Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας
Τώρα φτιάχνονται σχέδια πιθανής εκκένωσης
οικισμών και περιοχών του Δήμου Δράμας
► Δυσκολίες στην εφαρμογή των σχεδίων – Χωρίς ειδική ενημέρωση οι πολίτες
► Αναφορές από την Αστυνομία για συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΤΑ ΑΠΟ όσα έχουν συμβεί στην Αττική με τις πυρκαγιές και τους νεκρούς εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης που υπήρξε στον οικισμό Μάτι, αλλά και όλα τα προβλήματα που υπήρξαν για τον τρόπο εκκένωσης που ποτέ δεν έγινε και άλλα σοβαρά ζητήματα, υπήρξε άμεση ευαισθητοποίηση σε όλη τη χώρα των αρμόδιων υπηρεσιών.
Μεταξύ αυτών, είναι και ο Δήμος Δράμας, ο οποίος συγκάλεσε χθες Τετάρτη 1 Αυγούστου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟΠΠ), με διευρυμένη μάλιστα σύνθεση.
Από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας.
Στη συνεδρίαση αυτή, εκτός από το δήμαρχο κ. Μαμσάκο που συντόνιζε τη συζήτηση, τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλιάδη, συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ρεμόντης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης, η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών κα. Καρατζόγλου, υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χουβαρδάς, άλλοι αρμόδιοι υπάλληλοι Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, η δασάρχης κα. Θεοδωρίδου, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, εκπρόσωποι της Τροχαίας, του Αστυνομικού Τμήματος και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τσαμπαλάκης και άλλοι.
Το ΚΙΧΝΕ
Αρχικά τη συνεδρίαση του ΣΤΟΠΠ χαιρέτησε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε ότι πριν από λίγα λεπτά είχε μια συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Στρατού της περιοχής μας, σχετικά με την περιοχή του ΚΙΧΝΕ, (περιοχή Κολυμβητηρίου – οδός Ιπποκράτους). Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, ήδη ο Στρατός μπήκε μέσα στο ΚΙΧΝΕ και σήμερα μάλιστα, θα υπάρχουν και μηχανήματα προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος.
Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη βλάστηση δεδομένου ότι το στρατιωτικό νοσοκομείο δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο στρατός κινητοποιήθηκε γιατί είναι αποκλειστικά δικός του ο χώρος και θα καθαρίσει τον χώρο.
Πυροσβεστικοί κρουνοί στην πόλη
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης, έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στο θέμα της οδού Ανθέων και τον μικρό οικισμό που βρίσκεται δυτικά του Νοσοκομείου και στον Άγιο Τρύφωνα, καθώς ο Δήμος ήδη προσπαθεί να συντάξει κάποια σχέδια εκκένωσης, ενώ αναφέρθηκε και στην ποσότητα των πυροσβεστικών κρουνών. Όπως είπε, στην πόλη της Δράμας υπάρχουν 19 πυροσβεστικοί κρουνοί, 5 κρουνοί περιφερειακά της πόλης και άλλοι 19 επίσης σε χωριά του Δήμου Δράμας.
Στο θέμα της καθαριότητας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ρεμόντης, ο οποίος είπε ότι καθαρίζονται διάφοροι χώροι εδώ και τρεις μήνες, κυρίως περιμετρικά της πόλης, όπως γύρω από το Νοσοκομείο, στον Άγιο Τρύφωνα, γύρω από το στρατόπεδο «Ανδρικάκη» (που δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια) και αλλού.
Σχέδια εκκένωσης
Η συζήτηση κατά κύριο λόγο επικεντρώθηκε σε ζητήματα εκκένωσης περιοχών της πόλης ή χωριών του Δήμου, που γειτνιάζουν άμεσα με αλσύλλια ή δασικές εκτάσεις. Εκεί έγινε σαφές, ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο πώς θα γίνει μια τέτοια εκκένωση, αλλά και στο ότι είναι τρομερά δύσκολο να ανοίξουν νέοι δρόμοι διαφυγής σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.
Τους σημαντικούς προβληματισμούς της εξέφρασε με σαφήνεια η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας κα. Καρατζόγλου, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την γραφειοκρατία που υπάρχει στη διάνοιξη δρόμων σε οικισμούς, σε ζητήματα που κολλούν σε απαραίτητες μελέτες και άλλα πολλά. Όπως σημείωσε μάλιστα, δεν είναι μόνο συγκεκριμένα σημεία, αλλά πολλά περισσότερα όπως βιοτεχνίες κ.α., ενώ σημείωσε ότι το οδικό δίκτυο του Δήμου Δράμας αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα και η συντήρησή του είναι πολύ δύσκολη και ακριβή.
Στον τομέα της εκκένωσης, η κα. Γεωργιάδου, υπεύθυνη Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός σε μια πιθανή εκκένωση, η οποία πρέπει να γίνει μέσα σε 15 λεπτά της ώρας. Η κα. Γεωργιάδου, αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις αρμοδιότητας εκείνη τη δύσκολη ώρα. Επεσήμανε ότι ο δήμαρχος έχει την ευθύνη για το Δήμο του και συνολικά ο περιφερειάρχης. Όπως είπε μάλιστα, δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένα σενάριο, αλλά χρειάζεται να υπάρχουν διάφορα σενάρια, για διάφορες περιοχές, οικισμούς οι τομείς της πόλης. Και όπως είπε, άλλο το σχέδιο για εκκένωση πυρκαγιάς και άλλο για εκκένωση σε περίπτωση σεισμού.
