Home > νέα > Κατά πόσο οι Δραμινοί παραγωγοί χρησιμοποιούν παράνομα γεωργικά φάρμακα;

Κατά πόσο οι Δραμινοί παραγωγοί χρησιμοποιούν παράνομα γεωργικά φάρμακα;

 

Μιλάει στον «Π.Τ.» η αν. προϊσταμένη της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας κα. Σαρήγκολη

Κατά πόσο οι Δραμινοί

παραγωγοί χρησιμοποιούν

παράνομα γεωργικά φάρμακα;

 

Πρόβλημα η απόρριψη των συσκευασιών – Σημειακές μολύνσεις σε χειμάρρους και ποτάμια της περιοχής

 «Θέλω να πιστεύω ότι ελάχιστοι πια

χρησιμοποιούν παράνομα γεωργικά

φάρμακα στην περιοχή μας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της χρήσης των παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και γενικά των φυτοφαρμάκων, είναι τις μέρες αυτές στην επικαιρότητα. Μια έκθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), που δόθηκε στη δημοσιότητα, καταδεικνύει ότι, ένας στους πέντε χρήστες δεν διαβάζει ετικέτες και ένας στους δέκα δεν τηρεί τον χρόνο αναμονής μεταξύ τελευταίας εφαρμογής και συγκομιδής.

Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ακολουθεί πάντα τη συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στην ετικέτα. Ενώ, ένα ποσοστό 30% στην έρευνα του ΥΠΑΑΤ, δήλωσαν ότι έχουν δει ή έχουν χρησιμοποιήσει παράνομα γεωργικά φάρμακα και αυτό καταδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος.

Τι γίνεται στο Νομό Δράμας;

Ο «Πρωινός Τύπος», προκειμένου να μορφώσει μια σχετική άποψη για το θέμα, απευθύνθηκε και συνομίλησε με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας, κα. Ιωάννα Σαρήγκολη.

Το αρχικό ερώτημα ήταν, κατά πόσο έχουν μειωθεί ή όχι οι εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων στο Νομό Δράμας και αν τα χρησιμοποιούν οι παραγωγοί της περιοχής μας για τις καλλιέργειές τους.

SARIGKOLH IOANNA

Η κα. Ιωάννα Σαρήγκολη, αν. προϊσταμένη της Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Δράμας.

Όπως τονίζει στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Σαρήγκολη, η ΔΑΟΚ από τη σύστασή της το 2011, κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες που χρειάζονται, προκειμένου να σταματήσει ή να μειωθεί η διακίνηση των παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην περιοχή μας.

Όπως επισημαίνει όμως, «αυτό ήταν εύκολο τα πρώτα χρόνια, όμως σήμερα υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού. Οι έλεγχοι γίνονται κυρίως στο συνοριακό φυλάκιο της Εξοχής και σ’ αυτό βοηθάει σημαντικά η Ελληνική Αστυνομία».

Σύμφωνα με το όσα μας λέει, «έχουν δεσμευτεί κάποια προϊόντα στα σύνορα, τα οποία δεν προορίζονταν μόνο για το Νομό Δράμας αλλά και για άλλες περιοχές» και εξηγεί: «για να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο προϊόν, θα πρέπει να έχει την έγκριση του ελληνικού Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η ετικέτα του και οι οδηγίες χρήσης πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, για να μπορεί ο Έλληνας παραγωγός να τα διαβάζει».

Έλεγχοι των φαρμάκων

Ερωτώμενη για το ότι κάποιοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι είναι ίδιας σύνθεσης τα φυτοφάρμακα αυτά με τα εγκεκριμένα, η κα. Σαρήγκολη επισημαίνει: «Ναι μας το λένε πολλοί φορές οι αγρότες. Εμείς έχουμε στείλει πολλές φορές φάρμακα για αναλύσεις, τόσο στο Μπενάκειο όσο και σε άλλα εξεταστικά κέντρα, και έχει βρεθεί ότι δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα των εγκεκριμένων φαρμάκων.

Ο Έλληνας παραγωγός, ο οποίος έχει πάρει ένα προϊόν το οποίο στην Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένα περιεκτικότητα, ξέρει πώς να το χρησιμοποιήσει. Παίρνοντας από την Βουλγαρία ένα ίδιο – κατά τη δική του άποψη – φυτοπροστατευτικό προϊόν, δεν βλέπει ότι έχει μικρότερη ή παραπάνω δόση και το χρησιμοποιεί όπως το ελληνικό φυτοφάρμακο. Εκεί γίνεται η ζημιά, τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω. Μπορεί να μην κάνει καμία χρήση, αλλά μπορεί να βλάψει και το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αν το προϊόν που θα ψεκαστεί καταναλωθεί».

Στην ερώτηση για το πώς συμπεριφέρονται οι παραγωγοί της περιοχής μας, εξηγεί: «Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, οι παραγωγοί στο Νομό Δράμας, έχουν καταλάβει – και βέβαια επειδή αφαιρείται και ο ΦΠΑ – ότι δεν τους συμφέρει τόσο να αγοράζουν τα παράνομα και αυτό είναι ένα αποθαρρυντικό στοιχείο, γι’ αυτό και δεν έχουμε τόσες πολλές εισροές, όσες είχαμε παλαιότερα».

Απόρριψη συσκευασιών

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης, το ζήτημα της απόρριψης των κενών συσκευασιών. Παλαιότερα το ζήτημα έχει συζητηθεί κατά καιρούς στους Δήμους της περιοχής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι στην περισυλλογή και την ανακύκλωσή τους.

