Home > νέα > Το όνομα του Ράφαελ Λέμκιν σε δρόμο στο Μικροχώρι Ο Ράφαελ Λέμκιν ανέδειξε και εδραίωσε τον όρο «γενοκτονία»

Το όνομα του Ράφαελ Λέμκιν σε δρόμο στο Μικροχώρι Ο Ράφαελ Λέμκιν ανέδειξε και εδραίωσε τον όρο «γενοκτονία»

Το όνομα του Ράφαελ Λέμκιν

σε δρόμο στο Μικροχώρι

Ο Ράφαελ Λέμκιν ανέδειξε και εδραίωσε τον όρο «γενοκτονία»

 

 

ΣΕ ΜΙΑ λιτή και σεμνή τελετή, οι κάτοικοι της Κοινότητας Μικροχωρίου του Δήμου Δράμας, τίμησαν τον νομικό Ράφαελ Λέμκιν. Πρόκειται για τον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «γενοκτονία» και αφιέρωσε τη ζωή του για την προώθηση και κατοχύρωση του όρου.

Η τοπική Κοινότητα Μικροχωρίου, δια του προέδρου της κ. Χρήστου Κυριακίδης και ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά», πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή 15 Ιουλίου, τα αποκαλυπτήρια της ονοματοδοσίας δρόμου του Μικροχωρίου, σε οδό Ράφαελ Λέμκιν.

Επίσης προσκεκλημένος ήταν ο στρατηγικός αναλυτής και καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος έκανε τα αποκαλυπτήρια και μίλησε στο κοινό για το έργο του Λέμκιν, ενώ μαζί με το δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, έκαναν τα αποκαλυπτήρια της σχετικής πλακέτας.

MIKROXORI 01

Στον πρόλογό του κατά την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Μικροχωρίου κ. Κυριακίδης, έκανε αναφορά στον Ρ. Λέμκιν: «Είναι ο άνθρωπος που διατύπωση τον όρο γενοκτονία, βασιζόμενος στην γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, των Ασυρίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων. Θεσμοθέτησε τον όρο γενοκτονία στον ΟΗΕ το 1948. Και έτσι κι εμείς οι Έλληνες του Πόντου, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο αυτόν, για να εξηγούμε όλα όσα βίωσαν οι πρόγονοί μας από τους Τούρκους».

Στα λεγόμενά του στη συνέχεια ο κ. Λυγερός, σημείωσε ότι «ο Ράφαελ Λέμκιν χρησιμοποίησε το ποντιακό στοιχεία στην τεκμηρίωσή του όταν επινόησε αυτή την λέξη. Χρησιμοποίησε μια ελληνική και μια λατινική ρίζα και η ιδέα ήταν ότι, δεν μπορούσαν να σκεφτούν πριν μια τέτοια λέξη. Στην αρχή είχε σκεφτεί να την ονομάσει πράξη βαρβαρότητας. Μετά αντιλήφθηκε ότι, αν δεν υπάρχει μια νέα λέξη θα την μπερδεύουν με άλλα στοιχεία».

Όπως είπε σε άλλο σημείο, «έχουμε τώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, μια ανταπόδοση από τους ζωντανούς που είναι ουσιαστικά τα παιδιά των επιζώντων, μιας φάσης που χαρακτηρίστηκε με τη λέξη γενοκτονία χάρη στον Λέμκιν. Άρα ουσιαστικά είμαστε γι’ αυτόν οι αγέννητοι που δικαιώνουμε τώρα έναν νεκρό για τους δικούς μας που γενοκτονήθηκαν» τόνισε ο Ν. Λυγερός. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης παρίστατο τιμητικό άγημα του Συλλόγου «Παναγία Σουμελά».

 

Ο Ράφαελ Λέμκιν

Ο Ράφελ Λέμκιν, (24 Ιουνίου 1900 – 28 Αυγούστου 1959) ήταν Πολωνός νομικός εβραϊκής καταγωγής. Ο όρος γενοκτονία αποτελεί ένα νέο όρο που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου από τον πολωνοεβραίο ίδιο, καθηγητής τότε του Πανεπιστημίου του Γέιλ, για να περιγράψει το έγκλημα της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του  πολέμου.  O όρος αναδείχθηκε και καθιερώθηκε λίγο πριν από τη Δίκη της Νυρεμβέργης. Αποτέλεσε ομόφωνη Σύμβαση ΟΗΕ του 1948 «για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας» και από το 1951 τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.