Το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε 214.455,50 €
Ξεκίνησαν οι εργασίες στο δώμα του 4ου ορόφου του Διοικητηρίου Δράμας
Απαραίτητες, σημαντικές παρεμβάσεις και για την απόκτηση πιστοποιητικού πυρασφάλειας
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Προ ημερών ξεκίνησαν οι εργασίες που αφορούν στην συντήρηση και επισκευή του δώματος του 4ου ορόφου του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το εμβαδόν του δώματος του 4ου ορόφου στο οποίο θα γίνουν οι εργασίες, είναι περίπου 1.500,00 μ2.
Η σκοπιμότητα του έργου είναι η συντήρηση του κτιρίου του Διοικητηρίου της Δράμας, στο οποίο στεγάζεται πλήθος δημόσιων υπηρεσιών και υπάρχει καθημερινή προσέλευση πολιτών. Με την κατασκευή του έργου, θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την παντελώς κατεστραμμένη στεγάνωση του δώματος και από τις φθαρμένες επιφάνειες σκυροδέματος και σοβάδων εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας μας με την προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος – Πολιτικό Μηχανικό, κα. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, μας ενημέρωση για την πορεία των εργασιών, και τις ασφαλιστικές δικλείδες του έργου.
Το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης ένα χρόνο, και δεν αφορά μόνο την θερμομόνωση που θα τοποθετηθεί στο δώμα. Παράλληλα, πρόκειται να τοποθετηθούν δυο έξοδοι κινδύνου στο συνεδριακό κέντρο του Διοικητηρίου, καθώς το κτίριο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. «Για να πάρει πιστοποιητικό πυρασφάλειας θα πραγματοποιηθούν και άλλες εργασίες στη συνέχεια, καθώς θα ακολουθήσει και άλλη σύμβαση. Πρέπει οπωσδήποτε να μπουν αυτές οι δυο σκάλες, οι οποίες είναι ειδικής κατασκευής και μεγάλης αντοχής, διότι υπολογίζονται για συνωστισμό», επεσήμανε η κα. Κεφαλίδου.
Στο δώμα θα τοποθετηθεί στεγάνωση και θερμομόνωση, αλλά και κάλυψη των μονώσεων με πλακάκια βυθιζόμενα ώστε να προστατευθούν οι μονώσεις. «Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αποτελούν σύγχρονες προτάσεις στεγάνωσης. Θα τοποθετηθεί θερμομόνωση 10 εκατοστών ώστε να βελτιώσουμε την θερμομόνωση διότι το κτίριο μας είναι παλιό, από το 1974, εξήγησε η κα. Κεφαλίδου.
Επίσης, θα γίνουν εργασίες περιμετρικά του δώματος καθώς έχει φθαρθεί το σκυρόδεμα και οι σοβάδες λόγω της υγρασίας που υπήρχε στο κτίριο. Οι φθορές αυτές, πρόκειται να αποκατασταθούν με σύγχρονα υλικά τα οποία θα επιφέρουν μεγάλη βελτίωση στο κτίριο.
«Είναι ένα σημαντικό έργο για το κτίριο μας, η συντήρησή του. Διότι ακόμη και εσωτερικά τα γραφεία του τετάρτου και πέμπτου ορόφου έχουν εκκενωθεί γιατί είναι σε άθλια κατάσταση. Στους συγκεκριμένους χώρους, θα αποκατασταθούν οι σοβάδες, θα βαφούν, θα γίνουν και αυτές οι εργασίες ώστε να γίνουν πάλι λειτουργικά.
Το πρώτο μας μέλημα είναι να πετύχει η στεγάνωση, και έπειτα να προχωρήσουμε στις αποκαταστάσεις των σοβάδων και των χρωμάτων.
Επιπλέον, θα αντικατασταθούν με καινούργια τα κάγκελα που υπήρχαν περιμετρικά του δώματος, πάνω στο στηθαίο».
Ασφαλιστικές δικλείδες του έργου
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όπως μας εξήγησε η κα. Κεφαλίδου, η οποία είναι υπεύθυνη της μελέτης του έργου, εξασφάλισε δυο σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες. Η πρώτη αφορά στην 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας του έργου, το οποίο ισχύει με την νέα νομοθεσία. «Επειδή οι στεγανώσεις είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και επί σειρά ετών έχουμε κακή εμπειρία, θα παρακολουθούμε το έργο καθημερινά ώστε να δούμε την αποτελεσματικότητά του. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε αστοχία, αλλά υπάρχει αυτός ο φόβος.
Δηλαδή αν έχει κάποιο πρόβλημα στην πορεία η στεγάνωση, θα έχει υποχρέωση ο εργολάβος να το αποκαθιστά χωρίς να χρειάζεται επιπλέον χρήματα».
Η δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο έργο, αποτελεί την 36μηνη συντήρηση του έργου. «Αντί για 15 μήνες που είναι η περίοδος συντήρησης για τα συνήθη έργα, επειδή θεώρησα ότι είναι εξαιρετικό έργο αυτό λόγω της στεγάνωσης έβαλα να υπάρχει συντήρηση για 36 μήνες, και οποιαδήποτε βλάβη θα αποκαθίσταται κατευθείαν», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κα. Κεφαλίδου.