Όπως μας εξηγεί η κα. Σαρήγκολη, «είναι μεγάλο πρόβλημα η ανεξέλεγκτη ρίψη τους σε χειμάρρους, στραγγιστικά, ποτάμια. Θα πρέπει να ξέρει ο παραγωγός, ότι αν ρίξει το φάρμακο ή τη συσκευασία σε έναν αγωγό νερού, ποτάμι, χείμαρρο, στραγγιστικό, κάποια στιγμή αυτό θα καταλήξει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Από το Νευροκόπι για παράδειγμα όλα τα νερά κατεβαίνουν στον Αγγίτη. Ο Αγγίτης θα ρυπανθεί, θα μολυνθεί. Έχουμε πρόβλημα και γενικά καταλήγουμε να έχουμε πρόβλημα σε όλα τα νερά».

Στην ερώτηση αν αυτό συμβαίνει ή είναι μια υπόθεση, η κα. Σαρήγκολη μας απαντάει πως, «ναι, συμβαίνει. Υπάρχει μια μελέτη από το Υπουργείο, για την ρύπανση των χειμάρρων, των ποταμών στην Ελλάδα και βλέπουμε ότι έχουμε σημειακές ρυπάνσεις και στους χειμάρρους μας, και στον Αγγίτη και στο ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας και αλλού. Αυτό σημαίνει ότι, εκεί  που διαλύει ο παραγωγός το φυτοφάρμακό του, εκεί δημιουργούνται ρυπάνσεις. Στα νερά εμφανίζεται φυτοφάρμακο, το οποίο δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται. Αυτές οι ρυπάνσεις είναι κυρίως σημειακές. Δεν βρίσκουμε τις ρυπάνσεις αυτές σε όλη τη ροή του ποταμού, αλλά σε κάποια σημεία».

Ερωτώμενη για το ποιος είναι υπεύθυνος για την συγκέντρωση των συσκευασιών, η κα. Σαρήγκολη εξηγεί: «Το Υπουργείο έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο για το πώς πρέπει να γίνεται. Θα πρέπει ο παραγωγός να ξεπλένει τη συσκευασία από το φυτοφάρμακο τρεις φορές, να χύνει το υγρό μέσα στο βυτίου ψεκασμού και στη συνέχεια, αυτές τις συσκευασίες να τις συγκεντρώνει σε μια σακούλα. Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την συγκέντρωση των υλικών. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν στα αγροκτήματα κάδους, όπου ο παραγωγός θα μπορεί να πετάξει τις συσκευασίες και να τις συλλέξει ο Δήμος για ανακύκλωση. Τα υλικά αυτά δεν έχουν πρόβλημα, λόγω του ότι έχουν ξεπλυθεί. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, είναι μηδενικό φορτίο και άρα μπορούν να πάνε σε μια ειδική ανακύκλωση.

Οι περισσότεροι Δήμοι διαθέτουν κάδους, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί ή θα τα ρίξουν έξω ή οι Δήμοι αφήνουν τους κάδους χωρίς να τους μαζεύουν και οι παραγωγοί τα ρίχνουν έξω. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε παρατηρήσεις στους Δήμους, οι οποίοι συμμορφώνονται εκείνη την περίοδο, αλλά μετά ξεκινάει το κακό και πάλι.

Το κυριότερο είναι ο παραγωγός, να καταλάβει ότι το φάρμακο είναι ξένο προς τη φύση, και να συμμορφωθεί.

Όλα αυτά καταλήγουν στο ποτήρι μας. Σε ομιλίες που κάνουμε στα χωριά τους λέω: σεβαστείτε τα παιδιά σας. Είναι ο κάδος, τα ρίχνουν έξω, δίπλα σε χειμάρρους, τα παρασέρνει ο χείμαρρος και παρακάτω είναι η γεώτρηση του Δήμου. Αυτά μεταξύ τους δεν είναι ξεκομμένα. Όλα αυτά έχουν επικοινωνία μεταξύ τους. Κάποια στιγμή θα καταλήξουν στα ποτήρια των παιδιών μας».

Απόσυρση φαρμάκων

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης η απόσυρση των φυτοφαρμάκων. Από την ίδρυση της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας το 2011 μέχρι και σήμερα, η υπηρεσία έχει προβεί σε δύο συγκεντρωτικές αποσύρσεις φυτοφαρμάκων. «Η μία έγινε το 2012 και η άλλη το 2015. Η πρώτη ήταν με παλιά φυτοφάρμακα τα οποία είχαν συγκεντρώσει στις αποθήκες τους οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι στη συνέχεια διαλύθηκαν. Ήταν ένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Τη δεύτερη φορά, επρόκειτο για ληγμένα φυτοφάρμακα από παραγωγούς. Όσα είχαμε μαζέψει και αποσύρει από το Τελωνείο Εξοχής όπως τα παράνομα. Οι παραγωγοί θα πρέπει να ξέρουν ότι, αν έχουν ένα φυτοφάρμακο που έχει λήξει, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών υπάρχει μια αποθήκη και σε συνεννόηση μαζί μας, τα συγκεντρώνουμε εκεί. Όταν συγκεντρωθεί μια μεγάλη ποσότητα, έρχεται εταιρεία από την Αθήνα και αναλαμβάνει τη μεταφορά τους στην Γερμανία για ανακύκλωση».

Όπως τέλος σημειώνει η κα. Σαρήγκολη, «παραγωγοί που παλαιότερα έκαναν χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων, σήμερα παραδέχονται ότι όντως είχαν κάνει λάθος και πλέον δεν τα χρησιμοποιούν. Θέλω να ελπίζω ότι δεν τα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό», καταλήγει.