Η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» στο Παγγαίο
Επίσκεψη στο Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας,
στη Νικήσιανη και τον Άγιο Χριστόφορο
Η τέταρτη εκδρομή για το 2018 της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», ολοκληρώθηκε με επιτυχία κι απόλυτη ικανοποίηση όσων συμμετείχαν στην εξόρμηση στο Παγγαίο – και ειδικότερα στο Μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στη Νικήσιανη και στον Άγιο Χριστόφορο.
Στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας
Με ξεναγό την Παγγαιορείτισσα/Νικησιανιώτισσα δημοσιογράφο (και ενεργό μέλος της Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους») κα. Βάσω Ε. Μώραλη, οι εκδρομείς ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 22 Ιουλίου από το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι της Ευρώπης (ιδρυμένο τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ.), την Παναγία Εικοσιφοίνισσα – σε μια καταπράσινη χαράδρα του βόρειου Παγγαίου.
Αρκετοί από τους εκδρομείς παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η μοναχή Αντωνίνη τους οδήγησε στο Ηγουμενείο (όπου φιλοξενείται το παρεκκλήσι του Αγίου Αλεξίου, η Βιβλιοθήκη κι ένα μικρό μουσείο με ιερά άμφια, επισκοπικές μίτρες κ.α. ενθυμήματα που κληροδότησε στο μοναστήρι ο μακαριστός κυρός Διονύσιος -Μητροπολίτης Δράμας επί 40 χρόνια) και τους μίλησε για την ιστορία της Μονής.
Ακολούθως, επέστρεψαν μαζί της στο Καθολικό της Μονής, τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου -που από θαύμα διασώζεται μέσα στους αιώνες, παρότι οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις της Μονής έχουν επανειλημμένα καταστραφεί από (Τούρκους και Βούλγαρους) εισβολείς. Εκεί οι εκδρομείς έμαθαν από την αδελφή Αντωνίνη και την κα. Βάσω Μώραλη λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του ναού, αλλά και για την ιστορία των δυο κτητόρων της Μονής (Οσίου Γερμανού και Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Διονυσίου), για την Αχειροποίητη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, για το αριστουργηματικό χρυσοποίκιλτο τέμπλο που φιλοτέχνησαν Χιώτες μάστορες στα τέλη του 18ου αιώνα, καθώς και για τις λεηλασίες και τις φθορές που υπέστη ο Ναός ιδιαίτερα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Στην ιστορική Νικήσιανη
Στη συνέχεια, κι αφού οι μοναχές τους κέρασαν ένα υπέροχο αμυγδαλωτό γλυκό που φτιάχνουν οι ίδιες για τους πιστούς που προσέρχονται στο μοναστήρι, κατηφόρισαν το Παγγαίο -σε πανοραμική διαδρομή πάνω από την Πεδιάδα των Φιλίππων- για τη γειτονική Νικήσιανη (απόσταση 6χλμ).
Πρόκειται, για ένα γραφικό ντόπιο κεφαλοχώρι του νομού Καβάλας, ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένο με την Εικοσιφοίνισσα, όπου η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εκεί οι εκδρομείς συνάντησαν τον Πρόεδρό της Ομάδας κ. Χαράλαμπο Τσουρουκίδη κι άλλα μέλη της Ομάδα, οι οποίοι συνόδευαν την πολυπληθή αποστολή των Ισπανών φοιτητών/φοιτητριών του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Γρανάδας -οι οποίοι βρίσκονται την περιοχή μας.
Όλοι μαζί μετέβησαν στον κεντρικό Ιερό Ναό της Νικήσιανης, με τη θαυμάσια αγιογράφηση και το εντυπωσιακό τέμπλο. Εκεί τους περίμεναν ο Πρωτοψάλτης της Νικήσιανης Βασίλειος Μπαντής με τον μαθητή του Παναγιώτη Παλιάτσο, ώστε να τους μεταφέρουν ένα δείγμα της μακραίωνης παράδοσης της Νικήσιανης στη Βυζαντινή Μουσική, ψάλλοντας ειδικά για τους εκδρομείς ύμνους που εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τους Ισπανούς φιλοξενούμενους.
Παρά την έντονη ζέστη, με ενδιαφέρον διέσχισαν όλοι μαζί το κέντρο του χωριού με τα στενά σοκάκια και τις γραφικές πλατείες με τα σκιερά πλατάνια ώσπου αποχαιρέτησαν τους ξένους επισκέπτες τους, πριν επισκεφθούν τον παλαιότερο ναό του χωριού, την Αγία Άννα. Πρόκειται για μια επίσης κεντρική εκκλησία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μια πλάκα με ρωμαϊκή επιγραφή στο Ιερό Βήμα της (απομεινάρι παλαιότερου Πολιτισμού της περιοχής αυτής).