Τα στοιχεία της Αστυνομίας
Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά που έγινε από τον Αστυνόμο κ. Τζάτζο, αναπληρωτή διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Δράμας. Όπως είπε, με ένα περιπολικό έκαναν κάποια αυτοψία σε ορισμένες περιοχές και συνομίλησαν με πολίτες.
Στην περιοχή Ανθέων, βρήκαν πολύ στενούς δρόμους όπου παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα. Όπως μάλιστα τους είπε κάποιος πολίτης, «φοβάμαι να μαζέψω κάποια κλαδιά, γιατί μπορεί να κατηγορηθώ ότι παρεμβαίνω στο δάσος». Ο κ. Τζάτζου σημείωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν άδειες ιδιοκτησίες, με χόρτα, κλαδιά κτλ.
Στην περιοχή των Βυζαντινών Τειχών επί της οδού Σίνα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει από την κατεδάφιση των παλαιών οικιών που υπήρχαν εκεί, όπου όμως σήμερα ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε χώρους σκουπιδιών και μπαζών στο κέντρο της πόλης.
Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση για καθαρισμό στην είσοδο του παλιού στρατοπέδου «Ανδρικάκη», και ότι είναι γεμάτο από ξερόχορτα, κλαδιά και υπάρχει μεγάλη βλάστηση. Αναφορά έκανε επίσης στην περιοχή του Βαθυλάκκου, λέγοντας ότι εκεί μόνο δεν υπήρχε κανένας κάτοικος όταν πήγαν εκεί, αλλά ήταν μεγάλη τύχη όταν στις περυσινές φωτιές του Σεπτεμβρίου, ο αέρας άλλαξε την κατεύθυνση της φωτιάς.
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ. Χουβαρδάς.
Χουβαρδάς: Χωρίς επαρκή σχέδια εκκένωσης
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χουβαρδάς, τόνισε ότι «πολλοί Δήμοι έχουν ευαισθητοποιηθεί μετά τα γεγονότα στην Αττική, ώστε να δουν τα σχέδια εκκένωσης σε περιοχές που γειτνιάζουν με δάση, δηλαδή μίξη οικιστικής δόμησης και δασών» και συμπλήρωσε ότι είναι μια καλή ευκαιρία «για να δούμε και να επικαιροποιηθούν ίσως τα σχέδια εκκένωσης οικισμών, αλλά και προφανώς να δούμε και την πορεία της αντιπυρικής περιόδου και των δράσεων που έχουν γίνει».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και στην παρατήρηση ότι αυτά γίνονται κάπως ετεροχρονισμένα, ο κ. Χουβαρδάς σημείωσε: «Γενικά πολλοί Δήμοι δεν είχαν επαρκή σχέδια εκκένωσης. Αλλά το θέμα δεν είναι να υπάρχει ένα σχέδιο εκκένωσης, αλλά πρέπει να είναι και σωστά γραμμένο, να γίνονται ασκήσεις, να μετριούνται χρόνοι και να βλέπουν το στάδιο υλοποίησης και βέβαια, και για τους Δήμους και για τις Περιφέρειες, χρειάζεται και η κατάλληλη στελέχωση.
Την Πολιτική Προστασία πρέπει όλοι να τη δουν ολιστικά, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες πολλές φορές είναι και επιστημονικές, πολλές φορές υπάρχει έλλειψη πόρων όπως στα Δασαρχεία, οι Δήμοι παραπονούνται ότι η ΣΑΤΑ είναι πολύ μικρή ώστε δεν μπορούν να κάνουν ενέργειες και βέβαια, είναι δεδομένο ότι υπάρχει υποστελέχωση. Άρα όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αρνητικό και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση αυτού του κλίματος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και οι δράσεις. Πρέπει να κάνεις δράσεις πρόληψης, ώστε όταν χρειάζεται να επέμβεις, να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».
Αναφορικά με τα ζητήματα προστασίας, ο κ. Χουβαρδάς εξήγησε ότι «θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν και την ατομική τους ευθύνη, διαβάζοντας τις οδηγίες που δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φωτιάς, άρα τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι πολύ σημαντικά.
Πρέπει να κοιτάζουν και στις αυλές των σπιτιών τους τα δέντρα, ή οποιαδήποτε καύσιμη ύλη, πράγματα που γειτνιάζουν στα σπίτια τους, ώστε να προφυλαχθούν και οι ίδιοι, αλλά και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, είτε σε περίπτωση πυρκαγιάς, είτε σε έντονα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες κτλ. Πρέπει να ξέρουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να υπάρχει και η ευθύνη. Είδαμε για παράδειγμα ότι κάτω στην Αθήνα, έκλεισαν τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Άρα πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα πολιτικής προστασίας και να κάνουμε πιο ανθεκτικές κοινωνίες».