια αγροκτήματα βρίσκονται ακόμα σε παύση.

Η περυσινή χρονιά για την πατάτα, ήταν πολύ δύσκολη, όσον αφορά κυρίως τις τιμές, η οποία είχε φτάσει να πωλείται στην αγορά ακόμα στα 0,12 λεπτά. Αν και το σύνολο της παραγωγής απορροφήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018, αρκετοί ήταν εκείνοι που άργησαν να πουλήσουν λόγω της μεγάλης πτώσης στην τιμή.

Από την λειψυδρία στις βροχές

Αυτή τη στιγμή η πατάτα βρίσκεται ακόμα στο χωράφι. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Θοδωρής Ιφόγλου, «αυτή την εποχή αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις συνεχείς και καθημερινές σχεδόν βροχοπτώσεις. Όπως λένε οι παλαιότεροι, αλλά όπως έχει αποδείξει και η πείρα, οι παρατεταμένες βροχές δεν ευνοούν την καλλιέργεια γενικότερα. Από την περυσινή χρονιά με τη λειψυδρία, φέτος περάσαμε στο αντίθετο φαινόμενο και ευελπιστούμε ότι από τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί ο καιρός».

Ifogloy

100.000 τόνοι ετησίως

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιφόγλου μας λέει ότι η συνολική παραγωγή πατάτας στο Νευροκόπι ανέρχεται στους 100.000 τόνους περίπου και εξηγεί ότι, «από την περσινή χρονιά, σε γενικότερο πλαίσιο απορροφήθηκε όλη η παραγωγή, όμως είχαμε ένα μεγάλο στοκ μέχρι και αργά τον Φεβρουάριο, κυρίως εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής ζήτησης που είχε πέσει στα 0,12 λεπτά κατά μέσο όρο».

Το παράξενο είναι βέβαια ότι, παρ’ όλη τη συγκεκριμένη παραγωγή πατάτας Νευροκοπίου κάθε χρόνο, στην Ελλάδα κυκλοφορεί τριπλάσια ποσότητα, ακόμα και 300.000 τόνοι!

Η φετινή παραγωγή πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από τα μέσα Αυγούστου και να αρχίσει να κορυφώνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και έπειτα, ανάλογα πάντα και με τη ζήτηση που θα υπάρξει.

Ομάδες παραγωγών

Από τον περασμένο Μάιο ακόμα, είχε γίνει ένα κάλεσμα για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι, παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως η προσπάθεια δεν έχει σταματήσει.

Όπως μας λέει ο κ. Ιφόγλου «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων και ομολογώ ότι αυτό δεν έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, παρά μόνο μ’ εμάς τους ίδιους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο ως συνεταιρισμοί μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι καλύτερο, να υπάρχει μέλλον και αειφορία. Οπότε, κάποιοι συνάδελφοι έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να συσταθεί μια ομάδα παραγωγών, όμως τα αποτελέσματα σ’ αυτό ευελπιστώ ότι θα φανούν τον Οκτώβριο. Σ’ αυτό έχω να πω μόνο ότι, όσοι το κάνουν, θα είναι ένα θετικό βήμα και καλό θα είναι να το αγκαλιάσουμε όλοι. Γιατί μόνο ως συνεταιρισμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση αν περιμένουν τίποτα από την πολιτική ηγεσία του τόπου και κατά πόσο μπορούν να βοηθηθούν, επισημαίνει ξεκάθαρα ότι, «αυτό που εμείς προτρέπουμε στην πολιτική ηγεσία, συντονισμένα και πέρα από κόμματα, είναι να πάρουμε την απόφαση ότι αν θέλει να βοηθήσει την αγροτική παραγωγή, θα πρέπει έμπρακτα να βοηθήσει τις ομάδες που υπάρχουν και που δημιουργούνται.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Ένα σοβαρό κίνητρο για παράδειγμα, θα ήταν η μείωση της φορολογίας σε όσους δίνουν την παραγωγή τους σε συνεταιρισμούς.

Τώρα, όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση για πριμ σε όσους κάνουν ομάδες, στην πράξη δεν αγγίζουν τους αγρότες, ούτε και αποτελούν σοβαρό κίνητρο. Στον αγροτικό κλάδο θα πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα ο συνεταιρισμός στους αγρότες».

Όπως επισημαίνει τέλος, «η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά το ερχόμενο φθινόπωρο, όσον αφορά σε ποιο επίπεδο θα κυμανθούν οι τιμές», σημειώνοντας όμως ότι, «αν η κατάσταση εξελιχθεί και φέτος όπως και με την προηγούμενη περίοδο, νομίζω ότι για πολλούς παραγωγούς θα είναι χωρίς επιστροφή η ζημιά που θα έχουμε».